Μοτέρ Γκαραζόπορτας

Έχετε μοτέρ γκαραζόπορτας; Δείτε τα πιο συχνά τους προβλήματα

Μοτέρ γκαραζόπορτας: τα πιο συχνά τους προβλήματα και οι λύσεις τους

Το μοτέρ γκαραζόπορτας είναι σίγουρα το πιο σημαντικό μέρος μίας αυτόματης γκαραζόπορτας, μιας που στην ουσία είναι και αυτό που την κάνει αυτόματο. Χωρίς το μοτέρ, η αυτόματη πόρτα μετατρέπεται σε χειροκίνητη και γίνεται πάρα πολύ δύσχρηστη. Οι βλάβες στο μοτέρ ή την πλακέτα και γενικότερα στον μηχανισμό μίας πόρτας, είναι ο χειρότερος φόβος όλων των ιδιοκτητών τους. Φοβούνται πως η πόρτα τους θα αχρηστευθεί ή θα γίνει επικίνδυνη, κλείνοντας πάνω στο αυτοκίνητο ή παγιδεύοντας τους μέσα ή έξω από το γκαράζ.

Μπορεί ο μηχανισμός μίας αυτόματης γκαραζόπορτας να φαίνεται πολύπλοκος, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Στην ουσία είναι απλά ένα μοτέρ που τραβάει ή σπρώχνει μία πόρτα που κινείται πάνω σε ράγες. Αυτό σημαίνει πως σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι γκαραζόπορτες είναι συγκεκριμένα και σε κάποιο βαθμό προβλέψιμα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα και συχνά από αυτά και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Πατάτε το κουμπί του κοντρόλ και δεν συμβαίνει τίποτα

Αν δεν βλέπετε καμία απολύτως “αντίδραση” από τη πόρτα σας όταν πατάτε το κουμπί ελέγχου, δεν ακούτε δηλαδή κάποιον ήχο ούτε βλέπετε κάποια κίνηση, αυτό σημαίνει πως κάπου υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα και τη τροφοδοσία. Είτε το κοντρόλ σας έχει μείνει από μπαταρίες, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη παροχή ή τη τροφοδοσία του μοτέρ. Αν έχετε ανταλλακτικό κοντρόλ – που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε – δοκιμάστε να ανοίξετε την πόρτα με αυτό. Αν ανοίξει η πόρτα, τότε απλά αλλάξτε μπαταρία στο κοντρόλ σας. Αν δεν ανοίξει, ελέγξτε τη τροφοδοσία του μοτέρ και αν δεν εντοπίσετε άμεσα κάποιο πρόβλημα, καλέστε αμέσως έναν τεχνικό.

Η πόρτα ανοίγει ή κλείνει μέχρι τη μέση

Αυτό συνήθως οφείλεται σε προβλήματα στους “διακόπτες” του μηχανισμού που ελέγχουν την κίνηση του μοτέρ για το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας. Πρόκειται για σύνθετα προβλήματα σε πολύπλοκους μηχανισμούς,κυκλώματα, και πυκνωτές τα οποία μάλλον δεν θα μπορέσετε να λύσετε μόνος σας. Αν λοιπόν το μοτέρ γκαραζόπορτας παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει αμέσως να καλέσετε έναν τεχνικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε να λύσετε το πρόβλημα ο ίδιος πειράζοντας το μοτέρ ή το μηχανισμό της πόρτας. Το πιθανότερο είναι να κάνετε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Το μοτέρ ακούγεται να λειτουργεί, αλλά η πόρτα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει

Αυτό απλά σημαίνει ότι το μοτέρ δεν έχει την απαραίτητη “δύναμη” να ανοιγοκλείσει τη γκαραζόπορτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος, είναι κάποιο εμπόδιο ή σκουπίδι στις ράγες της γκαραζόπορτας, το οποίο την κάνει να φρακάρει και ο μηχανισμός απλά δεν έχει την ισχύ να την ξε-φρακάρει. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι κάποιο πρόβλημα στο μοτέρ. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα επικοινωνίας με το κοντρόλ και τους εσωτερικούς διακόπτες και κυκλώματα του, αλλά μπορεί απλά να έχουν πολλά σκουπίδια στο εσωτερικό του και να θέλει καθάρισμα ή λίγη λίπανση. Είναι καλό να κάνετε κάποια συντήρηση σε λογικά και τακτά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά θα χρειαστείτε επισκευή της πλακέτας ή του πυκνωτη της γκαραζόπορτας.

Τα μοτέρ σε γενικές γραμμές είναι πολύ ανθεκτικά και αξιόπιστα, αλλά που και που παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα. Τώρα λοιπόν ξέρετε τι να κάνετε αν το μοτέρ γκαραζόπορτας σας παρουσιάσει κάποια από αυτά.

