Πτυσσόμενες Πόρτες Ασφαλείας | Cancelletto

Γιατί οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας είναι απαραίτητες στις μέρες μας

Το σπίτι μας είναι σίγουρα το κάστρο μας. Είναι ο χώρος στον οποίο αισθανόμαστε την μεγαλύτερη ασφάλεια κι εκεί που δημιουργούνται οι πιο όμορφες αναμνήσεις με τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν υπάρχει λοιπόν χειρότερο πράγμα από το να δεις τον χώρο σου παραβιασμένο, από το να νιώσεις πως κάποιος ξένος κατάφερε και μπήκε μέσα στο ιερό αυτό μέρος στο οποίο νιώθεις πραγματικά ασφαλής κι έκανε αισθητή τη παρουσία του είτε κλέβοντας κάτι είτε απλά κάνοντας το σπίτι άνω – κάτω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία διάρρηξη θεωρείται μία από τις πιο δυσάρεστες και τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς. Οι συνέπειες μιας κλοπής είναι τόσο υλικές όσο και ψυχολογικές αφού το θύμα πλέον δεν νιώθει ασφάλεια στο ίδιο του το σπίτι.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να βιώσετε κι εσείς αυτό το τόσο αρνητικό συναίσθημα, εννοείται ότι θα πρέπει να πάρετε κάποια μέτρα. Όσο ασφαλές και να νομίζουμε ότι είναι το σπίτι μας, αν δεν θωρακιστεί κατάλληλα τότε απλά είναι ευάλωτο σε κάθε λογής κλέφτες και άλλους εγκληματίες. Με άλλα λόγια, άλλο το συναίσθημα ασφάλειας και άλλο η ίδια, η πραγματική ασφάλεια. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσει κανείς το σπίτι του όσο το δυνατόν πιο ασφαλές; Η απάντηση είναι απλή: θα πρέπει να φροντίσει ώστε ο κλέφτης να μείνει έξω από αυτό.

Εννοείται ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τον κλέφτη έξω από το σπίτι είναι και ο πιο απλός: θα πρέπει να φροντίσετε ώστε οι δίοδοι του σπιτιού να είναι όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένες. Η πιο σημαντική δίοδος του σπιτιού – και αυτή που παραβιάζεται πιο συχνά – δεν είναι άλλη από τη πόρτα. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν σχεδόν όλοι, γι’ αυτό και στις μέρες μας τα σπίτια χωρίς κάποια θωρακισμένη πόρτα και κλειδαριά τελευταίας τεχνολογίας είναι πραγματικά ελάχιστα. Αρκεί όμως μία θωρακισμένη πόρτα για να μας προστατεύσει από τους κλέφτες; Η απάντηση είναι όχι, γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας είναι από τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο της οικιακής ασφάλειας. Ας δούμε όμως γιατί.

Γιατί η θωρακισμένη πόρτα δεν αρκεί

Δυστυχώς ένα από τα πιο συχνά θεάματα που αντικρίζει ένας αστυνομικός όταν φθάνει σε ένα σπίτι στο οποίο έχει γίνει διάρρηξη, είναι η θωρακισμένη πόρτα του σπιτιού ορθάνοιχτη. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, οι κλέφτες – και ειδικά οι έμπειροι – έχουν τα μέσα αλλά και τις γνώσεις για να ανοίξουν, έστω και με κάποια δυσκολία, τις περισσότερες θωρακισμένες πόρτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρουν την «αχίλλειο πτέρνα» του συγκεκριμένου μοντέλου και τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα χρόνου. Στις οικοδομές μάλιστα είναι συχνά πιο εύκολο για τον κλέφτη να μπει από τη πόρτα, αφού η είσοδος από τη μπαλκονόπορτα μπορεί να είναι επικίνδυνη ενώ είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει σε κάποιο βαθμό και τη προσοχή των περίοικων.

