Ποιές είναι οι 10 εντολές της πυρασφάλειας για παιδιά ;
Η φωτιά είναι πολύ επικίνδυνη για όλους, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μπορούν με την απροσεξία τους ή από άγνοια κινδύνου να ξεκινήσουν φωτιές, μικρές και μεγάλες. Ακόμη χειρότερο, είναι το γεγονός ότι πολλά δεν ξέρουν πώς να φερθούν και τι να κάνουν σε περίπτωση που ξεσπάσει μία πυρκαγιά. Στις μέρες μας, που πολλά παιδιά, ακόμη και σχετικά μικρής ηλικίας, αναγκάζονται να περάσουν κάποιες ώρες μόνα τους στο σπίτι περιμένοντας να γυρίσουν οι γονείς τους που εργάζονται, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή τι να μην κάνουν για να μην ξεκινήσουν μία κατά λάθος, ακόμη και όταν δεν είναι στο σπίτι κάποιος γονιός ή κάποιος μεγαλύτερος.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, αποφασίσαμε να συντάξουμε τις «10 εντολές για την πυρασφάλεια» που θα πρέπει να γνωρίζουν όλα τα παιδιά.
1. Μην παίζεις ποτέ με σπίρτα και αναπτήρες. Αν δεις σπίρτα ή έναν αναπτήρα, σε σημείο που να μπορείς να τα φτάσεις, μην τα ακουμπήσεις! Φώναξε αμέσως έναν μεγάλο και πες του να τα μαζέψει. Μπορείς και να τον μαλώσεις αν θέλεις 🙂 !
2. Ζήτησε από τους γονείς σου να εγκαταστήσουν ανιχνευτές καπνού σε κάθε όροφο και σε κάθε υπνοδωμάτιο και χώρο του σπιτιού σας. Οι ανιχνευτές καπνού μπορεί να σώσουν ζωές. Όταν τους εγκαταστήσετε, ζήτα από τους γονείς σου να σου δείξουν που βρίσκεται ο καθένας από αυτούς. Κάθε κτίριο
3. Υπενθύμισε στους γονείς σου για να ελέγχουν τους ανιχνευτές καπνού σας κάθε μήνα. Φρόντισε ν’ ακούσεις και να θυμάσαι τον δυνατό και διαπεραστικό ήχο που βγάζουν όταν χτυπούν. Να ξέρεις ότι ο ήχος αυτός σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος και θα πρέπει να φύγετε το σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα!
4. Όταν οι γονείς σου αλλάζουν την ώρα στα ρολόγια του σπιτιού στη Θερινή ή Χειμερινή, ζήτησε τους να αλλάξουν και τις μπαταρίες των ανιχνευτών καπνού. Οι ανιχνευτές πρέπει πάντα να έχουν φρέσκιες μπαταρίες για να είναι πάντα ξύπνιοι και να παρακολουθούν για φωτιάς, ενώ εσύ και η οικογένεια σου κοιμάστε!
5. Σε περίπτωση πυρκαγιάς: Μην δοκιμάσεις να κρυφτείς! Βγες ΑΜΕΣΩΣ έξω! Οι πυρκαγιές είναι τρομακτικές, αλλά ποτέ δεν πρέπει να κρύβεσαι σε ντουλάπες ή κάτω από το κρεβάτια σου όταν υπάρχει μια πυρκαγιά, γιατί θα σε βρει αμέσως!
6. Για να δραπετεύσεις με ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, πρέπει να σκύψεις και να κινείσαι χαμηλά. Όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από τη φωτιά, είναι πιο εύκολο να αναπνέεις όταν κινείσαι χαμηλά, γιατί δεν εισπνέεις καπνό. Αν πρέπει ν’ ανοίξεις κάποια πόρτα, χρησιμοποίησε το πίσω μέρος του χεριού σου για να ελέγξεις εάν η πόρτα είναι ζεστή πριν την ανοίξεις. Αν είναι ζεστή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσεις μια άλλη διέξοδο. Αν στο σπίτι ή το κτίριο υπάρχει πυράντοχη πόρτα, να ξέρεις ότι πίσω της θα βρεις σίγουρα μία ασφαλή έξοδο, μιας που η φωτιά δεν μπορεί να την περάσει.
7. Αν τα ρούχα σου πιάσουν φωτιά, τότε σταματά αμέσως, βάλε τα χέρια σου στο πρόσωπο, πέσε κάτω στο πάτωμα κι άρχισε να κυλιέσαι δεξιά κι αριστερά, μέχρι να σβήσει η φωτιά στα ρούχα. Φώναξε για βοήθεια, αλλά μην τρέξεις! Το τρέξιμο θα κάνει τη φωτιά πιο δυνατή και θα σε κάψει πιο γρήγορα!
8. Μαζί με τους γονείς σου να φτιάξετε ένα σχέδιο δράσης και διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και να κάνετε συχνά “πρόβες”. Δοκιμάστε να βρείτε δύο τρόπους εξόδου από κάθε δωματίου σε περίπτωση που μία έξοδος είναι αποκλεισμένη από φωτιά ή καπνό, λόγω της φωτιάς. Να εξασκηθείτε στην γρήγορη διαφυγή από όλες τις πιθανές εξόδους.
9. Επιλέξτε μαζί με την οικογένεια σου ένα σημείο συνάντησης έξω από το σπίτι, όπως ένα μεγάλο δέντρο ή το τέλος του δρόμου, για να πάτε όλοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, έτσι ώστε να ξέρετε ότι ο καθένας έχει βγει έξω με ασφάλεια και να καταλάβετε γρήγορα αν κάποιος έχει μείνει πίσω. Ποτέ μην ξαναμπείς σε ένα φλεγόμενο κτίριο για οποιοδήποτε λόγο. Αν κάποιος από την οικογένεια ή το κατοικίδιο σου λείπει, πες το αμέσως στους πυροσβέστες που θα έρθουν για να σβήσουν τη φωτιά. Αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν την κατάλληλη γνώση αλλά και τον εξοπλισμό για να σώσουν τους ανθρώπους με ασφάλεια από τη φωτιά.
10. Μάθε απ’ έξω τον αριθμό της Πυροσβεστικής (199), της Αστυνομίας (100) και των ασθενοφόρων (166). Αν δεν μπορείς να τους θυμάσαι, βάτε αυτοκόλλητα και μαγνήτες με τους αριθμούς τους σε κάθε τηλέφωνο στο σπίτι, αλλά και στο δωμάτιο σου και στο ψυγείο. Εάν πιάσει φωτιά το σπίτι σας, τότε ένα μόνο μέλος της οικογένειας θα πρέπει να φύγει από τον τόπο συνάντησης σας και να καλέσει την πυροσβεστική από σπίτι κάποιου γείτονα.