Η διάρρηξη με αντιπερισπασμό είναι ένα έγκλημα το οποίο βάζει στο στόχαστρο συνήθως ηλικιωμένα άτομα. Σε γενικές γραμμές, γίνεται με τον εξής τρόπο: ένας επιτήδειος προσπαθεί με κάποιο πρόσχημα να βγάλει τον ιδιοκτήτη από το σπίτι του, έτσι ώστε κάποιος συνεργός του να εκμεταλλευτεί αυτή την απουσία και να “μπουκάρει” ανενόχλητος στο σπίτι για να μαζέψει χρήματα, τιμαλφή και προσωπικά έγγραφα με τα οποία μπορεί να κλέψει τη ταυτότητα του ιδιοκτήτη ή να τα πουλήσει σε παραποιητές εγγράφων. Υπάρχει και μια παραλλαγή αυτού του τύπου εγκλήματος, στην οποία ένας επιτήδειος εισέρχεται στην κατοικία από τη κύρια πόρτα και απασχολεί τον κάτοικο ή τους κάτοικους, ενώ ένας συνεργός του μπαίνει από κάποια βοηθητική πόρτα ή παράθυρο και κλέβει όποια τιμαλφή βρίσκει μπροστά του.
- Πως να προφυλαχθείτε από τις διαρρήξεις με αντιπερισπασμό
Για την αποφυγή διάρρηξης με αντιπερισπασμό, θα πρέπει να είστε από λίγο έως πολύ καχύποπτοι με όποιον έρχεται στην πόρτα σας και υποστηρίζει ότι είναι κάτι από τα παρακάτω:
- Υπάλληλος του Δήμου
- Δημόσιος υπάλληλος
- Αστυνομικός
- Πυροσβέστης
- Πλανόδιος πωλητής
- Κάποιος που ψάχνει το χαμένο του κατοικίδιο
- Κάποιος που έχει χαθεί και ψάχνει πληροφορίες ή οδηγίες
- Κάποιος που ζητά εργασία από εσάς ή θέλει να σας κάνει μια προσφορά για να σας παρέχει κάποιες υπηρεσίες (μερεμέτια για παράδειγμα)
- Τοπογράφος ή άλλος μηχανικός
Πρόσφατα οι εγκληματίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ακόμη ένα κόλπο: λένε στους κατοίκους ότι έχουν κερδίσει μια κάρτα δώρου ή κάποιο άλλο έπαθλο σε κάποια κλήρωση ή κάποιο διαγωνισμό.
Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τον βάλετε στο σπίτι σας ή να τον ακολουθήσετε αν δεν επιβεβαιώσετε έστω και στοιχειωδώς ότι είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι. Τα δυνατά πτυσσόμενα κάγκελα με ασφάλεια, μπορούν επίσης να σας προσφέρουν ασφάλεια όση ώρα προσπαθείτε να επιβεβαιώσετε την ταυτότητα του “επισκέπτη” σας και δεν του επιτρέπουν να δοκιμάσει να μπει βίαια αν δει ότι αρχίζετε να τον υποπτεύεστε ή ότι έχετε καταλάβει τι κόλπο του.
Γενικά, να είστε ιδιαίτερα δύσπιστοι με οποιονδήποτε που θέλει την πρόσβαση στο σπίτι σας. Επιπλέον μπορείτε να ακολουθήσετε και τις εξής άλλες συμβουλές:
- Μην αφήνετε το πορτοφόλι ή τη τσάντα σας σε εμφανή σημεία και κοντά σε πόρτες και παράθυρα.
- Να φυλάσσετε τα κοσμήματα σας και τα μικρού μεγέθους τιμαλφή σας σ’ ένα καλά ασφαλισμένο χρηματοκιβώτιο.
- Αν έχετε κοσμηματοθήκη, να βάζετε σε αυτήν μόνο κοσμήματα χαμηλής αξίας ή φω μπιζού. Τ’ ακριβά να τα κρύβετε ή να τ’ ασφαλίζετε στα χρηματοκιβώτια που αναφέραμε παραπάνω ή και σε τραπεζικές θυρίδες.
- Να κλειδώνετε πάντα όλες τις πόρτες σας. Ακόμη και αν πιστεύετε ή είστε σίγουροι ότι ο επισκέπτης που θέλει να σας βγάλει από το σπίτι είναι όντως αυτός που λέει ότι είναι, φροντίστε να κλειδώσετε την πόρτα σας όταν θα βγείτε.
Οι κλέφτες αυτής της κατηγορίας βάζουν συνήθως στο στόχαστρο ηλικιωμένα άτομα για τους ακόλουθους λόγους:
- Είναι πιο πιθανό να ζουν μόνα τους.
- Η συντήρηση του σπιτιού είναι συνήθως δύσκολη γι’ αυτά κι έτσι είναι πολύ δεκτικοί απέναντι σε άτομα που προσφέρονται ν’ αναλάβουν τα μερεμέτια, το καθάρισμα κι άλλες δουλειές του σπιτιού
- Μπορούν να πάσχουν από αρρώστιες όπως η άνοια και το Αλτζχάιμερ, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να κάνουν σωστές και συνειδητές αποφάσεις.
- Γενικά οι ηλικιωμένοι είναι ευσυνείδητα άτομα που θέλουν να συνεργάζονται με το Κράτος και τον Δήμο.