Σωστές κλειδαριές όταν αγοράζουμε πόρτες ασφαλείας

Προσοχή: Oι πόρτες ασφαλείας κινδυνεύουν χωρίς τις σωστές κλειδαριές

Σήμερα, όλοι ξέρουμε ότι οι πόρτες ασφαλείας είναι απαραίτητες για κάθε σπίτι, ειδικά με τον ρυθμό που ανεβαίνει το έγκλημα σε πολλές περιοχές. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων πορτών γίνονται όλο και περισσότεροι, παρατηρούμε ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο: Πολλοί λίγοι τοποθετούν τις σωστές κλειδαριές, μειώνοντας έτσι κατά πολύ την ασφάλεια της πόρτας τους.

Μία ανθεκτική κλειδαριά είναι πραγματικά πολύ σημαντική όλες τις θωρακισμένες πόρτες και για κάθε σπίτι γενικότερα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι κλειδαριές που εξασφαλίζουν την μέγιστη ασφάλεια στις πόρτες ασφαλείας.

Μία εισαγωγή στις κλειδαριές για πόρτες ασφαλείας

Η κλειδαριά είναι η καρδιά μίας πόρτας ασφαλείας. Είναι αυτή που στην ελέγχει όλους τους μηχανισμούς ασφαλείας που έχει. Αν ο κλέφτης δεν μπορέσει να παραβιάσει τη κλειδαριά, τότε η μόνη του εναλλακτική είναι να γκρεμίσει την πόρτα. Αν από την άλλη την ξεκλειδώσει, τότε θα μπει απλά σαν κύριος. Υπάρχουν πολλά είδη κλειδαριών στην αγορά, αλλά μπορούμε να πούμε ότι γενικά οι κατηγορίες τους είναι οι εξής: μαγνητικές κλειδαριές, κλειδαριές χωρίς κλειδιά, ηλεκτρικές κλειδαριές, κλειδαριές με συνδυασμό και κλειδαριές που κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν με βάση βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα, ίριδα του ματιού κλπ).

Τα χαρακτηριστικά των καλών κλειδαριών για θωρακισμένες πόρτες

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μίας οποιαδήποτε κλειδαριάς, είναι η λεγόμενη πλάκα ασφαλείας. Είναι το μόνο μέρος της που συνδέεται απευθείας με τον “οπλισμό” της πόρτας. Αυτή η πλάκα ασφαλείας μπορεί να είναι το πιο αδύναμο σημείο μίας κλειδαριάς, αν δεν είναι φτιαγμένη από πολύ δυνατό και ανθεκτικό υλικό ή εάν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στη πόρτα. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να φροντίσετε η τοποθέτηση της κλειδαριάς σας τουλάχιστον να γίνει σωστά, οπότε καλό είναι να την εμπιστευθείτε σε έναν επαγγελματία και να μην την αναλάβετε. Αν αγοράζετε καινούργια πόρτα, ζητήστε να σας την τοποθετήσουν κατευθείαν.

Εννοείται πως ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το κλειδί. Όσο πιο πολύπλοκο ή σπάνιο είναι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον κλέφτη να χρησιμοποιήσει ένα πασπαρτού ή να δημιουργήσει αντικλείδι. Υπάρχουν λοιπόν κλειδαριές που ανοίγουν με ειδικές κάρτες πρόσβασης καθώς και άλλες που ανοίγουν με κωδικό που μπαίνει σε ειδικό keypad. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι αυτές που ανοίγουν με βιομετρικά στοιχεία. Αν είστε πιο παραδοσιακός τύπος, υπάρχουν και κλειδαριές με συμβατικά κλειδιά τα οποία είναι δύσκολα να αντιγραφούν, αν όχι και ακατόρθωτο. Προσωπική μου συμβουλή είναι να προτιμήσετε μία «ψαγμένη» μάρκα, καθώς στις γνωστές οι κλέφτες ενδέχεται να έχουν «εξειδικευθεί».

Πολλοί διαρρήκτες χρησιμοποιούν ένα τρυπάνι για να καταστρέψουν και να παραβιάσουν μια κλειδαριά. Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, οι κατασκευαστές κλειδαριών ασφαλείας έχουν δημιουργήσει ειδικές “θήκες” με ρινίσματα χάλυβα μέσα στο εσωτερικό της κλειδαριάς. Όταν το τρυπάνια θα φθάσει σε αυτές τις θήκες θα καταστραφεί ή θα υποστεί σημαντικές από τα σκληρά χαλύβδινα θραύσματα, βάζοντας ένα άδοξο τέλος στις προσπάθειες του διαρρήκτη να μπει στο σπίτι σας.

Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε μία υψηλής ποιότητας κλειδαριά με σύρτη που έχει ειδικούς πίρους για προστασία από πριόνια στο εσωτερικό του κοχλία της. Οι διαρρήκτες δεν χρησιμοποιούν μόνο τρυπάνια για να αφαιρέσουν κλειδαριές από θωρακισμένες πόρτες, πολλές φορές χρησιμοποιούν και πριόνια. Οι ειδικού πίροι στο εσωτερικό των κλειδαριών που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές στα πριόνια, μπορεί να περιστρέφονται. Έτσι, όταν ένας κλέφτης χρησιμοποιεί το πριόνι του, οι πίροι γυρίζουν μαζί με αυτό και κάνει μία τρύπα στο νερό.

Κλείνοντας

Να θυμάστε ότι η κλειδαριά της πόρτας σας είναι αυτή που της δίνει τη δύναμη της, δεδομένου ότι θα είναι πάντα κλειδωμένη, αλλά μπορεί να γίνει και η Αχίλλειος πτέρνα της αν η επιλογή της δε γίνει σωστά. Τώρα που ξέρετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίας καλής κλειδαριάς για θωρακισμένες πόρτες, θα μπορέσετε να επιλέξετε τη πιο ασφαλή για το μπάτζετ σας!