Τηλεχειριστήρια γκαραζόπορτας – Τι πρέπει να ξέρετε

Η γκαραζόπορτα είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε γκαράζ και αυτό είναι κάτι που πιστεύω το ξέρουμε όλοι. Τελευταία όμως, έχουν γίνει πολύ της μόδας οι αυτόματες γκαραζόπορτες. Αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου παράξενο, καθώς αυτές οι πόρτες είναι πιο πρακτικές και γενικώς προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις χειροκίνητες. Πόση βάση και προσοχή δίνουμε όμως στα διάφορα εξαρτήματα και μέρη τους όταν τις αγοράζουμε; Η απάντηση δυστυχώς είναι πως πολλές φορές είμαστε κάπως επιπόλαιοι.

Όταν λοιπόν αγοράζουμε ηλεκτρικές γκαραζόπορτες, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι το μοτέρ τους, πράγμα λογικό αφού αυτό είναι που τις κάνει να ανοιγοκλείνουν από μόνες τους και είναι στην ουσία η καρδιά τους. Για να ανοίξουν όμως αυτές οι πόρτες, πρέπει από κάπου να πάρουν και την ανάλογη εντολή, πράγμα το οποίο γίνεται με τηλεχειρισμό στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με το γνωστό μας με διάφορες ονομασίες όπως: κοντρόλ γκαραζόπορτας, τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας, τηλεχειριστήριο γκαραζόπορτας, remote control γκαραζόπορτας, κομπιούτερ γκαραζόπορτας κτλ. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, δε δίνουμε καμία σημασία στην αγορά του τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας (τηλεχειριστήριο γκαραζόπορτας) και απλά παίρνουμε το πρώτο τηλεχειριστήριο που θα δούμε μπροστά μας. Αυτό είναι μέγα λάθος.

Τα τηλεχειριστήρια για γκαραζόπορτες είναι στην ουσία τα κλειδιά τους. Δεν πιστεύω να φερόσαστε επιπόλαια όταν πρόκειται για τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή του σπιτιού σας. Γιατί να το κάνετε αυτό με τα “κλειδιά” (τηλεκοντρόλ) του γκαράζ σας; Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε κοντρόλ γκαραζόπορτας, αλλά και μετά από την αγορά του.

Να ξέρετε τις ανάγκες σας

Το πρόβλημα μας είναι ότι πολλές φορές θεωρούμε ότι κάτι ακριβό είναι όχι μόνο καλό, αλλά και ιδανικό για τη περίπτωση μας. Πολλές φορές λοιπόν κάποιοι βλέπουν το κόστος που έχουν οι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου, το οποίο μπορεί να είναι και πολύ μεγάλο ανάλογα με τις περιπτώσεις και πιστεύουν ότι είναι ενδεικτικό των τιμών όλων των γκαραζόπορτων. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Είναι σαν να λες ότι το κόστος μίας Ferrari είναι αντιπροσωπευτικό του κόστους των αυτοκινήτων. Οι συγκεκριμένες πόρτες προορίζονται για βιομηχανική, οπότε μάλλον δεν ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Πάντα να κοιτάτε για πόρτες που προορίζονται για τη χρήση που τις θέλετε και τις ανάγκες σας και το αντίστοιχο remote control. Εννοείται πως σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι ειδικοί.

Πώς λειτουργεί το τηλεχειριστήριο – χειριστήρια γκαραζόπορτας

Το τηλεχειριστήριο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της γκαραζόπορτας και της λειτουργικότητάς της. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα και το κλείσιμο της γκαραζόπορτας, τη λειτουργία του φωτός στην πόρτα του γκαράζ και πολλά άλλα. Ένα τηλεχειριστήριο είναι συνήθως σταθερού κωδικού ή κυλιόμενου κωδικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει ή να κλείσει μια πόρτα γκαράζ. Ο κωδικός συνήθως προγραμματίζεται στον ελεγκτή από τον κατασκευαστή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει.

Τηλεχειρισμός: Δώστε βάσει στην εμβέλεια

Η εμβέλεια ενός τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας είναι ένα από τα πιο βασικά και σημαντικά χαρακτηριστικά του. Να θυμάστε ότι αυτό που κάνει τις αυτόματες γκαραζόπορτες να ξεχωρίζουν και να θεωρούνται πιο ασφαλείς από τις συμβατικές, είναι το γεγονός ότι μπορούν να ανοίξουν χωρίς να βγει ο οδηγός από το αυτοκίνητο του αφού χρησιμοποιεί τηλεχειριστήριο γκαραζόπορτας. Αν η εμβέλεια του κοντρόλ γκαραζόπορτας σας δεν είναι καλή και χρειάζεται να βγαίνετε από το αυτοκίνητο ή να κρέμεστε ο μισός έξω από το παράθυρο για να χειριστείτε τη πόρτα του γκαράζ σας, ποιος ο λόγος αυτή να είναι αυτόματη; Να κοιτάτε πάντα την εμβέλεια των χειριστηρίων – τηλεκοντρόλ που σας προτείνουν και να επιλέγετε το τηλεχειριστήριο με τη μεγαλύτερη.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=EHROHIR8aCU&w=640&h=385]

Μάθετε πόσο ασφαλές είναι το κάθε τηλεχειριστήριο – τηλεκοντρόλ

Όπως είπαμε και παραπάνω, το χειριστήριο είναι στην ουσία το κλειδί για τις τηλεχειριζόμενες γκαραζόπορτες. Τα κλειδιά όμως αντιγράφονται και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το τηλεχειριστήριο – τηλεκοντρόλ της γκαραζόπορτας σας, ή τουλάχιστον με το σήμα του. Μη διστάσετε να ρωτήσετε λοιπόν πόσο ασφαλές είναι το κάθε κοντρόλ και αν και πόσο εύκολα μπορεί να αντιγραφεί το σήμα του. Να θυμάστε πάντα ότι στην ουσία μιλάτε για κλειδιά, οπότε να κάνετε και τις ανάλογες ερωτήσεις. Μπορείτε να ρωτήσετε και να μάθετε και για τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας κυλιόμενου κωδικού ή έστω σταθερού κωδικού.

Η διάρκεια της μπαταρίας είναι πολύ σημαντική

Η σωστή λειτουργία του κάθε τηλεκοντρόλ εξαρτάται πάντα από τις μπαταρίες του. Όσο πιο γεμάτες είναι, τόσο το καλύτερο θα λειτουργεί. Το κάθε τηλεκοντρόλ, – τηλεχειριστήριο όπως είναι φυσικό, καίει μπαταρίες με το δικό του ρυθμό. Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε ένα με “οικονομική” κατανάλωση. Έτσι όχι μόνο θα εγγυηθείτε ότι θα δουλεύει άψογα ή τουλάχιστον σωστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά θα κάνετε και οικονομία στις μπαταρίες, οι οποίες δεν είναι και πολύ φθηνές! Να έχετε όμως πάντα μαζί και μία μπαταρία για ανταλλακτικό, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να μην έχετε απρόβλεπτες καθυστερήσεις κάποια μέρα που θα βιάζεστε.

Μην δίνετε τα κοντρόλ σας δεξιά και αριστερά

Όπως είπαμε και πριν, τα τηλεκοντρόλ (χειριστήρια) των αυτόματων γκαραζόπορτων μπορούν να αντιγραφούν ή να παραποιηθούν, οπότε καλό είναι να προσέχετε που τα δίνετε. Να τα δίνετε μόνο σε άτομα εμπιστοσύνης και μέλη της οικογένειας σας.

Να έχετε πάντα ένα ανταλλακτικό κοντρόλ (κομπιούτερ γκαραζόπορτας)

Τα κομπιούτερ για γκαραζόπορτες είναι συνήθως αρκετά ακριβά. Δεν κοστίζουν και μία περιουσία, αλλά κοστίζουν αρκετά. Το κόστος τους όμως αυξάνεται δραματικά να πρέπει να ξαναγοραστούν λόγω απώλειας ή βλάβης. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να αγοράσετε τουλάχιστον δύο χειριστήρια (οι περισσότερες επιχειρήσεις συνήθως δίνουν δύο) και να έχετε το ένα πάνω στο μπρελόκ σας και το άλλο σε κάποιο ασφαλές μέρος. Έτσι αν χάσετε το ένα, θα έχετε σίγουρα το άλλο και δεν θα πληρώσετε μία περιουσία για την αντικατάσταση του.