Ασφάλεια Σπιτιού

Γενικές Συμβουλές για Aσφάλεια Σπιτιού από Κλέφτες

Ασφάλεια Οικίας : Πώς να μη σας βάλουν στο μάτι οι διαρρήκτες

Όλοι λίγο – πολύ φανταζόμαστε ή ξέρουμε ότι ένας κλέφτης πάρα πολύ σπάνια θα μπει σε κάποιο σπίτι τυχαία. Ακόμη και οι λεγόμενοι ευκαιριακοί οι περιστασιακοί κλέφτες, δε θέλουν να ρισκάρουν το να πάνε φυλακή ή να πιαστούν στα πράσα, αν δεν ξέρουν ότι η «μπούκα» σ’ ένα σπίτι θα τους αποφέρει καλή λεία ή όχι. Με άλλα λόγια, εννοείται πως κάποια σπίτια είναι πιο ελκυστικά για τους κλέφτες κι έτσι τα σταμπάρουν ή απλά τα βάζουν στο μάτι, περιμένοντας τη κατάλληλη ευκαιρία να «χτυπήσουν».

Όπως λοιπόν είναι φυσικό, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε και που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο ελκυστικό στους κλέφτες. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα, είναι απλά και σχεδόν αυτονόητα και δεν θα σας κοστίσουν τίποτα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά.

1.Ασφαλίστε το σπίτι σας

Αυτή είναι και η μόνη συμβουλή η οποία θα σας κοστίσει κάποια χρήματα, αλλά είναι αυτονόητη και είναι και η πιο ανταποδοτική επένδυση που θα κάνετε για το σπίτι και την ασφάλεια σας. Με απλά λόγια, οι κλέφτες μένουν μακριά από σπίτια που έχουν κάποια εστω και στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Ένας συναγερμός ας πούμε, θα ειδοποιήσει τους γείτονες ή και την Αστυνομία σε περίπτωση κλοπής. Τα καλής ποιότητας πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας από την άλλη, ασφαλίζουν ακόμη καλύτερα το σπίτι σας, μιας που δεν επιτρέπουν στους διαρρήκτες να παραβιάσουν ή ακόμη και να σπάσουν πόρτες και παράθυρα. Ένα ανοχύρωτο σπίτι, είναι σαν να λέει στους κλέφτες «ελάτε να με κλέψετε!».

2.Μην αφήνετε τα τιμαλφή σας σε κοινή θέα

Είναι καλό να μην αφήνετε σε εμφανή σημεία κοντά σε πόρτες και παράθυρα πράγματα όπως πορτοφόλια, laptops, κινητά και κλειδιά αυτοκινήτου. Οι κλέφτες πολλές φορές κάνουν βόλτες σε διάφορες περιοχές και κοιτούν μέσα από τα παράθυρα στο εσωτερικό των σπιτιών, «σκανάροντας» τα τιμαλφή που βλέπουν αλλά και τη θέση τους. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το να παραβιάσει κάποιος κλέφτης μία πόρτα ή ένα παράθυρο και να αρπάξει συγκεκριμένα πράγματα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Μπορεί να μην χρειαστεί να μπει καν στα ενδότερα του σπιτιού.

3.Μην «προκαλείτε» την τύχη σας

Αν μόλις αγοράσατε μία καινούργια τηλεόραση, laptop, κονσόλα ή κάτι παρόμοιο, είναι καλό να μην πετάξετε το κουτί ή τη συσκευασία του στα σκουπίδια, σε κοινή θέα. Αν το κάνετε αυτό, στην ουσία ανακοινώνετε στους κλέφτες τα πράγματα που αγοράσατε και τους δίνετε μία πολύ καθαρή εικόνα του τι μπορούν να βρουν αν μπουν στο σπίτι σας. Τι μπορείτε να κάνετε με τα κουτιά; Μπορείτε να τα κρατήσετε, μιας που μπορεί να σας χρειαστούν αν χρειαστεί ν’ αλλάξετε κάποιο προϊόν εντός της εγγύησης του ή αν σκέφτεστε να το πουλήσετε κάποτε. Μπορείτε επίσης απλά να βάλετε τα κουτιά σε μαύρες σακούλες και να τα πετάξετε την ώρα που περνάει το σκουπιδιάρικο, έτσι ώστε να μην μείνουν για πολλές ώρες ή και μέρες σε κοινή θέα.

4.Μη διαφημίζετε την απουσία σας

Μπορεί να χαίρεστε πολύ που θα φύγετε διακοπές, αλλά δεν είναι ανάγκη να μοιραστείτε αυτή τη χαρά σας με όλο τον κόσμο. Δεν ξέρετε ποτέ ποιος άλλος μπορεί να σας ακούσει και σε ποιον μπορεί να πει ότι λείπετε. Καλό είναι λοιπόν να πείτε ότι θα λείπετε μόνο σε μερικούς ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ γείτονες (θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι’ αυτούς). Επίσης καλό είναι να μην κάνετε posts από τις διακοπές ή τα ταξίδια σας. Τέλος, καλό είναι να μην αφήνετε κλειστές τις κουρτίνες ή τα παντζούρια σας όταν λείπετε, μιας που έτσι δείχνετε στους κλέφτες ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι.

5.Συνεργαστείτε με τους γείτονες σας.

Οι γείτονες σας θέλουν κι αυτοί να έχουν ασφαλή σπίτια. Αν λοιπόν θέλετε να εξασφαλίσετε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, καλό είναι να συνεργαστείτε. Τι εννοούμε με αυτό; Καλό είναι λοιπόν να δημιουργήσετε έναν κύκλο έμπιστων γειτόνων και να βοηθάτε ό ένας τον άλλο. Όταν λείπετε λοιπόν, θα πρέπει να ενημερώσετε τ’ άλλα μέλη του κύκλου, έτσι ώστε να έχουν τον νου τους για παράξενες δραστηριότητες τόσο μέσα όσο κι έξω από αυτό. Μπορείτε επίσης ν’ αφήσετε τα κλειδιά σας και να τους ζητήσετε να μπαίνουν περιοδικά στο σπίτι σας και ν’ ανοιγοκλείνουν τα παντζούρια και τις κουρτίνες, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού δεν απουσιάζουν. Τέλος, καλό είναι να τους πείτε να μαζεύουν και τα γράμματα, τους λογαριασμούς και τα διαφημιστικά που θα μαζευτούν στο γραμματοκιβώτιο σας, μιας που το γεμάτο γραμματοκιβώτιο είναι μία πρώτης τάξης ένδειξη απουσίας του ιδιοκτήτη. Εννοείται πως θα πρέπει να ανταποδώσετε τις χάρες αυτές στους υπόλοιπους γείτονες όταν θα λείπουν.