Ο απόλυτος οδηγός για τις αυτόματες πόρτες

Αυτόματες Πόρτες Καταστημάτων: Τα είδη & οι τιμές

Αυτόματες πόρτες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πόρτα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος σε οποιονδήποτε χώρο πηγαίνει, είτε αυτός είναι επαγγελματικός είτε ένα σπίτι. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η πόρτα δίνει στον επισκέπτη μία πρώτη εικόνα για τον χώρο που πρόκειται να επισκεφτεί. Πέρα από αυτό όμως, μία πόρτα έχει κι έναν πολύ πρακτικό ρόλο: στην ουσία αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο στη κύρια δίοδο προς έναν χώρο.

Πρόκειται όμως για ένα εμπόδιο που πρέπει να μπορεί να απομακρύνεται και μάλιστα εύκολα, αλλιώς ο εν λόγω χώρος θα παραμένει απροσπέλαστος. Μία πόρτα λοιπόν παρουσιάζει το εξής παράδοξο: θα πρέπει να προσφέρει προστασία και ασφάλεια, αλλά θα πρέπει να είναι και πρακτική, να μπορεί δηλαδή να ανοίξει σχετικά εύκολα. Οι αυτόματες πόρτες είναι συνήθως η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.

Πόρτες τέτοιου τύπου συναντάμε κυρίως σε καταστήματα και ξενοδοχεία αλλά και σε δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία και αεροδρόμια. Θα τις βρούμε επίσης και σε γκαράζ αλλά και σε άλλους χώρους. Ο λόγος που προτιμούνται οι αυτόματες πόρτες σε αυτούς τους χώρους είναι πολύ απλός: συνήθως είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να ανοίξουν μόνοι τους τη πόρτα σε έναν τέτοιο χώρο, συνήθως γιατί κουβαλάνε πράγματα όπως σακούλες με ψώνια ή βαλίτσες, οπότε και τα χέρια τους είναι γεμάτα. Στις αυτόματες πόρτες όπως λέει και το όνομά τους υπάρχει αυτοματισμός για να ανοίγουν μόνες τους, αυτόματα.

Με άλλα λόγια, στην ουσία οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων και όχι μόνο αντικαθιστούν τον θυρωρό ή απλά η παρουσία τους εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να σταματήσει τη δουλειά του κάποιος υπάλληλος για να ανοίξει τη πόρτα σε κάποιο πελάτη ή επισκέπτη ο οποίος δυσκολεύεται για πρακτικούς λόγους να ανοίξει τη πόρτα του χώρου.

Η παραπάνω παράγραφος απαντά στο πρακτικό μέρος, τι γίνεται όμως με την ασφάλεια; Οι αυτόματες πόρτες εισόδου, ανεξαρτήτως του χώρου στον οποίο τοποθετούνται, κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά και μπορούν να κλείνουν ερμητικά ή να «κλειδώνουν» όταν ο χώρος είναι κλειστός.

Οι ειδικοί μηχανισμοί στις αυτόματες πόρτες φροντίζουν ώστε το άνοιγμα τους να είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο χωρίς τη χρήση πολύ συγκεκριμένων και ισχυρών εργαλείων που σίγουρα δεν έχει στη κατοχή του ένας απλός κλέφτης ή διαρρήκτης.

Ο απόλυτος οδηγός για τις αυτόματες πόρτεςΟι αυτόματες πόρτες και τα είδη τους:

Όπως είπαμε και πριν, μία αυτόματη πόρτα αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση για έναν χώρο, ειδικά αν οι επισκέπτες του αντιμετωπίζουν προβλήματα με το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας. Οι πόρτες αυτού του τύπου συνήθως αποτελούνται από την ίδια την πόρτα – η οποία όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να έχει πολλές μορφές – και τον μηχανισμό ανοίγματος αυτόματων πορτών.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι οι αυτόματες πόρτες μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία ανοίγουν και στον τρόπο με τον οποίο δίνεται η εντολή στον μηχανισμό για το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας.

Με βάση την κατεύθυνση στην οποία ανοίγουν οι αυτοματοποιημένες πόρτες μπορούν να χωριστούν σε συρόμενες και ανοιγόμενες ενώ ανάλογα με τον μηχανισμό σε αυτές που ανοίγουν με τηλεχειρισμό και σε αυτές που ανοίγουν με φωτοκύτταρο. Κάθε κατηγορία έχει τα υπέρ και τα κατά της και φυσικά ενδείκνυται για χρήση σε συγκεκριμένους χώρους ή τύπους επιχειρήσεων. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλους τους τύπους αυτόματων πορτών και θα τους αναλύσουμε όσο πιο διεξοδικά γίνεται.