Προσοχή, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε: εννοείται ότι μία καλή θωρακισμένη πόρτα θα σας προστατέψει από τη μεγάλη πλειοψηφία των κλεφτών οι οποίο και δρουν ευκαιριακά, δηλαδή προτιμούν εύκολους στόχους. Εκεί που ο «δείκτης προστασίας» μειώνεται λίγο, είναι στους «επαγγελματίες» κλέφτες, δηλαδή σε αυτούς που διαλέγουν τους στόχους τους και δρουν βάσει σχεδίου, κυρίως τις μέρες και ώρες που ξέρουν ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι και ότι γενικά στη γειτονιά δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Γι’ αυτούς είναι που χρειάζονται οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας.

Τι είναι οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας;

Μπορεί το όνομα αυτό να σας μπερδεύει λίγο, αλλά στην ουσία οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας είναι πολύ απλές, τόσο στη σύλληψη όσο και στη λειτουργία τους. Με απλά λόγια, είναι πτυσσόμενα κάγκελα σαν αυτά που βλέπουμε στα παράθυρα, τα οποία όμως είναι ειδικά κατασκευασμένα για να τοποθετούνται σε πόρτες. Αν προτιμάτε λοιπόν, είναι πτυσσόμενα κάγκελα για πόρτες. Γιατί όμως είναι τόσο ασφαλή; Πώς ακριβώς ενισχύουν τον ρόλο και τη λειτουργία της πόρτας;

Πως μας προστατεύουν οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας

Όπως είπαμε και πριν, το σημαντικότερο για την ασφάλεια του σπιτιού σας είναι να κρατήσετε τον κλέφτη έξω από αυτό για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Κάθε λεπτό που μένει έξω, αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει αντιληπτός από τους γείτονες και να κληθεί η Αστυνομία. Μία καλή πόρτα σίγουρα θα κρατήσει ακόμη κι έναν έμπειρο κλέφτη αρκετά «απασχολημένο», όπως ενδέχεται να καταφέρει να την ανοίξει και μάλιστα – ανάλογα με την εμπειρία του – μπορεί να το καταφέρει αυτό και κάνοντας σχετικά λίγη φασαρία. Εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η πτυσσόμενη πόρτα.

Η πτυσσόμενη πόρτα ασφαλείας στην ουσία δημιουργεί ένα απτό φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και την πόρτα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσει την εν λόγω πόρτα για να μπορέσει να ξεκινήσει να «δουλεύει» στην κύρια πόρτα του σπιτιού. Αν η πτυσσόμενη πόρτα τοποθετηθεί σωστά, τότε ο κλέφτης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του στην κανονική πόρτα, αλλά ακόμη και αν μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του και καταφέρει να την ανοίξει, θα πρέπει πάλι αν αφαιρέσει τα κάγκελα της πτυσσόμενης πόρτας και αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη, αλλά ούτε και αθόρυβη. Με απλά λόγια λοιπόν, η πτυσσόμενη πόρτα ασφαλείας στην ουσία προσθέτει άλλη μία πόρτα στα εμπόδια που θα πρέπει να αφαιρέσει ο ληστής για να μπει στο σπίτι, διπλασιάζοντας έτσι τον χρόνο που θα χρειαστεί για μία διάρρηξη. Μία καλή πτυσσόμενη πόρτα σε συνδυασμό με μία θωρακισμένη πόρτα τελευταίας τεχνολογίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ασφάλεια ενός χώρου.

Πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας τιμές

Κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει πολλούς αν όχι όλους μας στις μέρες που ζούμε, είναι το κόστος των πτυσσόμενων πορτών. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας τιμές ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά, το σχέδιο και τη κλειδαριά που θα χρησιμοποιηθούν. Σε καμία περίπτωση όμως το κόστος δεν είναι απλησίαστο, ενώ συχνά στη τιμή θα συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση από ειδικό συνεργείο, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε καμία απολύτως έκπτωση στην κλειδαριά της πτυσσόμενης πόρτας και να επενδύσετε στη καλύτερη δυνατή. Αν χρειαστεί, κάντε εκπτώσεις στον αισθητικό τομέα, αλλά ποτέ μα ποτέ στη κλειδαριά.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, οι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας θα συμπληρώσουν την θωρακισμένη πόρτα σας, είτε μένετε σε διαμέρισμα είτε σε μονοκατοικία. Είναι μία επένδυση που σίγουρα θα σας βοηθήσει να κοιμάστε λίγο καλύτερα και πιο ήσυχα τα βράδια, όπου και αν βρίσκεστε.