Θωρακισμένες πόρτες και πόσο ασφάλεια προσφέρουν

Πόσο ασφαλείς είναι στ’ αλήθεια οι πόρτες ασφαλείας;

Οι πόρτες ασφαλείας πλέον μπαίνουν σχεδόν σε κάθε σπίτι καθώς θεωρούνται σημαντικό μέτρο ασφαλείας. Η τοποθέτηση μίας τέτοιας πόρτας σχεδόν αυτόματα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο ήσυχοι. Είναι όμως αυτό το αίσθημα δικαιολογημένο; Μας προστατεύει όντως μία πόρτα ασφαλείας και αν ναι, πόσο; Είναι το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που θα χρειαστούμε; Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να δούμε πόση ασφάλεια μας προσφέρει μία τέτοια πόρτα και αν όντως αξίζει τον κόπο αλλά και το χρήμα η τοποθέτηση της.

Τα χαρακτηριστικά μίας πόρτας ασφαλείας

Αυτό που κάνει μία πόρτα ασφαλείας να ξεχωρίζει από τις κοινές, είναι γεγονός ότι είναι πολύ πιο χοντρή και συμπαγής. Δεν φτάνει όμως το πάχος από μόνο του για την αποτελεσματική παροχή ασφάλειας. Μία θωρακισμένη πόρτα έχει και πολλά σημεία αγκίστρωσης στη κάσα και στον τοίχο, πράγμα που σημαίνει ότι κλειδώνει «περιμετρικά» και όχι σε ένα μόνο σημείο, κοντά στη κλειδαριά. Με πιο απλά λόγια, μία κλειδωμένη πόρτα ασφαλείας, είναι στην ουσία μέρος του τοίχου.

Οι κατηγορίες των πορτών ασφαλείας

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι λεγόμενες θωρακισμένες πόρτες, οι οποίες αποτελούνται από έναν σιδερένιο ή χαλύβδινο πλαίσιο, πάνω στο οποίο τοποθετείται μία επένδυση, η οποία συνήθως κάνει τη πόρτα να μοιάζει με ξύλινη για καθαρά αισθητικούς λόγους. Η δεύτερη κατηγορία, είναι οι ξύλινες πόρτες οι οποίες κατασκευάζονται από σκληρό και εξαιρετικά ανθεκτικό μασίφ ξύλο και προσφέρουν ένα πιο «θεαματικό» αισθητικό αποτέλεσμα. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες είναι η τιμή. Οι ξύλινες γενικά θεωρούνται «είδος πολυτελείας» και συχνά έχουν περίτεχνα σχέδια και σκαλίσματα που ανεβάζουν αρκετά τη τιμή τους σε σχέση με τις χαλύβδινες.

Προστασία από τους κοινούς κλέφτες

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Αστυνομίας, το 90% των κλοπών γίνεται από τους λεγόμενους «ερασιτέχνες διαρρήκτες». Πρόκειται δηλαδή για άπειρους εγκληματίες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα λάθη των κατόχων των σπιτιών και τα κενά της ασφάλειας τους (ανοιχτά παράθυρα ή ξεκλείδωτες πόρτες για παράδειγμα) για να βρουν εύκολα μετρητά και τιμαλφή. Με άλλα λόγια, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν την εμπειρία, την ικανότητα αλλά και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανοίξουν εύκολα, γρήγορα και αθόρυβα μία πόρτα ασφαλείας. Η παρουσία λοιπόν μίας καλής θωρακισμένης πόρτας, πολλές φορές είναι αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα διάρρηξης από «ερασιτέχνες». Εννοείται πως αν η θωρακισμένη πόρτα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα ασφαλείας, ο αποτρεπτικός παράγοντας θα πολλαπλασιαστεί.

Προστασία από επαγγελματίες κλέφτες

Σε αντίθεση με τους ερασιτέχνες, οι επαγγελματίες κλέφτες ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Έχουν την εμπειρία αλλά και τα εργαλεία για να μπουν σε έναν χώρο, όσο καλά και αν φυλάσσεται. Συνήθως δρουν μέσω σχεδίου, παρακολουθούν τον στόχο τους για πολύ καιρό και δρουν όταν ξέρουν ότι δεν θα είναι κανείς μέσα στο χώρο. Πολλές φορές οι κλέφτες αυτοί δεν θα μπουν καν στον κόπο να παραβιάσουν μία πόρτα καθώς έχουν τα μέσα να την ξηλώσουν γρήγορα από τον τοίχο ή ακόμη και να ανοίξουν τρύπα στον ίδιο τον τοίχο αν χρειαστεί.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι κλέφτες δεν είναι «ψιλικατζήδες». Δεν τους ενδιαφέρουν τα όποια λίγα τιμαλφή ή χρυσαφικά έχει το σπίτι ενός «φουκαρά». Τους ενδιαφέρουν μεγάλοι στόχοι που θα τους αποφέρουν μεγάλες «μπάζες», οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν την «επιβίωση» για αρκετό καιρό.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για να μπορέσει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μία πόρτα ασφαλείας, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή τόσο της ίδιας, όσο και της κλειδαριάς της. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγοράσετε μία χωρίς καλή κλειδαριά, καθώς ακόμη και ο πιο άπειρος διαρρήκτης ενδέχεται να μπορεί να παραβιάσει μία κλειδαριά «της πλάκας». Μία σωστή πόρτα ασφαλείας με μία καλή κλειδαριά, θα σας προστατέψει σίγουρα αποτελεσματικά ενάντια του 90% των κλεφτών. Όσον αφορά το υπόλοιπο 10%, μάλλον δεν θα έχει κάποιο λόγο να σας βάλει στο στόχαστρο. Αν έχει, μάλλον μπορείτε να προσλάβετε σεκιουριτάδες! Με απλά λόγια, μία πόρτα ασφαλείας είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια μίας μέσης οικογένειας.