Αυτόματες γυάλινες πόρτες – Συρόμενες Υαλόπορτες

Οι συρόμενες υαλόπορτες (μια κατηγορία αυτόματων πορτών) λέγονται έτσι γιατί απλά με τη μετακίνηση τους σύρονται – ανοίγουν προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Συνήθως πρόκειται για διάφανα πάνελ κατασκευασμένα από ανθεκτικό γυαλί ή fiberglass αλλά και πολλά άλλα υλικά, τα οποία και τοποθετούνται πάνω σε ειδικές ράγες έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται αριστερά και δεξιά και να κλείνουν ή να ανοίγουν.

Οι αυτόματες πόρτες αυτές συνήθως αποτελούνται από δύο τέτοια πάνελ τα οποία κλείνουν στο σημείο στο οποίο συναντιούνται. Η ταχύτητα ανοίγματος και κλεισίματος τους είναι σχετικά γρήγορη και τις συναντούμε κυρίως σε καταστήματα – κυρίως super market και πολυκαταστήματα -, σε αεροδρόμια και σε ξενοδοχεία και γενικά σε χώρους όπου συνήθως μπαίνουν πολλοί άνθρωποι μαζί και γενικά χρειάζονται μία ευρύχωρη είσοδο κι έξοδο για την ευκολία των επισκεπτών τους.

Το πλεονέκτημα που έχουν οι αυτόματες συρόμενες πόρτες είναι φυσικά το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν μία αρκετά μεγάλη δίοδο στους επισκέπτες, οπότε θα μπορούν να βγουν και να μπουν άνετα από τον χώρο όσο φορτωμένοι και να είναι. Επιπλέον, δεδομένου ότι αποτελούνται από διάφανα πάνελ, δεν «κρύβουν» το κατάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετηθούν προθήκες ή προϊόντα ακριβώς απέναντι τους.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, το κύριο είναι το γεγονός ότι χρειάζεται να υπάρχει αρκετός χώρος αριστερά και δεξιά από τη δίοδο έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν οι αυτόματες πόρτες. Επιπλέον, εννοείται ότι οι ράγες πάνω στις οποίες κινούνται οι εν λόγω πόρτες θα πρέπει να είναι πάντα καθαρές και γενικά να τους γίνεται μία κάποια συντήρηση, έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται άνετα και χωρίς δυσκολία τα πάνελ. Ο καθαρισμός αυτός δεν χρειάζεται να γίνεται από ειδικούς, αρκεί ένα καλό σκούπισμα και η αφαίρεση σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων που μπορεί να εμποδίζουν την κίνηση των πάνελ.

Ανοιγόμενες πόρτες

Οι ανοιγόμενες πόρτες συνήθως είναι «κανονικές» πόρτες οι οποίες έχουν μετατραπεί για λόγους πρακτικής φύσεως σε αυτόματες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρόκειται για πόρτες με μεντεσέδες, σαν αυτές που έχουμε όλοι στα σπίτια μας, στις οποίες τοποθετείται ένας ειδικός μηχανισμός έτσι ώστε να ανοίγουν αυτόματα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να τις σπρώξει ή να τις τραβήξει κάποιος με το χέρι. Ανοίγουν και κλείνουν αρκετά γρήγορα και θα τις συναντήσετε σε γραφεία, σπίτια αλλά και σε χώρους όπως ξενοδοχεία και νοσοκομεία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν είναι ότι δεν διαφέρουν και πολύ από τις παραδοσιακές πόρτες, οπότε δεν χρειάζεται να γίνουν κάποιες μετατροπές στη δίοδο προκειμένου να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει η  αυτόματη πόρτα. Επιπλέον, μπορεί να μην χρειαστεί να αγοραστεί κάποια καινούργια πόρτα, αφού σχεδόν όλες οι «συμβατικές» πόρτες μπορούν να μετατραπούν σε αυτόματες ανοιγόμενες πόρτες απλά και μόνο με την τοποθέτηση του κατάλληλου μηχανισμού. Επιπλέον, οι αυτόματες πόρτες αυτού του τύπου μπορούν να κλειδώσουν με κλειδαριές και σύρτες για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το μειονέκτημα που έχουν οι αυτόματες πόρτες αυτού του τύπου είναι ότι οι μηχανισμοί τους είναι πιο πολύπλοκοι από αυτούς των συρόμενων, οπότε θα πρέπει να συντηρούνται από ειδικά συνεργεία. Επιπλέον, δεν είναι και πολύ κατάλληλες για καταστήματα και χώρους με βιτρίνες αφού θα πρέπει να είναι ελεύθερος όλος ο χώρος γύρω από αυτές για να μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν.

