Μοτέρ Γκαραζόπορτας

Έχετε μοτέρ γκαραζόπορτας; Δείτε τα πιο συχνά τους προβλήματα

Μοτέρ γκαραζόπορτας: τα πιο συχνά τους προβλήματα και οι λύσεις τους

Το μοτέρ γκαραζόπορτας είναι σίγουρα το πιο σημαντικό μέρος μίας αυτόματης γκαραζόπορτας, μιας που στην ουσία είναι και αυτό που την κάνει αυτόματο. Χωρίς το μοτέρ, η αυτόματη πόρτα μετατρέπεται σε χειροκίνητη και γίνεται πάρα πολύ δύσχρηστη. Οι βλάβες στο μοτέρ ή την πλακέτα και γενικότερα στον μηχανισμό μίας πόρτας, είναι ο χειρότερος φόβος όλων των ιδιοκτητών τους. Φοβούνται πως η πόρτα τους θα αχρηστευθεί ή θα γίνει επικίνδυνη, κλείνοντας πάνω στο αυτοκίνητο ή παγιδεύοντας τους μέσα ή έξω από το γκαράζ.

Μπορεί ο μηχανισμός μίας αυτόματης γκαραζόπορτας να φαίνεται πολύπλοκος, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Στην ουσία είναι απλά ένα μοτέρ που τραβάει ή σπρώχνει μία πόρτα που κινείται πάνω σε ράγες. Αυτό σημαίνει πως σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γκαραζόπορτες είναι συγκεκριμένα και σε κάποιο βαθμό προβλέψιμα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα και συχνά από αυτά και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Πατάτε το κουμπί του κοντρόλ και δεν συμβαίνει τίποτα

Αν δεν βλέπετε καμία απολύτως “αντίδραση” από τη πόρτα σας όταν πατάτε το κουμπί ελέγχου, δεν ακούτε δηλαδή κάποιον ήχο ούτε βλέπετε κάποια κίνηση, αυτό σημαίνει πως κάπου υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα και τη τροφοδοσία. Είτε το κοντρόλ σας έχει μείνει από μπαταρίες, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη παροχή ή τη τροφοδοσία του μοτέρ. Αν έχετε ανταλλακτικό κοντρόλ – που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε – δοκιμάστε να ανοίξετε την πόρτα με αυτό. Αν ανοίξει η πόρτα, τότε απλά αλλάξτε μπαταρία στο κοντρόλ σας. Αν δεν ανοίξει, ελέγξτε τη τροφοδοσία του μοτέρ και αν δεν εντοπίσετε άμεσα κάποιο πρόβλημα, καλέστε αμέσως έναν τεχνικό.

Η πόρτα ανοίγει ή κλείνει μέχρι τη μέση

Αυτό συνήθως οφείλεται σε προβλήματα στους “διακόπτες” του μηχανισμού που ελέγχουν την κίνηση του μοτέρ για το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας. Πρόκειται για σύνθετα προβλήματα σε πολύπλοκους μηχανισμούς,κυκλώματα, και πυκνωτές τα οποία μάλλον δεν θα μπορέσετε να λύσετε μόνος σας. Αν λοιπόν το μοτέρ γκαραζόπορτας παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει αμέσως να καλέσετε έναν τεχνικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε να λύσετε το πρόβλημα ο ίδιος πειράζοντας το μοτέρ ή το μηχανισμό της πόρτας. Το πιθανότερο είναι να κάνετε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Το μοτέρ ακούγεται να λειτουργεί, αλλά η πόρτα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει

Αυτό απλά σημαίνει ότι το μοτέρ δεν έχει την απαραίτητη “δύναμη” να ανοιγοκλείσει τη γκαραζόπορτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος, είναι κάποιο εμπόδιο ή σκουπίδι στις ράγες της γκαραζόπορτας, το οποίο την κάνει να φρακάρει και ο μηχανισμός απλά δεν έχει την ισχύ να την ξε-φρακάρει. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι κάποιο πρόβλημα στο μοτέρ. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα επικοινωνίας με το κοντρόλ και τους εσωτερικούς διακόπτες και κυκλώματα του, αλλά μπορεί απλά να έχουν πολλά σκουπίδια στο εσωτερικό του και να θέλει καθάρισμα ή λίγη λίπανση. Είναι καλό να κάνετε κάποια συντήρηση σε λογικά και τακτά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά θα χρειαστείτε επισκευή της πλακέτας ή του πυκνωτη της γκαραζόπορτας.

Τα μοτέρ σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικά και αξιόπιστα, αλλά που και που παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα. Τώρα λοιπόν ξέρετε τι να κάνετε αν το μοτέρ γκαραζόπορτας σας παρουσιάσει κάποια από αυτά.