Συνοδευτικά μέτρα όταν αγοράζουμε πόρτες ασφαλείας

Τα καλύτερα συνοδευτικά μέτρα ασφαλείας για πόρτες ασφαλείας

Όποιον ειδικό και να ρωτήσετε, θα σας πει ότι το μυστικό για να κρατήσετε τους κλέφτες μακριά από το σπίτι σας, είναι να «προβάλλετε» μία εικόνα ασφάλειας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να δείξετε ότι ο χώρος σας φυλάσσεται πολύ καλά. Αυτό και μόνο του μπορεί να είναι αρκετό για αποτραπεί η οποιαδήποτε απόπειρα διάρρηξης από τους περισσότερους ερασιτέχνες ή άπειρους κλέφτες. Οι πόρτες ασφαλείας από μόνες τους, δίνουν μια πολύ ισχυρή και αποτρεπτική εικόνα για το σπίτι σας στους κλέφτες. Αυτή η εικόνα, μπορεί να γίνει ακόμη πιο «αποτελεσματική» αν συνδυαστεί και με άλλα φανερά αλλά και κρυφά μέτρα ασφαλείας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Ο συναγερμός

Ο συναγερμός είναι ένα από τα πιο κλασσικά αλλά και αποτελεσματικά αποτρεπτικά μέτρα ασφαλείας. Η ύπαρξη του θα κάνει τον κλέφτη να το σκεφτεί καλά πριν δοκιμάσει να μπει στο σπίτι, καθώς θα πρέπει εκτός από το να παραβιάσει τη πόρτα, να εξουδετερώσει και τον συναγερμό για να μην τραβήξει τη προσοχή των γειτόνων ή και της Αστυνομίας. Οι ερασιτέχνες κλέφτες σίγουρα δεν θα ξέρουν να κάνουν τουλάχιστον το ένα από τα δύο.

Κάμερες ασφαλείας

Μπορεί το σπίτι σας να μην είναι τράπεζα ή σούπερ μάρκετ, αλλά υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που αυτά τα καταστήματα χρησιμοποιούν κάμερες και που όλο και περισσότερα σπίτια τις τοποθετούν για την ασφάλεια τους: είναι από τα καλύτερα αποτρεπτικά μέτρα ασφαλείας. Κανένας δεν θέλει να «πιαστεί» στην κάμερα όταν κάνει κάποιο έγκλημα καθώς έτσι οι αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στα χέρια τους, το οποίο μάλιστα μπορεί και να οδηγήσει στη σύλληψη του ή να τον βαρύνει και με άλλες κατηγορίες αν συλληφθεί. Οι περισσότεροι κλέφτες λοιπόν, μένουν μακριά από τα σπίτια με κάμερες, ιδίως αν αυτά έχουν και συναγερμό. Δεδομένου ότι οι κάμερες μπορεί να είναι αρκετά ακριβές, μπορείτε να τοποθετήσετε και ρέπλικες, οι οποίες στην ουσία θα δουλέψουν σαν σκιάχτρα για τους διαρρήκτες. Απλά μην τις προμηθευτείτε από κάποιο σούπερ μάρκετ. Προτιμήστε ένα μαγαζί με είδη ασφαλείας καθώς θα έχει πιο πειστικές ρέπλικες οι οποίες μάλιστα δεν θα είναι ευρέως διαδεδομένες και άρα και γνωστές στους κλέφτες.

Πολύ καλές κλειδαριές

Η κλειδαριά είναι συνήθως η Αχίλλειος πτέρνα της πόρτας. Αν μία κλειδαριά μπορεί να παραβιαστεί εύκολα, τότε όσο ακριβή και θωρακισμένη να είναι, ο κλέφτης θα μπορέσει να την ανοίξει και να μπει μέσα σαν κύριος. Μία φθηνή κλειδαριά μπορεί να ανοίξει ακόμη και με μία πιστωτική κάρτα. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι αγοράζουν πόρτες ασφαλείας, είναι το ότι «τσιγκουνεύονται» την κλειδαριά. Πάντα να προτιμάτε κλειδαριές που να έχουν όσο το δυνατόν πιο πολύπλοκα κλειδιά και πολυσύνθετους μηχανισμούς. Αν το σηκώνει το βαλάντιο σας, μπορείτε και να επενδύσετε σε μία κλειδαριά που να ξεκλειδώνει με δακτυλικό αποτύπωμα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία. Όπως και να έχει, αποφύγετε τις φθηνές κλειδαριές ή αυτές που η πόρτα φοράει από τη «μαμά» της, καθώς αυτές δίνουν μία πολύ κακή εικόνα για την ασφάλεια του χώρου σας και στην ουσία «προσκαλούν» τον κλέφτη να μπει μέσα.

Σύρτες και αμπάρες

Μπορεί η εικόνα ασφάλειας να είναι το παν, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι κλέφτες – ομολογουμένως πολύ λίγοι –  που λόγω της εμπειρίας τους ή και του θράσους τους, μπορεί να δοκιμάσουν να μπουκάρουν ακόμη και σε έναν πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο. Οι θωρακισμένες πόρτες ναι μεν αγκιστρώνονται πολύ καλά στη κάσα και στον τοίχο, αλλά οι μηχανισμοί αγκίστρωσης τους ελέγχονται από κλειδαριές, οι οποίες και μπορούν να παραβιαστούν. Σε περίπτωση που ο κλέφτης παραβιάσει την πόρτα, ένας καλός σύρτης ή μία αμπάρα, θα του αποτρέψουν την είσοδο στον χώρο. Δεδομένου ότι είναι στην μέσα πλευρά του σπιτιού, θα πρέπει να είναι πολύ «τσακάλι» για να τα παραβιάσει. Εννοείται πως όποτε κοιμάστε θα πρέπει να κλειδώνετε και να αμπαρώνετε τις πόρτες σας για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.