Συμβουλες για Ασφαλες Παρκινγκ

4 συμβουλές για να κάνετε πιο ασφαλή έναν χώρο πάρκινγκ

Τέσσερις συμβουλές για να κάνετε πιο ασφαλές ένα πάρκινγκ

Το parking κάθε οικοδομής ή επιχείρησης είναι ένας χώρος που ο καθένας αισθάνεται ότι μπορεί ν’ αφήσει το αυτοκίνητο του και να μην ανησυχεί καθόλου γι’ αυτό όσο χαλαρώνει ή κάνει τις δουλειές του. Πολλές φορές όμως αυτό δεν ισχύει. Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα φαινόμενα κλοπών τόσο αντικειμένων μέσα από αυτοκίνητα, όσο και των ίδιων των αυτοκινήτων από parking, ακόμη και όταν αυτά είναι ή κλειστά και φυλάσσονται. Συχνά επίσης είναι και τα περιστατικά βανδαλισμών ή ακόμη και τα τρακαρίσματα μεταξύ «μελών» του parking. Συχνά δε αν κάποιος που παρκάρει τρακάρει κάποιο αυτοκίνητο που ο κάτοχος του δεν είναι μέσα, το πιο πιθανό είναι ότι θα φύγει αμέσως, χωρίς ν’ αφήσει τα στοιχεία του.

Με άλλα λόγια, όσο ασφαλές και να είναι parking, δεν μπορούμε με τίποτα να πούμε ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλές. Για το καλό όλων των «ενοίκων» λοιπόν, είναι καλό να ληφθούν ορισμένα έξτρα μέτρα προστασίας. Ας δούμε μερικά από τα πιο αποτελεσματικά από αυτά.

1.Έλεγχος της εισόδου
Εννοείται ότι θα πρέπει να ξέρετε ανά πάσα στιγμή ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το parking σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι φυσικά με συστήματα parking, όπως αυτόματες μπάρες, οι οποίες και θ’ ανοιγοκλείνουν μόνο με κάποιο ειδικό τηλεχειριστήριο ή μία ειδική κάρτα εισόδου. Η κάρτα είναι η καλύτερη λύση, καθώς ο κάθε «ένοικος» θα έχει τη δική του κι έτσι θα μπορεί να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος της χρήσης του parking. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπαίνουν αυτοκίνητα ή και άτομα χωρίς τα «μέσα» ν’ ανοίξουν την είσοδο του parking.

2.Καλός φωτισμός
Αν το parking σας είναι υπαίθριο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να φωτίζεται καλά και συνέχεια. Το σκοτάδι και οι σκοτεινές γωνίες επιτρέπουν στους επιτήδειους όχι μόνο να μπαίνουν κρυφά μέσα, αλλά να παραμένουν και κρυμμένοι και να δρουν ανενόχλητοι. Το φως αποθαρρύνει όχι μόνο τους κλέφτες, αλλά και τις παραβατικές συμπεριφορές όλων των ανθρώπων, μιας που τους κάνει να αισθάνονται πιο εκτεθειμένοι. Με άλλα λόγια, αν κάποιος κάνει κάποια ζημιά σε άλλον «ένοικο» (αν του γρατσουνίσει την πόρτα ας πούμε), είναι πιο πιθανό να «ομολογήσει» αν ο χώρος είναι καλά φωτισμένος και φοβάται αν τον είδε κάποιος.

3.Κάμερες
Οι κάμερες σας επιτρέπουν να ελέγχετε τα τεκταινόμενα στο parking και είναι ένας άριστο αποτρεπτικό μέσο για τους κλέφτες και άλλους παρανόμους. Επιπλέον, αν οι κάμερες είναι και καταγραφικές και όχι μόνο παρατήρησης, θα μπορείτε να ξέρετε τι συμβαίνει και τι συνέβη στο parking οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάποιο τρακάρισμα ή άλλη ζημιά και ο ασυνείδητος «δράστης» αποφασίσει να φύγει χωρίς ν’ αφήσει πουθενά τα στοιχεία του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε τα video και όχι μόνο θα τον βρείτε, αλλά θα έχετε και αδιάσειστα στοιχεία εναντίον του. Εννοείται ότι οι κάμερες είναι πιο χρήσιμες για parking σε χώρους επιχειρήσεων και όχι γι’ αυτά που βρίσκονται σε οικοδομές, αλλά δεν κοστίζουν ακριβά, οπότε με λίγη συνεννόηση και καλή θέληση, μπορούν να εγκατασταθούν παντού.

4.Φύλακες
Εδώ φθάνουμε στην έσχατη και πιο πολυέξοδη λύση. Ειδικά αν το parking σας είναι μεγάλο ή εμπορικό, είναι καλό έως και απαραίτητο να έχετε κάποιον να το περιπολεί. Εννοείται ότι ένας σεκιουριτάς, ειδικά αν δουλεύει μόνιμα στον χώρο, είναι το καλύτερο μέσο προστασίας του parking. Όχι μόνο η παρουσία του δρα αποτρεπτικά για τους κλέφτες και τους άλλους παρανόμους, αλλά εμπνέει και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους μόνιμους «ενοίκους». Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να ξεφύγουν από μία κάμερα, αλλά όχι από έναν καλό σεκιουριτά. Γενικά, αν το parking σας είναι εμπορικό, δηλαδή αν χρεώνετε άλλους ανθρώπους για να το χρησιμοποιούν, θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει κάποιος άνθρωπος σας στο parking, έτσι ώστε να μπορεί να λύσει άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα των πελατών.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.