Μπάρες ελέγχου ασφαλείας και συστήματα parking για όλα τα είδη πάρκινγκ

Το πάρκινγκ (parking) είναι πολύ σημαντικό για επιχειρήσεις – καταστήματα . Είτε πρόκειται για χώρο που προορίζεται αποκλειστικά για τους πελάτες, είτε για χώρο που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των πελατών όσο και τον εργαζόμενων, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η χρήση του πάρκινγκ θα πρέπει να ελέγχεται. Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ότι θα πρέπει όχι μόνο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από άτομα που θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε αυτό, αλλά και ο κάθε χρήστης του πάρκινγκ θα ήταν καλό να έχει τη δική του, προσωπική θέση. Ειδικά αν μιλάμε για πάρκινγκ επιχείρησης ή οικοδομής.

Τα συστήματα πάρκινγκ λοιπόν εγγυώνται τη σωστή και πάνω απ’ όλα ελεγχόμενη χρήση του πάρκινγκ. Είναι όλα τους αυτόματα και εύκολα στη χρήση, αλλά η συνεισφορά τους στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία ενός πάρκινγκ είναι απλά τεράστια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι απλά δεν γνωρίζουν τα διάφορα είδη συστημάτων πάρκινγκ. Για την ακρίβεια, ίσως να ξέρουν μόνο τις μπάρες ασφαλείας ή μπάρες εισόδου εξόδου ή αλλιώς μπάρες ελέγχου, που είναι και το πιο διαδεδομένο. Υπάρχουν κι’ άλλα όμως, εξίσου χρήσιμα και ίσως και περισσότερο πρακτικά. Ας τα δούμε!

Η μπάρα ασφαλείας εισόδου πάρκινγκ

Μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές σύστημα, αλλά πρέπει σίγουρα να το αναφέρουμε, αλλιώς η λίστα μας δε θα ήταν σε καμία περίπτωση πλήρης. Οι μπάρες ελέγχου εισόδου εξόδου αυτές λοιπόν είναι συνήθως μεταλλικές για να είναι ανθεκτικές και συνοδεύονται από έναν ειδικό μηχανισμό που τις ανεβάζει ή τις κατεβάζει. Ο μηχανισμός για αυτή τη μπάρα ασφαλείας μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενος, χειροκίνητος (κάποιος φύλακας δηλαδή βλέπει το αυτοκίνητο που μπαίνει ή φεύγει και αποφασίζει αν πρέπει ή όχι να σηκώσει τη μπάρα ασφαλείας) ή και να δουλεύει μόνο επί πληρωμή. Οι τιμές για τις μπάρες ασφαλείας κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος και τον μηχανισμό τους, αλλά γενικά δεν είναι μεγάλο. Σίγουρα έχετε “έρθει αντιμέτωποι” με αυτές σε κάποιο πάρκινγκ. Αυτή η μπάρα ασφαλείας είναι ίσως η καλύτερη και πιο πρακτική λύση για ιδιωτικά πάρκινγκ αλλά και κατστήματα.

Οι βυθιζόμενες μπάρες (bollards) – μπάρα στάθμευσης

Τις βυθιζόμενες μπάρες ασφαλείας θα τις συναντήσετε κυρίως σε ανοιχτούς χώρους και πάρκινγκ (parking) ή και σε διάφορες πλατείες ή δρόμους που κατά καιρούς πεζοδρομούνται. Πρόκειται για κυλίνδρους από μέταλλο οι οποίοι μπορούν να βυθιστούν στο έδαφος για να επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων. Όταν βγαίνουν από το έδαφος συνήθως δεν έχουν μεγάλο ύψος, αλλά παρόλα αυτά εμποδίζουν πάλι την είσοδο των οχημάτων. Το ύψος μιας τέτοιας μπάρας ασφαλείας μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλο για να εμποδίσει ή να ενοχλήσει τους πεζούς, αλλά μπορεί άνετα να σταματήσει αυτοκίνητα. Είναι το πιο διακριτικό σύστημα πάρκινγκ καθώς δε πολυφαίνεται ούτε όταν είναι ενεργοποιημένο, ούτε όταν είναι απενεργοποιημένο. Λειτουργεί και αυτό με τηλεχειρισμό.

Τα συστήματα Bettini

Τα συστήματα Bettini δεν είναι και τόσο διαδεδομένα καθώς προορίζονται κυρίως για ιδιωτικά, εταιρικά πάρκινγκ (parking) ή για καταστήματα και οικοδομές με πάρκινγκ. Δεν αποτελούν μια κλασική μπάρα ασφαλείας αλλά κύρια λειτουργία τους δεν είναι ο έλεγχος της εισόδου και της εξόδου από τον χώρο, αλλά το να φροντίσουν ώστε ο καθένας να παρκάρει στη σωστή θέση. Τα συστήματα Bettini αποτελούνται από ειδικά “stop” τα οποία τοποθετούνται στη θέση πάρκινγκ και αποτρέπουν την είσοδο άλλων αυτοκινήτων σε αυτή όταν είναι ενεργοποιημένα. Είναι τετράγωνα με επιφάνεια περίπου μισού μέτρου και πάνω στην επιφάνεια τους έχουν συνήθως ζωγραφισμένο το σήμα της τροχαίας που δείχνει την απαγόρευση της στάθμευσης. Ανοιγοκλείνουν με ειδικά τηλεχειριστήρια, κάθε στοπ έχει το δικό του χειριστήριο, οπότε και δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ή να κλείσει κατά λάθος. Η λειτουργία τους γίνεται με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και η τοποθέτηση τους είναι απλή και εύκολη. Αν θέλετε ο καθένας να παρκάρει στο μέρος του και μόνο εκεί, τα συστήματα Bettini είναι μία πολύ καλή και οικονομική λύση.