Οι πόρτες πυρασφάλειας η αλλιώς και πυράντοχες είναι απαραίτητες για τη προστασία ενός χώρου από τη πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον “κανονισμό πυροπροστασίας νέων κτιρίων” όλα τα κτίρια, είτε πρόκειται για οικίες είτε για καταστήματα ή επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά χώρους που να προστατεύονται από τη φωτιά. Οι πόρτες πυρασφαλείας, κρατάνε μακριά τη φωτιά από έναν χώρο και προσφέρουν πολύτιμο χρόνο για ασφαλή διαφυγή των ενοίκων. Η Cancelletto διαθέτει πόρτες και άλλα προϊόντα πυρασφάλειας κατασκευασμένα από τους διάσημους Ευρωπαϊκούς οίκους PUERTAS PADILLA και MAVERIN.

Εξυπηρετούμε άμεσα εκτός την Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Οι πόρτες πυρασφαλείας της Cancelletto προσφέρουν μεγάλη προστασία από τη φωτιά, αλλά παρέχουν και άριστη ηχητική και θερμική μόνωση. Επιπλέον, είναι σχεδιασμένες από κορυφαίους designers, έτσι ώστε να συνδυάζουν άψογα την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία. Τα σχέδια τους ταιριάζουν σε όλους τους τύπους αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ – ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η ασφάλεια ενός χώρου είτε είναι επαγγελματικός είτε οικιακός είναι κάτι που μας αφορά και μας απασχολεί όλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις εστιάζουμε κυρίως στη προστασία από τους κλέφτες, υπάρχει όμως ένας κίνδυνος τον οποίο οι περισσότεροι υποτιμούμε: αυτός της φωτιάς. Μία πυρκαγιά, ακόμη και μικρή, μέσα σε ένα κτίριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φθορές αλλά ακόμη και θανάτους και τραυματισμούς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο «Κανονισμός πυροπροστασίας νέων κτιρίων» επιβάλλει τη πυροπροστασία με ειδικές πόρτες πυρασφάλειας (πυράντοχες, πυρίμαχες) σε όλα τα κτίρια.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, σε κάθε κτίριο πρέπει να δημιουργούνται ασφαλείας ζώνες από τη φωτιά αλλά και τις αναθυμιάσεις της και γενικά να λαμβάνονται μέτρα για την καθυστέρηση αλλά και τον περιορισμό της εξάπλωσης μίας πυρκαγιάς με ειδικές πόρτες πυρασφάλειας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε λοιπόν ότι μία πόρτα πυρασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση που συμβεί το κακό.

Είναι λογικό οι περισσότεροι να μην γνωρίζουμε πολλά για την πυρασφάλεια και αυτό που να μας ενδιαφέρει κυρίως να είναι η τελική τιμή του όλου εγχειρήματος. Εννοείται ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να διευθετείται με τη βοήθεια των ειδικών οι οποίοι και θα κάνουν μελέτες και προτάσεις. Ας δούμε όμως και κάποια βασικά πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πόρτες πυροπροστασίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ

Για να καταλάβουμε καλά τη λειτουργία των πυρίμαχων πορτών, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι ακριβώς είναι. Όπως λοιπόν μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, είναι πόρτες που είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αντέχουν στη φωτιά. Αυτό σημαίνει ότι κατασκευάζονται από ειδικά υλικά τα οποία καίγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εύφλεκτα. Επιπλέον, μία καλή πόρτα ασφαλείας πυράντοχη μπορεί να προσφέρει προστασία και από τον καπνό αλλά και τις άλλες αναθυμιάσεις της πυρκαγιάς, οι οποίες σε έναν κλειστό χώρο μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες από την ίδια την φωτιά.

Όσον αφορά την προστασία, οι πόρτες αυτές είναι πάντα πιστοποιημένες ως προς την προστασία που προσφέρουν – θα το αναλύσουμε αμέσως μετά αυτό – και τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία του κτιρίου. Χάρη στη μεγάλη τους αντοχή απέναντι τόσο στη θερμότητα της φωτιάς όσο και στις αναθυμιάσεις της, σταματούν την πρόοδο της πυρκαγιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιουργούν ασφαλείς ζώνες για όσους βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Από τους χώρους αυτούς μπορεί να γίνει η εκκένωση του κτιρίου ενώ οι εν λόγω χώροι μπορούν να προσφέρουν απλά και καταφύγιο μέχρι να καταφθάσει η πυροσβεστική και άλλα σωστικά συνεργεία. Εννοείται ότι η τιμή μιας πόρτας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλη προστασία προσφέρει, καθώς δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες.

ΤΥΠΟΙ ΠΥΡΑΝΤΟΧΩΝ ΠΟΡΤΩΝ

Εννοείται ότι σημαντικό ρόλο για την τυποποίηση των πυράντοχων πορτών παίζουν οι πόρτες πυρασφάλειας προδιαγραφές, στις οποίες θα αναφερθούμε σε λίγο. Εδώ θα δούμε τους πιο γενικούς τύπους. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι οι πυράντοχες πόρτες χωρίζονται σε τύπους ανάλογα με τον αριθμό από φύλλα που έχουν αλλά και από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται.

Όσον αφορά την ταξινόμηση με βάση το φύλο υπάρχουν οι μονού και οι διπλού φύλου (μονόφυλλες και δίφυλλες). Οι δίφυλλες πόρτες χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους και καταστήματα που έχουν μεγάλα ανοίγματα ενώ οι μονόφυλλες σε μικρές επιχειρήσεις και σπίτια. Με άλλα λόγια, δίφυλλη πόρτα θα βρείτε σε κάποιο εργοστάσιο ή εμπορικό κέντρο ενώ μονόφυλλη σε κάποιο μικρό κατάστημα ή σε πολυκατοικία ή κτίριο γραφείων.

