Επισκευή Γκαραζόπορτας: 4 Απλές Συμβουλές

Η επισκευή γκαραζόπορτας είναι κάτι που ανησυχεί όλους όσους έχουν γκαράζ εξοπλισμένο με πόρτα και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν επιλέξει μία αυτόματη. Αυτό που φοβούνται, είναι πως η πόρτα τους θα γίνει άχρηστη και έτσι θα “παγιδευτούν” μέσα ή έξω από το γκαράζ τους ή ακόμη χειρότερα, ότι θα κλείσει όταν το αυτοκίνητο τους είναι από κάτω της. Ανησυχούν επίσης ότι θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ καιρό για να έρθει κάποιος να τους φτιάξει τη πόρτα και να μπορούν να τη χρησιμοποιούν όπως πρέπει.

Η αλήθεια είναι πως με τη σωστή συντήρηση, οι γκαραζόπορτες, είτε χειροκίνητες είτε αυτόματες, δε χαλάνε εύκολα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει και ότι δε πρόκειται ποτέ να παρουσιάσουν και κάποιο πρόβλημα. Όλα τα πράγματα κάποτε χαλάνε, ειδικά αυτά που έχουν κινητά ή και μηχανικά μέρη. Η γκαραζόπορτα σας λοιπόν μπορεί κάποτε να χρειαστεί επισκευή, αν ακολουθήσετε όμως τις παρακάτω συμβουλές, δε θα πρέπει να σας ανησυχεί καθόλου αυτό το ενδεχόμενο.

1. Σωστή εγκατάσταση

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε και αυτό φυσικά ισχύει και για τις γκαραζόπορτες. Όσο πιο καλή και σωστή δουλειά γίνει κατά την τοποθέτηση της, τόσο πιο ανθεκτική θα είναι. Εννοείται στην εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνονται και προληπτικά μέτρα που θα αποτρέπουν την πόρτα από το να κλείσει από μόνη της και που θα της επιτρέπουν να ανοίγει και να κλείνει με κάποιο τρόπο, έστω και δύσκολα, αν χαλάσει ο κύριος μηχανισμός της. Με άλλα λόγια, όταν εγκαθιστάτε μία πόρτα, θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάποιον επαγγελματία και μάλιστα όσο πιο αξιόπιστο γίνεται.

2. Επιθεώρηση από επαγγελματία

Καλό είναι να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στη γκαραζόπορτα σας από κάποιον επαγγελματία τεχνικό και κατά προτίμηση από αυτόν που σας την εγκατέστησε ο οποίος έχει τις γνώσεις / την εξειδίκευση να αναλάβει την επισκευή πλακέτας γκαραζόπορτας ή την επισκευή μοτέρ γκαραζόπορτας. Έτσι είναι πολύ πιθανό να προλάβετε πολλά προβλήματα πριν αυτά εκδηλωθούν ή γίνουν πιο σοβαρά απ’ όσο είναι. Αν η πόρτα σας είναι χειροκίνητη, μπορείτε να την ελέγχετε μία φορά κάθε δύο χρόνια ή και κάθε 18 μήνες. Αν όμως έχετε αυτόματη γκαραζόπορτα, καλό είναι να ελέγχετε τόσο την ίδια όσο και το μοτέρ της μία φορά το χρόνο

3. Άμεση δράση

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μηχανισμοί γκαραζόπορτας φθείρονται καθώς περνάει ο χρόνος. Αν σας φαίνεται πως κάτι δε πάει και πολύ καλά με τη πόρτα σας, τότε θα πρέπει να καλέσετε άμεσα κάποιον τεχνικό να της ρίξει μία ματιά. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να φύγει από μόνο του. Η πάροδος του χρόνου όχι μόνο δε θα το λύσει, αλλά θα το κάνει και χειρότερο. Όσο πιο γρήγορα καλέσετε έναν τεχνικό, τόσο πιο σύντομα θα σας επισκεφθεί και τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να λύσετε το πρόβλημα πριν εκδηλωθεί για τα καλά ή γίνει πολύ σοβαρό και η επισκευή του πολύ ακριβή.

4. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές για καλύτερες τιμές

Πολλές επιχειρήσεις που πουλούν και τοποθετούν γκαραζόπορτες, προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν και ελέγχους ή και επισκευές. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε δωρεάν ελέγχους αλλά και γρήγορους ελέγχους από ειδικούς που θα γνωρίζουν πολύ καλά τα πάντα για την πόρτα σας. Αν βρείτε λοιπόν κάποιο πακέτο προσφοράς που να περιλαμβάνει και επισκευή γκαραζόπορτας ειδικά στην πόλη σας π.χ. Θεσσαλονίκη, φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε.

Μοτέρ Γκαραζόπορτας

Μοτέρ γκαραζόπορτας: τα πιο συχνά τους προβλήματα και οι λύσεις τους

Το μοτέρ γκαραζόπορτας είναι σίγουρα το πιο σημαντικό μέρος μίας αυτόματης γκαραζόπορτας, μιας που στην ουσία είναι και αυτό που την κάνει αυτόματο. Χωρίς το μοτέρ, η αυτόματη πόρτα μετατρέπεται σε χειροκίνητη και γίνεται πάρα πολύ δύσχρηστη. Οι βλάβες στο μοτέρ ή την πλακέτα και γενικότερα στον μηχανισμό μίας πόρτας, είναι ο χειρότερος φόβος όλων των ιδιοκτητών τους. Φοβούνται πως η πόρτα τους θα αχρηστευθεί ή θα γίνει επικίνδυνη, κλείνοντας πάνω στο αυτοκίνητο ή παγιδεύοντας τους μέσα ή έξω από το γκαράζ.

Μπορεί ο μηχανισμός μίας αυτόματης γκαραζόπορτας να φαίνεται πολύπλοκος, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Στην ουσία είναι απλά ένα μοτέρ που τραβάει ή σπρώχνει μία πόρτα που κινείται πάνω σε ράγες. Αυτό σημαίνει πως σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γκαραζόπορτες είναι συγκεκριμένα και σε κάποιο βαθμό προβλέψιμα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα και συχνά από αυτά και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Πατάτε το κουμπί του κοντρόλ και δεν συμβαίνει τίποτα

Αν δεν βλέπετε καμία απολύτως “αντίδραση” από τη πόρτα σας όταν πατάτε το κουμπί ελέγχου, δεν ακούτε δηλαδή κάποιον ήχο ούτε βλέπετε κάποια κίνηση, αυτό σημαίνει πως κάπου υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα και τη τροφοδοσία. Είτε το κοντρόλ σας έχει μείνει από μπαταρίες, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη παροχή ή τη τροφοδοσία του μοτέρ. Αν έχετε ανταλλακτικό κοντρόλ – που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε – δοκιμάστε να ανοίξετε την πόρτα με αυτό. Αν ανοίξει η πόρτα, τότε απλά αλλάξτε μπαταρία στο κοντρόλ σας. Αν δεν ανοίξει, ελέγξτε τη τροφοδοσία του μοτέρ και αν δεν εντοπίσετε άμεσα κάποιο πρόβλημα, καλέστε αμέσως έναν τεχνικό.

Η πόρτα ανοίγει ή κλείνει μέχρι τη μέση

Αυτό συνήθως οφείλεται σε προβλήματα στους “διακόπτες” του μηχανισμού που ελέγχουν την κίνηση του μοτέρ για το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας. Πρόκειται για σύνθετα προβλήματα σε πολύπλοκους μηχανισμούς,κυκλώματα, και πυκνωτές τα οποία μάλλον δεν θα μπορέσετε να λύσετε μόνος σας. Αν λοιπόν το μοτέρ γκαραζόπορτας παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει αμέσως να καλέσετε έναν τεχνικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε να λύσετε το πρόβλημα ο ίδιος πειράζοντας το μοτέρ ή το μηχανισμό της πόρτας. Το πιθανότερο είναι να κάνετε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Το μοτέρ ακούγεται να λειτουργεί, αλλά η πόρτα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει

Αυτό απλά σημαίνει ότι το μοτέρ δεν έχει την απαραίτητη “δύναμη” να ανοιγοκλείσει τη γκαραζόπορτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος, είναι κάποιο εμπόδιο ή σκουπίδι στις ράγες της γκαραζόπορτας, το οποίο την κάνει να φρακάρει και ο μηχανισμός απλά δεν έχει την ισχύ να την ξε-φρακάρει. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι κάποιο πρόβλημα στο μοτέρ. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα επικοινωνίας με το κοντρόλ και τους εσωτερικούς διακόπτες και κυκλώματα του, αλλά μπορεί απλά να έχουν πολλά σκουπίδια στο εσωτερικό του και να θέλει καθάρισμα ή λίγη λίπανση. Είναι καλό να κάνετε κάποια συντήρηση σε λογικά και τακτά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά θα χρειαστείτε επισκευή της πλακέτας ή του πυκνωτη της γκαραζόπορτας.

Τα μοτέρ σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικά και αξιόπιστα, αλλά που και που παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα. Τώρα λοιπόν ξέρετε τι να κάνετε αν το μοτέρ γκαραζόπορτας σας παρουσιάσει κάποια από αυτά.

Μοτέρ για συρόμενη πόρτα

Το μοτέρ για τη συρόμενη πόρτα είναι συνήθως καίριο για τη σωστή λειτουργία της αφού οι πόρτες αυτές είναι δύσκολο να της χειριστεί κανείς χειροκίνητα λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους και του βάρους τους, ωστόσο αυτό δεν είναι αδύνατον. Εννοείται ότι και πάλι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται στην πλακέτα ή σε κάποιο άλλο μέρος του μηχανισμού ελέγχου. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή πυκνωτή σε γκαραζόπορτα ή να τοποθετηθεί κάποιο άλλο ανταλλακτικό. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα θα λυθεί μάλλον εύκολα.

Επειδή ένα πρόβλημα με συρόμενη πόρτα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία και αν η πόρτα βρίσκεται σε επιχείρηση ή βιομηχανικό χώρο μπορεί να έχουμε και κάποια διαταραχή της λειτουργίας της όλης μονάδας, καλό θα ήταν να πάρετε τα μέτρα σας ώστε να μην έχετε δυσάρεστα απρόοπτα. Ο τακτικός έλεγχος του μοτέρ από ειδικό δεν θα πρέπει να αμελείται σε καμία περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τη λίπανση γκαραζόπορτας καθώς μία πόρτα που δεν έχει λιπανθεί σωστά επιβαρύνει το μοτέρ και μειώνει τον χρόνο ζωής των ανταλλακτικών του. Αυτό ισχύει γενικά για όλες τις αυτόματες πόρτες, αλλά είναι πιο σημαντικό για τις βαριές συρόμενες πόρτες.

Μοτέρ για ανοιγόμενη πόρτα

Για τις ανοιγόμενες πόρτες ισχύουν σε γενικές γραμμές τα ίδια με τις συρόμενες αφού μιλάμε κι εδώ για μεγάλες πόρτες που συνήθως τοποθετούνται στις εισόδους οικοπέδων και σε βιομηχανικούς χώρους. Ο αυτόματος μηχανισμός ανοιγόμενης πόρτας είναι ο συνήθης ύποπτος όταν δεν ανοίγει η γκαραζόπορτα. Αν αυτό συμβαίνει όταν η πόρτα ή ο μηχανισμός είναι σχετικά καινούργια, τότε μπορεί να μην έχει γίνει απολύτως σωστά η τοποθέτηση ή να χρειάζεται κάποια μικρή ρύθμιση μοτέρ. Αν η πόρτα είναι για καιρό σε χρήση, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί κάποια φθορά στον μηχανισμό και να χρειάζονται τα ανταλλακτικά.

