Μοτέρ ρολών ασφαλείας: Τα κριτήρια για την αγορά τους

Τα μοτέρ για ρολά είναι αυτά που στη ουσία μετατρέπουν μία απλή γκαραζόπορτα ή ρολό ασφαλείας σε αυτόματο. Δουλεύουν είτε μέσω κάποιου πάνελ ή τηλεκοντρόλ (πρόσφατα εμφανίστηκαν και πάνελ με κωδικούς ή και δακτυλικά αποτυπώματα) και στην ουσία αναλαμβάνουν να ανοίγουν και να κλείνουν μόνα τους τη πόρτα. Οι αυτόματες γκαραζόπορτες και τα ρολά μπορεί να μοιάζουν με άσκοπα “εφέ”, ωστόσο έχουν πολλά πλεονεκτήματα και κύριο το γεγονός ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και πρακτικότητα από τα χειροκίνητα.

Όλο και περισσότεροι πλέον καταφεύγουν στα μοτέρ ρολών για να μετατρέψουν σε αυτόματες τις γκαραζόπορτες ή τα ρολά ασφαλείας τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι στην ουσία δεν ξέρουν τι να ψάξουν ή να αγοράσουν και έτσι καταλήγουν στην πρώτη επιχείρηση που θα βρουν στον τηλεφωνικό κατάλογο ή το Google και αγοράζουν τη πρώτη λύση σε μοτέρ για ρολά που θα τους προτείνει ο πωλητής. Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μοτέρ για ρολά.

1. Μοτέρ ρολών και ισχύς

Το μέγεθος δεν μετράει πάντα από μόνο του! Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πιο δυνατό μοτέρ για ρολά (ρολών – ρολού) δεν είναι αναγκαία και το ιδανικό για τη πόρτα ή τα ρολά σας. Η ισχύς του μοτέρ θα σας προσφέρει πολύ λίγα σε σχέση με τον χρόνο ανοίγματος και κλεισίματος της πόρτας. Από την άλλη όμως, ένα μοτέρ για ρολά που δεν είναι τόσο δυνατό όσο πρέπει, ενδέχεται να μην μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τη πόρτα σας! Αν έχετε ήδη λοιπόν ρολά ασφαλείας ή γκαραζόπορτα, θα πρέπει να τα δείξετε σε αυτόν που σας πουλάει το μοτέρ και να περιμένετε να σας προτείνει μοτέρ αφού δει το μέγεθος και το βάρος των ρολών ή της πόρτας σας. Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε με την ισχύ, απλά ζητήστε ένα μοτέρ που να μπορεί να αντέξει τη δουλειά για την οποία το προορίζεται.

2. Μέτρα προστασίας

Μπορεί οι αυτόματες γκαραζόπορτες και τα αυτόματα ρολά να προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια, αλλά αν πάθουν κάποια βλάβη, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Για να μην φοβάστε λοιπόν μήπως η πόρτα ή το ρολό σας πέσει πάνω στο κεφάλι ή το αυτοκίνητο σας, θα πρέπει να φροντίσετε μαζί με το μοτέρ για ρολά, να εγκαταστήσετε και κάποιους μηχανισμούς ασφαλείας. Αυτοί θα κάνουν το μοτέρ να σταματήσει ή να ξανανοίξει την πόρτα ή το ρολό, αν καταλάβουν πως κάτι υπάρχει από κάτω την ώρα που κλείνει.

3. Εναλλακτική μέθοδος λειτουργίας

Τα μοτέρ για ρολά δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει περίπτωση όμως αυτό να κοπεί ή να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα η τροφοδοσία τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο, για να μην κλειστείτε μέσα ή έξω από το γκαράζ σας. Θα πρέπει λοιπόν μαζί με το μοτέρ σας, να ζητήσετε και μία λύση για την περίπτωση που θα μείνει χωρίς ρεύμα. Αυτή μπορεί ένας χειροκίνητος μηχανισμός λειτουργία, ένας εναλλακτικός μηχανισμός που θα δουλεύει με μπαταρία ή ένα UPS, σαν αυτό που έχουν και οι υπολογιστές.

4. Εγγύηση

Σε γενικές γραμμές, τα μοτέρ για ρολά και γκαραζόπορτας δεν χαλάνε εύκολα, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Πάντα να αγοράζετε μοτέρ με εγγύηση και μάλιστα όσο πιο μεγάλη γίνεται. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μη κλαίτε τα λεφτά σας αν το μοτέρ παρουσιάσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, Αν βρείτε κάποιο πακέτο προσφοράς που να περιλαμβάνει και την συντήρηση ή και τον έλεγχο του μηχανισμού και του μοτέρ για ρολά, αρπάξτε την αμέσως!