Επικίνδυνοι μύθοι για τις θωρακισμένες πόρτες

4 επικίνδυνοι μύθοι για τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας

Αν και όλοι ξέρουμε ότι οι πόρτες ασφαλείας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική προστασία του σπιτιού και κατ’ επέκταση της οικογένειας μας και της περιουσίας μας από κλέφτες, έχουμε την τάση να πιστεύουμε διάφορους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με αυτές. Τους μύθους αυτούς μάλιστα, συχνά τους χρησιμοποιούν κάποιοι σαν δικαιολογία για να μην αγοράσουν μία θωρακισμένη πόρτα. Με άλλα λόγια, είναι ένας τρόπος για να πείσουν τον εαυτό τους ότι το σπίτι τους είναι λιγότερο προστατευμένο, ίσως και τελείως απροστάτευτο σε κάποιες περιπτώσεις.

Επειδή η ασφάλεια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και οι παρανοήσεις μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα ή και κινδύνους, ας δούμε την αλήθεια σχετικά με αυτούς τους μύθους που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο το σπίτι και την οικογένεια σας.

1. Έχω συναγερμό, οπότε δεν μου χρειάζονται οι θωρακισμένες πόρτες

Οι συναγερμοί είναι σίγουρα ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας. Το πρόβλημα τους όμως είναι ότι δρουν σχεδόν αποκλειστικά με αποτρεπτικό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν εμποδίζουν, με τη κυριολεκτική σημασία της λέξης, τον κλέφτη να μπει στον χώρο, αλλά τον αποτρέπουν από το να προσπαθήσει. Είναι αλήθεια ότι η παρουσία ενός ενεργοποιημένου συναγερμού θα αποτρέψει μία «μπούκα» από έναν πολύ ή τελείως άπειρο κλέφτη. Ωστόσο, οι περισσότεροι κλέφτες δεν σκοπεύουν να σηκώσουν όλο το σπίτι. Ψάχνουν για χρήματα και χρυσαφικά σε συγκεκριμένα μέρη, οπότε πολλοί ρισκάρουν και μπαίνουν σε σπίτια με συναγερμό, καθώς πιστεύουν ότι θα έχουν φύγει μέχρι να φθάσει η Αστυνομία ή κάποιος γείτονας. Μία πόρτα ασφαλείας δεν δρα μόνο αποτρεπτικά, αλλά καθυστερεί κι εμποδίζει την είσοδο του κλέφτη.

2. Μένω σε καλή γειτονιά

Το έγκλημα δεν κοιτάει γειτονιές. Το γεγονός ότι δεν έχετε πολλές κλοπές στην γειτονιά σας, απλά σημαίνει ότι δεν είναι υποβαθμισμένη και δεν μένουν πολλοί επίδοξοι κλέφτες εκεί κοντά. Ωστόσο, πολλοί κλέφτες γνωρίζουν ότι τα σπίτια στις καλές γειτονιές όχι μόνο έχουν καλύτερες «μπάζες» γι’ αυτούς, αλλά είναι και σχετικά αφύλακτα καθώς οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι δεν θα πατήσει ποτέ κλέφτης εκεί πέρα. Οι διαρρήξεις σε σπίτια σε καλές γειτονιές ναι μεν δεν είναι συχνές, αλλά πολλές φορές είναι από τις πιο επικίνδυνες – αν ο κλέφτης είναι απελπισμένος και ψάχνει λεφτά που είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν μέσα στο σπίτι, θα κάνει τα πάντα φύλλο και φτερό και μπορεί να φτάσει στο σημείο να ασκήσει και βία στους ιδιοκτήτες αν είναι εκεί ή να τους στήσει «καρτέρι» αν δεν είναι – αλλά και τις πιο ζημιογόνες από οικονομική πλευρά.

3. Αν θέλει ο κλέφτης να μπει, θα μπει

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα, καθώς συγκεκριμένος μύθος έχει μία βάση. Αναφέρεται στους λεγόμενους «καριερίστες κλέφτες» – όχι, δεν πρόκειται για τους πολιτικούς – οι οποίοι είναι στην ουσία που είναι χρόνια στο κουρμπέτι κι έχουν την εμπειρία, τα εργαλεία και τις γνώσεις να μπουν σε οποιοδήποτε σπίτι και να του αρπάξουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, χωρίς να πάρει κανείς τη παραμικρή είδηση – εξακολουθούμε να μη μιλάμε για τους πολιτικούς. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως, είναι το γεγονός ότι στα σπίτια συνήθως μπουκάρουν ναρκομανείς και άλλοι μικροεγκληματίες οι οποίοι απλά ψάχνουν για γρήγορα μετρητά ή χρυσαφικά που να μπορούν να πουλήσουν. Οι κλέφτες αυτοί δεν είναι έμπειροι και δεν πλησιάζουν τους καλά φυλασσόμενους χώρους. Οι πόρτες ασφαλείας λοιπόν, είναι πολλές φορές αρκετές για να τους αποτρέψουν. Όσον αφορά τους «επαγγελματίες», είναι αλήθεια ότι οι θωρακισμένες πόρτες ενδέχεται να μην τους σταματήσουν, αλλά δεδομένου ότι ευθύνονται για λιγότερο από το 5% των διαρρήξεων καθώς προτιμούν «διακεκριμένους στόχους», μάλλον δεν πρόκειται να βάλουν το σπίτι σας στο στόχαστρο τους.

4. Οι πόρτες ασφαλείας είναι πανάκριβες

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος κι ευτυχώς, ειδικά στις μέρες μας, δεν ισχύει καθόλου. Πλέον, θα βρείτε ποιοτικές πόρτες ασφαλείας για όλα τα βαλάντια. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «παμφθηνες», αλλά σίγουρα δεν είναι ακριβές και δεν μπορούν με τίποτα να χαρακτηριστούν απλησίαστες. Απλά κάντε μία καλή έρευνα αγοράς και σίγουρα θα βρείτε κάποιο μοντέλο σε τιμή που να μπορείτε να διαθέσετε, πολλές φορές μάλιστα μπορεί να σας κάνει και κάποια ειδική προσφορά η επιχείρηση που την πουλάει (πχ δωρεάν τοποθέτηση).