Αυτόματες γκαραζόπορτες

Οι αυτόματες πόρτες φυσικά δεν συναντώνται μόνο σε καταστήματα και δημόσιους χώρους. Θα τις βρείτε και σε γκαράζ αφού η πλειοψηφία τους διαθέτουν πόρτες για γκαράζ. Συνήθως πρόκειται για κανονικές – χειροκίνητες γκαραζόπορτες οι οποίες μετατράπηκαν σε αυτόματες με τη προσθήκη του κατάλληλου μηχανισμού και ανοίγουν και κλείνουν με τηλεχειρισμό (περισσότερα γι’ αυτό σε λίγο).

Οι λόγοι για τους οποίους μία γκαραζόπορτα μετατρέπεται σε αυτόματη είναι κυρίως πρακτικοί: δεν είναι και ό,τι καλύτερο για έναν οδηγό το να πρέπει να βγει από το αυτοκίνητο του για να ανοίξει ή να κλείσει τη πόρτα του πάρκινγκ ή του γκαράζ του, ειδικά αν βρέχει ή γενικά δεν έχει και πολύ καλό καιρό.

Οι αυτόματες πόρτες για γκαράζ προσφέρουν κι επιπλέον προστασία στον οδηγό και την περιουσία του αφού ο οδηγός είναι πάντα πιο ευάλωτος όταν είναι εκτός του οχήματος τους. Το γεγονός λοιπόν ότι μία αυτόματη γκαραζόπορτα μπορεί να ανοίξει ακόμη και μέσα από το αυτοκίνητο, συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου και όχι μόνο.

Μία αυτόματη γκαραζόπορτα αποτελείται φυσικά από την γκαραζόπορτα και τον μηχανισμό ανοίγματος και κλεισίματος. Όπως είπαμε και πριν, σχεδόν κάθε γκαραζόπορτα μπορεί να μετατραπεί σε αυτόματη. Αν δεν έχετε ήδη πόρτα στο γκαράζ σας, εννοείται ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε μία άμεσα και ας μην είναι και αυτόματη.

Μηχανισμοί για αυτοματοποιημένες – αυτόματες πόρτες

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι αυτόματες πόρτες μπορούν να ανοίγουν είτε τελείως αυτόματα, δηλαδή όταν κάποιος τις πλησιάσει, είτε με τηλεχειρισμό. Οι αυτόματες πόρτες της πρώτης κατηγορίας είναι και αυτές που συναντάμε πιο συχνά αφού βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα πολυκαταστήματα και τα super market.

Οι δεύτερες προφανώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε πόρτες σε κοινόχρηστούς χώρους κι έτσι τις συναντάμε πιο συχνά σε γραφεία και σε γκαράζ. Πως λειτουργεί όμως ο κάθε τύπος;

Αυτόματες γκαραζόπορτεςΟι αυτόματες πόρτες καταστημάτων και όχι μόνο είναι συνήθως εξοπλισμένες με κάποιου είδους αισθητήρα – συνήθως κάποιο φωτοκύτταρο ή κάποιον αισθητήρα βάρους – ο οποίος μόλις αντιληφθεί τη παρουσία κάποιου ανθρώπου δίνει το σήμα στις πόρτες για να ανοίξουν. Οι πόρτες μένουν ανοιχτές για λίγο χρόνο και μόλις οι αισθητήρες διαβεβαιώσουν τον μηχανισμό ότι έχει φύγει ο άνθρωπος για τον οποίον άνοιξαν οι πόρτες, δίνεται το σήμα για το κλείσιμο.

Οι αυτόματες πόρτες αυτού του τύπου διαθέτουν και ειδικούς μηχανισμούς που δρουν σαν μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μην κλείσουν όταν κάποιος δεν τις έχει περάσει ακόμη ή βρίσκεται ανάμεσα τους. Αν «αισθανθούν» κάποιο εμπόδιο στο κλείσιμο τους αμέσως θα ανοίξουν ξανά. Οι αυτόματες πόρτες ξεκλειδώνουν με κάποιο ειδικό κλειδί και ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις τους γενικότερα γίνονται από ένα ειδικό πάνελ.