Μοτέρ για συρόμενη πόρτα

Το μοτέρ για τη συρόμενη πόρτα είναι συνήθως καίριο για τη σωστή λειτουργία της αφού οι πόρτες αυτές είναι δύσκολο να της χειριστεί κανείς χειροκίνητα λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους και του βάρους τους, ωστόσο αυτό δεν είναι αδύνατον. Εννοείται ότι και πάλι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται στην πλακέτα ή σε κάποιο άλλο μέρος του μηχανισμού ελέγχου. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλαγή πυκνωτή σε γκαραζόπορτα ή να τοποθετηθεί κάποιο άλλο ανταλλακτικό. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα θα λυθεί μάλλον εύκολα.

Επειδή ένα πρόβλημα με συρόμενη πόρτα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία και αν η πόρτα βρίσκεται σε επιχείρηση ή βιομηχανικό χώρο μπορεί να έχουμε και κάποια διαταραχή της λειτουργίας της όλης μονάδας, καλό θα ήταν να πάρετε τα μέτρα σας ώστε να μην έχετε δυσάρεστα απρόοπτα. Ο τακτικός έλεγχος του μοτέρ από ειδικό δεν θα πρέπει να αμελείται σε καμία περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τη λίπανση γκαραζόπορτας καθώς μία πόρτα που δεν έχει λιπανθεί σωστά επιβαρύνει το μοτέρ και μειώνει τον χρόνο ζωής των ανταλλακτικών του. Αυτό ισχύει γενικά για όλες τις αυτόματες πόρτες, αλλά είναι πιο σημαντικό για τις βαριές συρόμενες πόρτες.

Μοτέρ για ανοιγόμενη πόρτα

Για τις ανοιγόμενες πόρτες ισχύουν σε γενικές γραμμές τα ίδια με τις συρόμενες αφού μιλάμε κι εδώ για μεγάλες πόρτες που συνήθως τοποθετούνται στις εισόδους οικοπέδων και σε βιομηχανικούς χώρους. Ο αυτόματος μηχανισμός ανοιγόμενης πόρτας είναι ο συνήθης ύποπτος όταν δεν ανοίγει η γκαραζόπορτα. Αν αυτό συμβαίνει όταν η πόρτα ή ο μηχανισμός είναι σχετικά καινούργια, τότε μπορεί να μην έχει γίνει απολύτως σωστά η τοποθέτηση ή να χρειάζεται κάποια μικρή ρύθμιση μοτέρ. Αν η πόρτα είναι για καιρό σε χρήση, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί κάποια φθορά στον μηχανισμό και να χρειάζονται τα ανταλλακτικά.

Όπως είπαμε και παραπάνω, επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει ο χειρισμός μίας τέτοιας πόρτας χειροκίνητα – μπορεί να χρειαστούν αρκετοί άνθρωποι για το άνοιγμα και κλείσιμο – είναι καλό να προλαμβάνονται τα προβλήματα. Το κλειδί είναι η τακτική κι επιμελής συντήρηση από κάποιον ειδικό τόσο του μοτέρ όσο και του όλου του μηχανισμού. Επιπλέον, καλό είναι να καθαρίζουμε καλά την περιοχή γύρω από την πόρτα και την ίδια την πόρτα και να λαδώνουμε συχνά και καλά τα μέρη που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί κατά την τοποθέτηση. Με λίγη φροντίδα και προσοχή, η πόρτα σας δεν θα παρουσιάσει κανένα απρόοπτο πρόβλημα αλλά ακόμη και όταν κάτι πάει στραβά λόγω της αναόφευκτης φθοράς του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι μικρό και η επίλυση του εύκολη.

Μοτέρ γκαραζόπορτας οροφής

Τα εν λόγω μοτέρ τα συναντάμε κυρίως σε οικιακούς χώρους, οπότε αυτό σημαίνει ότι από τη μιας δεν «ζορίζονται» τόσο πολύ όσο τα παραπάνω, αλλά από την άλλη δεν έχουν και την ίδια «ανθεκτική» ποιότητα κατασκευής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες, απλά θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις οδηγίες και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν αυτοί οι μηχανισμοί συνήθως οφείλονται σε προβλήματα με την πλακέτα του μηχανισμού ή στην έλλειψη σωστής συντήρησης.

Αν το πρόβλημα είναι στην πλακέτα, τότε θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επισκευές ή η αντικατάσταση ανταλλακτικών από κάποιον ειδικό. Αν κόλλησε η γκαραζόπορτα, αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης ή απλά ο μηχανισμός πόρτας γκαράζ έχει καταοπονηθεί και χάσει λίγη από την ισχύ του. Τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να προληφθούν με την τακτική συντήρηση αλλά γενικά είναι εύκολο να λυθούν. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το χειροκίνητο άνοιγμα γκαραζόπορτας οροφής είναι σχετικά απλό και μπορεί να γίνει ακόμη και από ένα άτομο, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως γίνεται η όλη διαδικασία. Καλό είναι λοιπόν να ζητήσετε να σας γίνει και μία επίδειξη με την αγορά κι εγκατάσταση της γκαραζόπορτας σας.