Όσον αφορά το υλικό, υπάρχουν οι μεταλλικές, οι γυάλινες και οι ξύλινες πόρτες. Οι μεταλλικές κατασκευάζονται από λαμαρίνα, δηλαδή από φύλλα (φύλλο πόρτας) βραδύκαυστων μετάλλων μεγάλου πάχους ανάμεσα στα οποία τοποθετούνται και άλλα πυρίμαχα υλικά. Οι γυάλινες κατασκευάζονται από ειδικό πυρίμαχο γυαλί και συνδυάζουν ιδανικά την αισθητική με την ασφάλεια γι’ αυτό και οι γυάλινες πυράντοχες πόρτες τιμές είναι πιο υψηλές από τις άλλες. Τέλος, οι ξύλινες αποτελούνται από έναν σκελετό μασίφ ξύλου γεμισμένο με ειδικά πυρίμαχα υλικά υψηλής πυκνότητας.

Άσχετα από το υλικό και τον αριθμό των φύλλων (φύλλο πόρτας), μία πυρίμαχη πόρτα πρέπει να προσφέρει περιορισμό του καπνού και καθυστέρηση της πυρκαγιάς με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και να είναι εφοδιασμένη με ειδική πυρίμαχη κλειδαριά αλλά και γενικά με μηχανισμούς που η λειτουργία τους δεν θα επηρεάζεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εννοείται ότι η τιμή μιας πόρτας εξαρτάται τόσο από το πόσα φύλα αποτελείται όσο και από το υλικό κατασκευής της.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΑΝΤΟΧΩΝ ΠΟΡΤΩΝ

Μπορεί οι πυρίμαχες πόρτες να κατασκευάζονται από μία μεγάλη ποικιλία υλικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κατασκευή τους είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορεί κάποια πόρτα να θεωρηθεί πυράντοχη αν δεν πληροί ορισμένες προδιαγραφές με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή τους μπορεί να γίνει μόνο με υψηλής ποιότητας υλικά και φυσικά μόνο από επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε αυτή. Αυτό δικαιολογεί και το γεγονός ότι η τιμή τους είναι συνήθως υψηλότερη από αυτή μίας απλής πόρτας ασφαλείας. Η αναζήτηση πυράντοχης πόρτας λοιπόν πρέπει να γίνεται πάντα σε ειδικές επιχειρήσεις.    

ΠΟΡΤΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Όπως είπαμε και πριν, όλες οι πόρτες πυρασφάλειας (πυράντοχες) πρέπει να είναι πιστοποιημένες με βάση συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Η διαδικασία και οι παράγοντες πιστοποίησης είναι μία πολύπλοκη και πολύ τεχνική υπόθεση, ωστόσο σας αρκεί να ξέρετε ότι ο σημαντικότερος τομέας είναι τα περίφημα λεπτά. Με απλά λόγια, με βάση τη κατασκευή της, μία πόρτα μπορεί να κρατήσει μακριά τη φωτιά και τον καπνό τουλάχιστον για κάποια λεπτά. Οι προδιαγραφές ξεκινούν από τα 15 λεπτά και φθάνουν μέχρι και τα 360! Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο παράγοντας που επηρεάζει πιο πολύ τη τιμή: όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η τιμή της πόρτας, ασχέτως πάχους και υλικού.

ΠΥΡΑΝΤΟΧΕΣ ΠΟΡΤΕΣ – ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΤΙΜΕΣ

Λόγω των αυστηρών προδιαγραφών κατασκευής τους οι πυράντοχες πόρτες βγαίνουν σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται πάντα με την βοήθεια ειδικών, οι οποίοι θα αναλάβουν και την τοποθέτηση τους. Μία πυράντοχη πόρτα τιμή εξαρτάται όπως είπαμε από το υλικό που είναι κατασκευασμένη, τον αριθμό φύλων (φ) – ο οποίος συνήθως καθορίζεται από το μέγεθος του ανοίγματος στο οποίο θα τοποθετηθεί η πόρτα – και τις προδιαγραφές ασφαλείας, δηλαδή τον χρόνο αντοχής της. Εννοείται πως έξτρα χαρακτηριστικά όπως συστήματα πανικού, αισθητήρες καπνού κλπ ανεβάζουν την τιμή. Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα βρείτε τις καλύτερες πυράντοχες πόρτες Θεσσαλονίκη στις καλύτερες τιμές,

 

Στην Cancelletto θα βρείτε δύο ειδών πυράντοχες πόρτες:

Τύποι Πυράντοχων Πορτών

  • Μονόφυλλες ή δίφυλλες με διάρκεια προστασίας 60 λεπτών: κατασκευάζονται από ειδικά μονωτικά υλικά που τους επιτρέπουν να κρατούν την φωτιά και τον καπνό για 60 λεπτά. Έχουν πάχος 53 mm και η ασφάλεια τους είναι πιστοποιημένη.
  • Μονόφυλλες ή δίφυλλες με διάρκεια προστασία 120 λεπτών: κατασκευάζονται από ειδικά μονωτικά υλικά που τους επιτρέπουν να κρατούν την φωτιά και τον καπνό για 120 λεπτά. Έχουν πάχος 63 mm και η ασφάλεια τους είναι πιστοποιημένη.

Οι πόρτες πυρασφάλειας – πυράντοχες της Cancelletto διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές χωρίς να χάνουν την ποιότητα κατασκευής τους, όπως άλλωστε και όλα τα άλλα προϊόντα μας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα κεντρικά μας στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω πληροφορίες και προσφορές.

Δείτε τις Πυράντοχες Πόρτες μας: