Οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας σίγουρα δίνουν στους κλέφτες την εικόνα ότι παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια του σπιτιού μας και γενικά εμποδίζουν την είσοδο των κλεφτών όποτε και αν χρειαστεί. Με άλλα λόγια, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο η εργαλείο ασφαλείας, το οποίο κι έχουν όλο και περισσότερα σπίτια στις μέρες μας. Το κλειδί όμως για την αποτελεσματικότητα ενός εργαλείου, είναι να χρησιμοποιείται σωστά. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά δεν κάνει τη δουλειά του.
Δυστυχώς, η αίσθηση ασφαλείας που δικαιολογημένα δημιουργεί μία πόρτα ασφαλείας, μας κάνει να «ξεχνάμε» και να μην εφαρμόζουμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Οι παραλήψεις αυτές, επηρεάζουν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια που μας προσφέρει εν τέλει η πόρτα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε και πρέπει να αποφεύγουμε.
1: Ξεκλείδωτες πόρτες
Οι θωρακισμένες πόρτες ξεχωρίζουν από τις συμβατικές γιατί αγκιστρώνονται καλύτερα στην κάσα και στον τοίχο, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολη την παραβίαση ή την απομάκρυνση τους. Για να ενεργοποιηθούν όμως αυτά τα μέσα ασφαλείας, θα πρέπει να κλειδώνετε τις πόρτες και μάλιστα όσες φορές μπορείτε, όχι μόνο μία ή δυο. Μία ξεκλείδωτη πόρτα, όσο θωρακισμένη και να είναι, μπορεί να παραβιαστεί πάρα πολύ εύκολα. Μερικές φορές αρκεί μία απλή πιστωτική κάρτα ή κάποιο κοινό εργαλείο. Με απλά λόγια, μία ξεκλείδωτη πόρτα ασφαλείας είναι απλά άχρηστη.
2: Επιπολαιότητα με τα κλειδιά.
Είναι σίγουρα καλό να δώσετε ένα κλειδί σε κάποιο συγγενή ή έμπιστο γείτονα για να έχει πρόσβαση στο σπίτι σας σε ώρα ανάγκη. Θα πρέπει όμως αυτό το άτομο να είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΜΠΙΣΤΟ. Πολλές κλειδαριές διαθέτουν «κλειδιά υπηρεσίας» τα οποία μπορούν να ανοίξουν μία πόρτα, αλλά όχι αν είναι πλήρως κλειδωμένη. Αυτά τα κλειδιά συνήθως προορίζονται για οικιακές βοηθούς, γι’ αυτό και λέγονται έτσι. Καλό είναι λοιπόν να μην τα δίνετε δεξιά κι αριστερά, καθώς αν πέσουν στα λάθος χέρια, μπορεί να δημιουργηθούν αντικλείδια που να ανοίγουν πλήρως την πόρτα σας.
3: Δεν κοιτάμε από το ματάκι
Όλες οι πόρτες έχουν ματάκι. Καλό λοιπόν είναι να το χρησιμοποιούμε πάντα, ειδικά αν αυτός που μας χτυπάει την πόρτα είναι άγνωστος. Να ξέρετε ότι άπαξ και ανοίξετε την πόρτα, όποια μέτρα ασφάλειας και να έχετε πάρει (θα μιλήσουμε στην επόμενη παράγραφο σχετικά), στην ουσία βάζετε τον κλέφτη στο σπίτι σας. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι στην άλλη μεριά της πόρτας, δεν του ανοίγετε. Το ίδιο ισχύει και για το θυροτηλέφωνο. Αν έχετε θυροτηλεόραση ή άλλη μέθοδο ενδοεπικοινωνίας, να τη χρησιμοποιείτε και να μην ανοίγετε σε αγνώστους.
4: Δεν ανοίγουμε με την αλυσίδα
Η αλυσίδα είναι χρήσιμη μόνο την νύχτα που κοιμόμαστε. Αν ανοίξετε την πόρτα με την αλυσίδα για να δείτε καλύτερα κάποιον επισκέπτη που δεν γνωρίζετε, αυτός μπορεί απλά να βάλει κάτι για να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή και να ξεβιδώσει την αλυσίδα. Ειδικά τα συστήματα «ανοίγματος χαραμάδρας» που έχουν κάποιες φθηνές πόρτες ασφαλείας, στηρίζονται εξ ολοκλήρου σε μία βίδα! Για άλλη μια φορά κοιτάτε το ματάκι και δεν ανοίγετε στον άγνωστο. Αν επιμείνει, απλά κλειδώστε την πόρτα και καλέστε την Αστυνομία.
5: Απενεργοποίηση συναγερμού και άλλων μέτρων ασφάλειας
Οι πόρτες ασφαλείας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας, αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό που χρειάζεστε. Όσο πιο πολλά συστήματα και μέτρα έχετε εγκατεστημένα κι ενεργοποιημένα, τόσο το καλύτερο. Το ότι έχετε μία πόρτα ασφαλείας, όσο καλή και να είναι αυτή, δε σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να ενεργοποιείτε τον συναγερμό σας ή τις κάμερες ασφαλείας σας, αν έχετε.
Όπως μπορείτε να δείτε, αν υπάρχει μία συμβουλή που πρέπει να θυμάστε πάντα, είναι ότι οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας δεν κάνουν από μόνες τους το σπίτι σας Φορτ Νοξ. Θα πρέπει να τις «βοηθάτε» κι εσείς να κάνουν τη δουλειά τους, τηρώντας κάποιους απλούς και λογικούς κανόνες ασφάλειας.