Διαρρήκτες σπιτιών

Ένας πρώην διαρρήκτης μιλάει για την ασφάλεια των σπιτιών

Πρώην διαρρήκτης σπάει την σιωπή του

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε 15 δευτερόλεπτα  παραβιάζεται ένα σπίτι και σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, μόνο το 15 τοις εκατό αυτών των διαρρήξεων διαλευκαίνονται από την Αστυνομία. Τα αντίστοιχα νούμερα και ποσοστά στη χώρα μας μπορεί να μην είναι τα ίδια ακριβώς, αλλά είναι σίγουρα ανάλογα και αυξημένα, ειδικά λόγω της Κρίσης.

Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να προστατέψετε το σπίτι και την περιουσία σας λοιπόν, αναλύσαμε μία συνέντευξη που έδωσε στην Αμερική ένας σεσημασμένος διαρρήκτης. Μπορεί να είναι Αμερικάνος και όχι Έλληνας, αλλά όλοι οι κλέφτες σκέφτονται κα δρουν με τον ίδιο τρόπο, πάνω – κάτω, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αυτά που είπε είναι και πολύ σημαντικά.

Ο Josh Clawson κατάφερε να κάνει πολλές διαρρήξεις και κλοπές και να ξεφύγει, αλλά το χέρι του νόμου τελικά τον έπιασε και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια στη φυλακή. Πλέον, έχουν περάσει 11 χρόνια από την αποφυλάκιση του και η καριέρα του στις διαρρήξεις αποτελεί παρελθόν. Σήμερα είναι οικογενειάρχης κι εργάζεται σαν μάστορας και οικοδόμος. Ο Clawson συμφώνησε να μιλήσει με τους δημοσιογράφους για να “εξιλεωθεί”, βοηθώντας τον κόσμο να προστατέψει τη περιουσία του και να αποτρέψει τις διαρρήξεις

Ο πρώην διαρρήκτης Josh Clawson λοιπόν, λέει ότι οι περισσότερες διαρρήξεις του κράτησαν λίγη ώρα και στην ουσία άρπαζε ό,τι έβρισκε μπροστά του, Συγκεκριμένα, είπε: «Υπήρξαν φορές που μπήκα σε κάποιο σπίτι και άρπαξα το καλάθι των άπλυτών και το γέμισα με ρούχα και τα πρώτα αντικείμενα αξίας που βρήκα μπροστά μου. Άλλες φορές βγήκα απλά μ’ ένα μικρό χρηματοκιβώτιο ή με μια – δυο μικρές τηλεοράσεις LCD ή laptops μέσα σε ένα σακίδιο ή μία σακούλα.”

Ο Clawson λέει πως οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν σ’ ένα σπίτι για να “κλέψουν όσο περισσότερα πράγματα μπορούν, μέσα σ’ ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα”. Λέει ότι ένας κλέφτης μπορεί μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, να φορτώσει πολλά από τα τιμαλφή σας και να φύγει. Επισημαίνει επίσης ότι πολλοί “νοικοκύρηδες”, στην ουσία διευκολύνουν τους διαρρήκτες: “Πολύς κόσμος δεν έχει συνηθίσει να κλειδώνει την πόρτα όταν φεύγει από το σπίτι. Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να φεύγουν και ν’ αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό για ν’ αερίζεται το σπίτι” Επίσης λέει ότι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν καλά είδη ασφαλείας, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν σωστά: “Τα οικιακά χρηματοκιβώτια έχουν ειδικές τρύπες για να βιδώνονται στο πάτωμα. ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ! ΚΑνείς κλέφτης δεν πρόκειται ν’ αφιερώσει πολύτιμο χρόνο για να κλέψει ένα χρηματοκιβώτιο που είναι βιδωμένο στο πάτωμα, ειδικά όταν σχεδόν όλοι θέλουν να μπουν και να βγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από ένα σπίτι”.

Ο Clawson επίσης λέει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως οι γείτονές τους μπορούν να τους προσφέρουν κάποια προστασία, να ειδοποιήσουν ας πούμε την Αστυνομία αν δουν κάτι ύποπτο. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς οι διαρρήκτες γνωρίζουν κόλπα για να ξεγελάσουν τους γείτονες. Ένας κλέφτης που ξέρει τι κάνει, απλά θα παρκάρει σαν κύριος μπροστά στο σπίτι, θα βάλει τα κλοπιμαία του σε ένα κουτί ή μία σακούλα σκουπιδιών και θα μπει στο αμάξι του και θα φύγει σαν να μη τρέχει τίποτα. Οι επαγγελματίες κλέφτες είναι άριστοι ηθοποιοί και ξέρουν πως να μπαίνουν σε σπίτια ακόμη και κάτω από τη μύτη των γειτόνων.

Είπε επίσης ότι πολλού νοικοκύρηδες πλέον στην ουσία ανακοινώνουν πότε λείπουν από το σπίτι τους με διάφορες αναρτήσεις στο Facebook και τα Social Media. Τέλος, υποστηρίζει ότι τα σπίτια χωρίς κάποιο συναγερμό ή κάποια μέτρα ασφαλείας όπως τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας σε πόρτες και παράθυρα, είναι πολύ εύκολοι στόχοι για τους πάσης φύσεως κλέφτες, μιας που κάνει πολύ εύκολο το να προσποιηθούν ότι έχουν κάποια δουλειά στο σπίτι – στόχο και να κάνουν τη “δουλειά” τους κάτω από τη μύτη των γειτόνων.

Όπως είπαμε και στην αρχή, μπορεί να μην ισχύουν όλα τα παραπάνω στη χώρα μας, αλλά σίγουρα μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες αλλά και γενικές γραμμές για να κινηθούμε για την ασφάλεια του σπιτιού, της περιουσίας αλλά και της ζωής μας.