Οι πλήρως αυτοματοποιημένες πόρτες – αυτόματες θα πρέπει να ρυθμιστούν σωστά έτσι ώστε να μπορούν οι αισθητήρες τους να πιάσουν ακόμη και άτομα που να είναι αρκετά κοντά ή ελαφριά – όπως τα παιδιά για παράδειγμα – αλλά να μην ανοίγουν λόγω του αέρα ή επειδή πλησίασε κάποιο μικρό ζώο. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι απλή υπόθεση ρουτίνας για κάποιον επαγγελματία του είδους.

Οι πόρτες με τηλεχειρισμό ανοίγουν και κλείνουν όταν το αντίστοιχο τηλεχειριστήριο στείλει σήμα στον μηχανισμό. Το κάθε τηλεχειριστήριο είναι «μοναδικό» οπότε είναι δύσκολο να αντιγραφεί το σήμα του, οπότε και οι αυτόματες πόρτες που ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο παρέχουν μεγάλη ασφάλεια.

Ωστόσο, όπως είπαμε και πριν, οι πόρτες (αυτόματες) αυτές δεν είναι κατάλληλες για δημόσιους χώρους και καταστήματα αφού είναι αδύνατον να δοθεί τηλεχειριστήριο σε κάθε πιθανό επισκέπτη. Επιπλέον, καλό θα είναι όσοι έχουν τηλεχειριστήρια να έχουν πάντα μαζί τους και μπαταρίες για να μην κλειστούν έξω από τον χώρο τους.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις τιμές

Η τιμή μιας αυτόματης πόρτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όσο πιο πολύπλοκος είναι ο μηχανισμός και όσο περισσότερες οι εργασίες που απαιτούνται για τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία της πόρτας, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος της. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως η μετατροπή μιας ήδη υπάρχουσας πόρτας σε αυτόματη είναι η καλύτερη λύση, αλλά αυτό μπορεί απλά να μην είναι δυνατόν αν μιλάμε για κατάστημα ή άλλον τέτοιο χώρο.

Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με αυτόματες πόρτες στην αγορά, πράγμα που σημαίνει πως ο ανταγωνισμός είναι και αρκετά έντονος, οπότε η καλύτερη λύση για να βρείτε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές είναι να πάρετε πολλές προσφορές. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε πολλές επιχειρήσεις και να τις καλέσετε στο χώρο σας για να κάνουν μία εκτίμηση του έργου και φυσικά μία προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά που θα σας γίνει θα πρέπει να είναι τελική, να περιλαμβάνει δηλαδή τα πάντα από τη πόρτα και τον μηχανισμό μέχρι και τις εργασίες, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα για σας. Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις τιμές και το συνολικό κόστος ανάμεσα σε κάθε προσφορά, γι’ αυτό και λέμε ότι πρέπει να μαζέψετε αρκετές και να μην συμφωνήσετε απλά με τον πρώτο τυχόντα.

Που θα βρείτε επιχειρήσεις με αυτόματες πόρτες

Όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να τοποθετήσουν μία αυτόματη πόρτα από την αρχή ή να μετατρέψουν σε αυτόματη μία πόρτα που ήδη υπάρχει.

Μιας που μιλάμε όμως τόσο για την εικόνα όσο και για την ασφάλεια του χώρου σας, εννοείται πως θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά σε ποια επιχείρηση θα απευθυνθείτε. Αν δεν έχετε κάποιον γνωστό να σας προτείνει κάποια, τότε η αναζήτηση σας θα πρέπει να ξεκινήσει στο διαδίκτυο όπου απλά θα κάνετε μία αναζήτηση για αυτόματες πόρτες.

Το παν είναι να βρείτε μία επιχείρηση με μεγάλη παρουσία στην αγορά, με πείρα και με άρτια ειδικευμένο προσωπικό, ικανό να φέρει εις πέρας γρήγορα κι αποτελεσματικά ακόμη και το πιο δύσκολο project.

Η Cancelletto είναι μία επιχείρηση που ειδικεύεται στα είδη ασφαλείας και στις αυτόματες πόρτες και ως εκ τούτου είναι σίγουρα μία πάρα πολύ καλή επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται για μία τέτοια πόρτα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να κάνετε την έρευνα σας και να επιλέξετε μία επιχείρηση που όχι μόνο θα σας κάνει μία καλή και οικονομική προσφορά, αλλά θα σας εμπνέει και πλήρη εμπιστοσύνη.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.