Όπως είπαμε και παραπάνω, επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει ο χειρισμός μίας τέτοιας πόρτας χειροκίνητα – μπορεί να χρειαστούν αρκετοί άνθρωποι για το άνοιγμα και κλείσιμο – είναι καλό να προλαμβάνονται τα προβλήματα. Το κλειδί είναι η τακτική κι επιμελής συντήρηση από κάποιον ειδικό τόσο του μοτέρ όσο και του όλου του μηχανισμού. Επιπλέον, καλό είναι να καθαρίζουμε καλά την περιοχή γύρω από την πόρτα και την ίδια την πόρτα και να λαδώνουμε συχνά και καλά τα μέρη που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί κατά την τοποθέτηση. Με λίγη φροντίδα και προσοχή, η πόρτα σας δεν θα παρουσιάσει κανένα απρόοπτο πρόβλημα αλλά ακόμη και όταν κάτι πάει στραβά λόγω της αναόφευκτης φθοράς του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι μικρό και η επίλυση του εύκολη.

Μοτέρ γκαραζόπορτας οροφής

Τα εν λόγω μοτέρ τα συναντάμε κυρίως σε οικιακούς χώρους, οπότε αυτό σημαίνει ότι από τη μιας δεν «ζορίζονται» τόσο πολύ όσο τα παραπάνω, αλλά από την άλλη δεν έχουν και την ίδια «ανθεκτική» ποιότητα κατασκευής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες, απλά θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις οδηγίες και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν αυτοί οι μηχανισμοί συνήθως οφείλονται σε προβλήματα με την πλακέτα του μηχανισμού ή στην έλλειψη σωστής συντήρησης.

Αν το πρόβλημα είναι στην πλακέτα, τότε θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επισκευές ή η αντικατάσταση ανταλλακτικών από κάποιον ειδικό. Αν κόλλησε η γκαραζόπορτα, αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης ή απλά ο μηχανισμός πόρτας γκαράζ έχει καταοπονηθεί και χάσει λίγη από την ισχύ του. Τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να προληφθούν με την τακτική συντήρηση αλλά γενικά είναι εύκολο να λυθούν. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το χειροκίνητο άνοιγμα γκαραζόπορτας οροφής είναι σχετικά απλό και μπορεί να γίνει ακόμη και από ένα άτομο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως γίνεται η όλη διαδικασία. Καλό είναι λοιπόν να ζητήσετε να σας γίνει και μία επίδειξη με την αγορά κι εγκατάσταση της γκαραζόπορτας σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι πρέπει να κάνω αν η γκαραζόπορτά μου έχει κολλήσει και δεν ανοίγει ή κλείνει;

Εάν η γκαραζόπορτα έχει κολλήσει και δεν ανταποκρίνεται στο κουμπί ελέγχου, ελέγξτε την πηγή ρεύματος και τις μπαταρίες του κουμπιού ελέγχου / του τηλεχειριστηρίου. Εάν το πρόβλημα επιμένει, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία τεχνικό για να διαγνώσει και να διορθώσει τυχόν μηχανικές ή ηλεκτρικές δυσλειτουργίες.

Πώς μπορώ να αλλάξω τον πυκνωτή σε μια γκαραζόπορτα;

Για να αλλάξετε τον πυκνωτή σε μια γκαραζόπορτα, εξασφαλίστε την ασφάλεια αποσυνδέοντας την παροχή ρεύματος. Εντοπίστε τον παλιό πυκνωτή κοντά στο μοτέρ, αντικαταστήστε τον με έναν νέο με τις ίδιες προδιαγραφές, επανασυνδέστε τα καλώδια και αποκαταστήστε την τροφοδοσία. Εάν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία τεχνικό για βοήθεια.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση του μοτέρ της γκαραζόπορτας;

Η ρύθμιση του μοτέρ της πόρτας γκαράζ συνεπάγεται τη λεπτομερή ρύθμιση των ρυθμίσεων του μοτέρ για ομαλή λειτουργία. Αυτό περιλαμβάνει τη ρύθμιση της δύναμης, των οριακών διακοπτών και των ορίων διαδρομής. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες ή έναν επαγγελματία για τη σωστή ρύθμιση για να διασφαλίσετε την ασφάλεια.