Τα είδη των πτυσσόμενων κάγκελων και πώς να επιλέξετε

Είδη πτυσσόμενων κάγκελων και χαρακτηριστικά – Πως να επιλέξετε

Μία οικονομική λύση για την προστασία του προσωπικού ή του επαγγελματικού χώρου είναι η εγκατάσταση πτυσσόμενων κάγκελων στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες. Είναι ευέλικτα, προσαρμόζονται, δηλαδή, χωρίς δυσκολία στις διαστάσεις του κάθε χώρου και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες για να τοποθετηθούν. Όταν δεν είναι αναγκαία μέσα στο χώρο, δύνανται να αναδιπλώσουν και να μεταφερθούν για φύλαξη σε μία αποθήκη. Τα πτυσσόμενα κάγκελα χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους: στον ελαφρύ και στον βαρύ. Εκτενέστερα γι΄αυτούς θα μιλήσουμε στις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Πτυσσόμενα κάγκελα ελαφρού τύπου

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας, όπως μπορείτε να δείτε στο εμπόριο, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και με την χρήση τους. Γνωρίζοντας περισσότερα στοιχεία για τον κάθε τύπο θα είναι πιο εύκολη η σωστή επιλογή και αγορά των πτυσσόμενων κάγκελων.

Χαρακτηριστικά ελαφρού τύπου κάγκελων

Τα ελαφρού τύπου πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας, όπως φανερώνεται και από το όνομά τους, δεν έχουν μεγάλο βάρος και μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν από τον ένα χώρο στον άλλο. Αποτελούνται από δύο σειρές κοντών κάγκελων σε χιαστί διάταξη και ελάσματος πάχους 3 mm. Έχουν μία κρυφή κλειδαριά για μεγαλύτερη ασφάλεια, ανακλινόμενο οδηγό και ράουλα κίνησης από διπλό ρουλεμάν και τεφλόν.

Κατασκευάζονται από ποικίλα και ανθεκτικά υλικά ανάλογα με τις ανάγκες του αγοραστή και με τον κατασκευαστή. Το πιο διαδεδομένο υλικό για αυτόν τον τύπο πτυσσόμενων κάγκελων είναι το αλουμίνιο. Είναι ελαφρύ και αντέχει στον χρόνο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς να διαβρώνεται. Επίσης, χρησιμοποιείται και ο ανοξείδωτος χάλυβας για την κατασκευή τους.

Πτυσσόμενα κάγκελα βαρέως τύπου

Τα πτυσσόμενα κάγκελα που ανήκουν στον δεύτερο τύπο σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετούνται σε περιβάλλοντα όπου απαιτείται υψηλή αντοχή αλλά και ασφάλεια. Για αυτό το λόγο διαφοροποιούνται από τα ελαφρού τύπου κάγκελα και για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται πιο βαριά υλικά.

eidi-ptyssomenon-kagkelon-pos-epilegete-02

Χαρακτηριστικά βαρέως τύπου κάγκελων

Ο βαρύς τύπος πτυσσόμενων κάγκελων αποτελείται από τρεις σειρές μεγάλων κάγκελων που διατάσσονται χιαστί με έλασμα πάχους 3 mm. Για την βαφή τους χρησιμοποιούνται ηλεκτροστατικές βαφές σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Διαθέτουν, όπως και τα ελαφρού τύπου κάγκελα, κρυφή κλειδαριά ασφαλείας και ράουλα κίνησης.

Είναι στιβαρές μεταλλικές κατασκευές για να παρέχουν μεγάλη σταθερότητα και στήριξη. Τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτού του είδους κάγκελα είναι τα ακόλουθα:

  • Ατσάλι: Το κράμα σιδήρου και άνθρακα προσφέρει μεγάλη αντοχή στην πίεση, αντέχει στις καιρικές συνθήκες και δεν διαβρώνεται εύκολα,
  • Ανοξείδωτος χάλυβας: Ένα κράμα χρωμίου, σιδήρου και άνθρακα που επίσης αντέχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην διάβρωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο σίδηρος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου

Και οι δύο τύποι πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που εξαρτώνται από την εφαρμογή τους και τις ανάγκες που έχει ο κάθε αγοραστής. Παρακάτω θα δούμε περισσότερο αναλυτικά ποια είναι αυτά.

Χώρος και τοποθεσία εγκατάστασης

Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ελαφρού τύπου πτυσσόμενα κάγκελα είναι πως λόγω του μικρού βάρους τους, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε χώρο εύκολα και γρήγορα. Πολύ εύκολα, επίσης, μπορεί ένας χρήστης να τοποθετήσει τα ελαφρού τύπου πτυσσόμενα κάγκελα, να τα αφαιρέσει, να τα ανοίξει ή να τα κλείσει. Γι αυτό και εγκαθίστανται σε διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες ή χώρους όπου είναι αναγκαία η προσωρινή ασφάλεια.

Τα βαρέως τύπου πτυσσόμενα κάγκελα εξαιτίας τους βάρους τους, είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν από το ένα χώρο στον άλλο και η συντήρησή τους δεν είναι τόσο εύκολη.  Για να εγκατασταθούν σε ένα χώρο, απαιτούνται συνήθως εξειδικευμένες δεξιότητες και δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν.

Επιπλέον, αυτό το είδος κάγκελων προορίζεται περισσότερο για μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο και όχι για τακτική αναδίπλωση και αποθήκευση. Αρκετά συχνά τοποθετούνται σε εργοστάσια, αεροδρόμια, αποθήκες κ.α.

Σκοπός και λειτουργία

Τα ελαφρά πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας, διατίθενται στο εμπόριο σε μία μεγάλη ποικιλία σχεδίων ώστε να μπορεί ο κάθε αγοραστής να επιλέξει αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στην διακόσμηση του χώρου του. Έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται σε διάφορα ύψη και μήκη ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν.

Όμως, το ελαφρύ είδος κάγκελων δεν είναι τόσο ανθεκτικό σε δυνατές καταπονήσεις, σε αντίθεση με τα βαρέως τύπου κάγκελα. Ακόμη, αυτά δεν προσφέρουν την ίδια ασφάλεια με τα βαρέως τύπου κάγκελα.

Επιπλέον, τα βαριά κάγκελα ασφαλείας έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με τα ελαφρού τύπου. Το κόστος είναι μεγαλύτερο για την αγορά, την μεταφορά και την εγκατάσταση των βαρέως τύπου κάγκελων. Αντίθετα, τα ελαφρά κάγκελα κοστίζουν λιγότερο.

Ανακεφαλαιώνοντας, ανάλογα με την εφαρμογή και τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας κατηγοριοποιούνται σε δύο είδη. Καθώς πληροφορηθήκατε ξεχωριστά για κάθε είδος, θα μπορέσετε ευκολότερα να επιλέξετε τα κάγκελα που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές σας ανάγκες. Αν πάλι έχετε ορισμένες απορίες ή δεν είστε σίγουρος για την απόφασή σας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς της cancelletto.