Οι μηχανισμοί συρόμενων πορτών και τα λάθη που τους χαλάνε
Οι μηχανισμοί συρόμενων πορτών έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στις μέρες μας, καθώς οι συρόμενες πόρτες και γκαραζόπορτες πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αν και στην αρχή η χρήση τους γινόταν μόνο σε εργοστάσια και βιομηχανικούς χώρους, πλέον έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και σε πολλά σπίτια και ιδιαίτερα σε σπίτια με μεγάλες αυλές ή χώρους στάθμευσης. Οι συρόμενες πόρτες, μπορούν να “καλύπτουν” μεγάλα ανοίγματα, χωρίς να απαιτούν πολύ χώρο για να ανοίξουν και να κλείσουν.
Οι μηχανισμού συρόμενων πορτών είναι στην ουσία πολύ απλοί. Η πόρτα τοποθετείται πάνω σε ειδικά ροδάκια (ράουλα) τα οποία με τη σειρά τους τοποθετούνται πάνω σε μία ειδική “διαδρομή” ή ράγα. Στο πάνω ή κάτω μέρος της πόρτας προσαρμόζεται μία ειδική κρεμαργιέρα, μία οδοντωτή ράγα δηλαδή, την οποία το μοτέρ και τα ειδικά του γρανάζια χρησιμοποιούν για να σπρώξουν ή να τραβήξουν τη πόρτα, κλείνοντας και ανοίγοντας της αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά όμως, πολλοί ιδιοκτήτες συρόμενων πορτών, κάνουν λάθη που μπορούν να αποδειχθούν μοιραία για τη πόρτα τους. Ας δούμε μερικά από αυτά:
1. Χόρτα και σκουπίδια κοντά στον μηχανισμό
Οι μηχανισμοί συρόμενων πορτών μπορεί να είναι απλοί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και λίγη προσοχή. Για την ακρίβεια, πρέπει να φροντίσετε να κρατάτε μακριά σκουπίδια, κλαδάκια και χόρτα που μπορούν να μπουν στις ράγες του μηχανισμού και να τον κάνουν να φρακάρει. Αυτό σημαίνει πως ο χώρος γύρω και κοντά στη πόρτα σας θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός και το χορτάρι να είναι πάντα κουρεμένο καλά. Εννοείται πως πρέπει να απομακρύνετε και τα αγριόχορτα από εκεί.
2. Απρόσεκτο ή απερίσκεπτο βάψιμο
Μπορεί η πόρτα της αυλής ή του γκαράζ σας να είναι η πρώτη εικόνα του σπιτιού σας που θα δουν οι φίλοι και οι καλεσμένοι σας και να θέλετε να είναι πάντα καθαρή και όμορφη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το παρακάνετε κιόλας. Ειδικά με το βάψιμο. Όταν βάφετε τη πόρτα σας, θα πρέπει να αποφύγετε όσο το δυνατόν πιο πολύ μπορείτε τη κρεμαγιέρα. Βάφοντας της, μπορεί να δημιουργήσετε προβλήματα στα δόντια της και να κάνετε τη λειτουργία της πόρτας πολύ δύσκολη ή και αδύνατη, καθώς το γρανάζι του μοτέρ δεν θα μπορεί να μπει στα σωστά “δόντια”.
3. Έλλειψη συντήρησης
Οι πιο πολλοί που εγκαθιστούν συρόμενες πόρτες, άσχετα από το αν βάζουν και μοτέρ ή όχι, θεωρούν πως δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο για τη σωστή τους λειτουργία από κείνη τη στιγμή και μπρος. Αυτό φυσικά είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Εννοείται πως οι μηχανισμοί συρόμενων πορτών χρειάζονται κάποια στοιχειώδη συντήρηση για να δουλεύουν καλά και σωστά. Θα πρέπει να λιπαίνεται τακτικά τις ράγες και τα ροδάκια. Επίσης, θα πρέπει να ρίχνετε και καμιά ματιά στα ροδάκια και αν διαπιστώσετε φθορές ή παραμορφώσεις σε αυτά, να καλέσετε κάποιον ειδικό για να σας τα αλλάξει.
4. Πατέντες
Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες συρόμενων πορτών απευθύνονται σε τεχνικούς και όταν βρίσκουν τις λύσεις τους ακριβές, τους ζητούν να κάνουν μία “πατέντα”. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι προσπαθούν από μόνοι τους να εφεύρουν κάποια “πατέντα” για να γλυτώσουν λίγα χρήματα. Εννοείται πως οι δύο αυτές συμπεριφορές είναι πάρα πολύ λάθος. Πάντα θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον τεχνικό και τη λύση ή την επισκευή που σας προτείνει, καθώς η “πατέντα” αν και φθηνή φαινομενικά, μπορεί μακροπρόθεσμα να σας κοστίσει ΠΟΛΥ ακριβά.
Αποφύγετε αυτά τα λάθη και οι μηχανισμοί συρόμενων πορτών σας θα δουλεύουν πάντα άριστα.