Κριτήρια Διαρρηκτών

Πώς μαρκάρουν τα σπίτια οι κλέφτες; Πως τα επιλέγουν;

Ένας φόβος που όλοι λίγο πολύ έχουμε, είναι να γυρίσουμε από τις διακοπές, ένα ταξίδι ή ακόμη και μία νυχτερινή έξοδο και να δούμε ότι το σπίτι μας έχει γίνει στόχος διαρρηκτών. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δεις την πόρτα του σπιτιού σου σπασμένη ή παραβιασμένη και να σκεφτείς για ποιο λόγο αγνόησες να τοποθετήσεις συστήματα ασφαλείας. Όλοι λοιπόν, ψάχνουμε τρόπους όχι μόνο για να προφυλαχθούμε από τις κλοπές αλλά και για ν’ αποτρέψουμε τους κλέφτες από το να βάλουν το σπίτι μας στο μάτι, αφού υπάρχουν υποψίες πως οι κλέφτες μαρκάρουν τα σπίτια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να προσέχουμε για διάφορα σημάδια που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να μαρκάρουν τους στόχους τους. Παρόλο που κυκλοφορούν πολλές λίστες και ανακοινώσεις στο internet με υποτιθέμενα σημάδια διαρρηκτών, δεν έχει αποδειχθεί αν και κατά πόσο αυτά είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Σύμφωνα με Αστυνομικούς, αλλά και πρώην διαρρήκτες, η χρήση σημαδιών (σύμβολα) για να μαρκάρουν οι κλέφτες  το σπίτι σας είναι απίθανη, μιας που με αυτό τον τρόπο θα τραβούσαν τη προσοχή τόσο του κατόχου του σπιτιού (ένα μάτσο από παράξενα σύμβολα σε μία πόρτα ή έναν τοίχο, σίγουρα τραβάει τη προσοχή) αλλά και της Αστυνομίας.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι «ζυγίζουν» ένα σπίτι πριν να μπουν μέσα, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για «ευκαιριακούς». Αυτά τα σημάδια όμως στα σπίτια μπορεί να είναι παρατηρήσεις για το σπίτι σου και τη συμπεριφορά σου. Ας δούμε λοιπόν τι «ψάχνουν» οι κλέφτες όταν «ζυγίζουν» τα σπίτια και πώς μαρκάρουν – επιλέγουν στόχους για να επιτεθούν στα σπίτια σας.

Τι ψάχνουν οι κλέφτες – διαρρήκτες όταν επιλέγουν τους στόχους τους; Ποια τα κριτήρια;

1. Ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Εννοείται πως το νούμερο 1 πράγμα που ψάχνουν κι «εκτιμούν» οι διαρρήκτες, είναι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας του σπιτιού σας. Ένας συναγερμός, ένας σκύλος και φυσικά τα δυνατά κάγκελα ασφαλείας σε πόρτες και παράθυρα, είναι κάποια από τα για να κάνουν ακόμη κι επαγγελματίες κλέφτες να θέλουν να μη πλησιάσουν σε κάποιο σπίτι. Αντιθέτως, ένα σπίτι χωρίς κάποια στοιχειώδη μορφή ασφάλειας και αντικλεπτικών μέσων, στην ουσία προσκαλεί τους κλέφτες.

2. Ενδείξεις απουσίας

Αν και υπάρχουν κλέφτες οι οποίοι δεν διστάζουν να «μπουκάρουν» σε σπίτια ακόμη και όταν είναι μέσα οι ιδιοκτήτες, αυτοί ωστόσο είναι ευτυχώς η μειοψηφία. Οι περισσότεροι κλέφτες (σε καμία περίπτωση) δεν πρόκειται να πλησιάσουν ένα σπίτι αν δεν είναι σχεδόν σίγουροι ότι δεν είναι κανένας μέσα σε αυτό. Ποιες είναι εκείνες οι ενδείξεις – σημάδια όμως που τους δίνουν το πράσινο φως; Πρώτα απ’ όλα βλέπουν αν κάποια αυτοκίνητα λείπουν για μέρες από γκαράζ, πιλοτές και παρκινγκ οικοδομών. Μία άλλη καλή ένδειξη, είναι τα γεμάτα γραμματοκιβώτια, τόσο με γράμματα και λογαριασμούς, όσο και με διαφημιστικά φυλλάδια που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν. Επιπλέον, κάποιοι από τους διαρρήκτες μπορεί να φθάσουν στο σημείο να ψάξουν τους λογαριασμούς στο Facebook και άλλα social media κάποιων ιδιοκτητών, για να δουν αν κάνουν posts από τις διακοπές ή κάποιο ταξίδι τους. Τέλος, τα κατεβασμένα παντζούρια, ή οι κλειστές κουρτίνες για πολλές μέρες, είναι άλλη μία σαφής ένδειξη απουσίας του ιδιοκτήτη (αλλά και για τους γείτονες) για τους κλέφτες.

3. Εμφανής λεία

Κακά τα ψέματα, κάθε «μπούκα» ενέχει και κάποιο ρίσκο, οπότε είναι λογικό το γεγονός ότι ένας κλέφτης θέλει το ρίσκο του να αξίζει τον κόπο. Με άλλα λόγια, θα προσπαθήσει να καταλάβει αν αξίζει τον κόπο η παραβίαση ενός σπιτιού πριν να την κάνει. Γι’ αυτό και προσπαθεί να «εκτιμήσει» το τα θα βρει στο εσωτερικό του. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Θα βρουν τους τρόπους π.χ. αν πρόκειται για περιοχή με μονοκατοικίες, τότε θα κάνουν βόλτες κοιτώντας ή και ψάχνοντας τα σκουπίδια. Τι ψάχνουν; Συσκευασίες και κουτιά από καινούργιες τηλεοράσεις, laptops, iPhones, κονσόλες κλπ. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να κοιτάξουν έξω από το σπίτι, από τα παράθυρα του σπιτιού σας για να δουν «τι παίζει» ή και να χτυπήσουν τη πόρτα με κάποιο πρόσχημα για να ρίξουν μία ματιά μέσα στο σπίτι σας, έστω και φευγαλέα. Εννοείται πως αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε μονοκατοικίες, όσο και σε διαμερίσματα.

Μερικές φορές βλέπουμε ανθρώπους να ζουν σε γειτονιές με πολύ λίγα μέτρα ασφαλείας και νομίζουμε ότι είναι πιο πιθανό να τους ληστέψουν. Ωστόσο, αυτά τα σπίτια μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν από έναν ληστή επειδή είναι πιο ευάλωτα.

Παρεμπιπτόντως, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ζουν σε γειτονιές με ελάχιστη ασφάλεια επειδή είναι φθηνότερο. Αυτό τους επιτρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για άλλα πράγματα όπως φαγητό και ψυχαγωγία, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα σπίτια με ελάχιστη ασφάλεια είναι πιο ευάλωτα ή λιγότερο πιθανό να ληστέψουν επειδή εξαρτάται και από την περιοχή γύρω τους. Η αντίληψη ότι όλα τα σπίτια με ελάχιστη ασφάλεια είναι πιο ευάλωτα ή λιγότερο πιθανό να τα ληστέψουν δεν είναι ακριβής. Εξαρτάται επίσης από την περιοχή γύρω τους και τον τύπο του σπιτιού, για παράδειγμα: ένα σπίτι σε μια κακή γειτονιά με ελάχιστη ασφάλεια θα είναι πιο πιθανό να το διαρρήξει κάποιος από ένα σπίτι σε μια ευημερούσα περιοχή με μία μόνο είσοδο και καλή ασφάλεια.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.