αυτοματισμοι για πορτες

Ποιοι αυτοματισμοί για πόρτες είναι απαραίτητοι και γιατί

Πιστεύετε ότι οι αυτοματισμοί είναι πολυτέλεια; Ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη

Οι αυτοματισμοί γενικά έχουν εφευρεθεί για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Δεν είναι τυχαίο που πλέον απαιτούμε σχεδόν τα πάντα να γίνονται αυτόματα. Για πολλούς, οι αυτοματισμοί για πόρτες θεωρούνται υπερβολή ή περιττή πολυτέλεια. Γιατί να γίνεται αυτόματα κάτι τόσο απλό όσο το άνοιγμα και το κλείσιμο μίας πόρτας, τόσο τεμπέληδες έχουμε γίνει πια; Τα πράγματα όμως, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλά.

Οι αυτοματισμοί πολλές φορές δεν κάνουν απλά τη ζωή μας πιο εύκολη. Καθιστούν δυνατά πράγματα που για κάποιους θα ήταν αδύνατα. Για παράδειγμα, οι αυτοματισμοί ρολών επιτρέπουν σε ανθρώπους που δεν φτάνουν να ανεβοκατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους εύκολα, είτε λόγω έλλειψης ύψους είτε λόγω λόγω του ότι δεν έχουν την ανάλογη δύναμη, να μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν το μαγαζί τους εύκολα και χωρίς καμία βοήθεια από τρίτους. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, τα μοτέρ και οι μηχανισμοί των αυτοματισμών είναι απαραίτητα και δεν υπάρχουν μόνο γιατί βαριόμαστε να κάνουμε κάποια πράγματα. Ποιες είναι όμως αυτές οι περιπτώσεις; Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές και σημαντικές.

1. Οι αυτοματισμοί για συρόμενες πόρτες

Όταν ακούμε συρόμενες πόρτες έχουμε στο μυαλό μας τις πόρτες που έχουμε στο σπίτι μας. Στο χώρο των επιχειρήσεων όμως αυτό δεν ισχύει. Μιλάμε για τις βιομηχανικές συρόμενες πόρτες οι οποίες σχεδιάζονται για μεγάλα ανοίγματα και μεγάλους χώρους. Πόσο μεγάλα; Από αυτές τις συρόμενες πόρτες πρέπει να μπορούν να περνάνε κλαρκ και άλλα οχήματα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι τεράστιες και πολύ βαριές, οπότε είναι και πολύ δύσκολο έως και αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις να ανοίξουν χειροκίνητα από έναν ή δύο ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, ένας μηχανισμός συρόμενης πόρτας είναι απλά απολύτως απαραίτητος για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

2. Αυτοματισμοί για ανοιγόμενες πόρτες

Σίγουρα θα έχετε δει σε κάποια μαγαζιά ή και νοσοκομεία πόρτες που ανοίγουν αυτόματα. Οι περισσότεροι θα σκεφτήκατε ότι τοποθετήθηκαν απλά για το εφέ ή για πολυτέλεια, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να εξηγήσω πόσο σημαντικές είναι οι αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες για τα νοσοκομεία. Δεν μπορούν οι τραυματιοφορείς και οι γιατροί να σπρώχνουν τα φορεία με τους ασθενείς ΚΑΙ να ανοίγουν τις πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει και στα διάφορα καταστήματα. Δεν γίνεται να ανοιγοκλείνετε τις πόρτες όταν τα χέρια σας είναι γεμάτα ψώνια. Κανείς δε θέλει να ταλαιπωρούνται οι πελάτες του, γι’ αυτό και τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα είναι εξοπλισμένα με αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες και άλλους αυτοματισμούς.

3. Αυτοματισμοί γκαραζόπορτας

Οι αυτόματες γκαραζόπορτες ήρθαν για να μείνουν. Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται αστείο το γεγονός ότι κάποιοι προτιμούν να ξοδέψουν έξτρα λεφτά για να μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν τη πόρτα του γκαράζ τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αυτόματες γκαραζόπορτες είναι πιο ασφαλείς από τις χειροκίνητες. Οι μηχανισμοί για γκαραζόπορτες επιτρέπουν στη πόρτα να ανοίγει και να κλείνει εύκολα και γρήγορα και χωρίς καμία φυσική παρέμβαση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να βγείτε από την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, πράγμα πολύ σημαντικό για περιοχές με κακό καιρό αλλά και για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας αλλά και τη δικιά σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κλέφτες έχουν επιτεθεί σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων όταν πάνε να βγουν για να ανοίξουν τη πόρτα του γκαράζ τους!

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.