asfaleia-parkarismatos

Πως να παρκάρετε με μεγαλύτερη ασφάλεια

Το αμυντικό παρκάρισμα μπορεί να σώσει το αυτοκίνητο σας. Μάθετε πως.

Μπορεί συστήματα parking όπως οι μπάρες και άλλα να ελέγχουν το ποιος και πότε μπαίνει σ’ ένα parking, ωστόσο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του οχήματος μέσα στο ίδιο το parking. Δεν μπορούν ας πούμε να εγγυηθούν ότι κάποιος δεν θα χτυπήσει τις πόρτες του αυτοκινήτου σας ή δεν θα τις γρατσουνίσει κατά λάθος. Δεν μπορεί επίσης να εγγυηθεί ότι κάποιος κλέφτης δεν θα προσπαθήσει ν’ ανοίξει το αυτοκίνητο σας για να κλέψει κάποιο αντικείμενο.
Σύμφωνα με ειδικούς λοιπόν, για την καλύτερη ασφάλεια του οχήματος σας μέσα στο parking, πρέπει ν’ ακολουθείτε τη λογική του αμυντικού παρκαρίσματος. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές που μπορεί να σας γλυτώσουν από πολλούς και πολυέξοδους μπελάδες. Ποιες είναι αυτές; Ας τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Παρκάρισμα σε ανοιχτό πάρκινγκ

Πάντα προσπαθήστε να σταθμεύετε σε περιοχές με αρκετή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Όσο πιο πολλοί οι μάρτυρες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ένας κλέφτης ή βάνδαλος να προσπαθήσει να παραβιάσει ή να προκαλέσει κάποια ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Παρκάρετε σε ένα χώρο στάθμευσης που να μην γειτονεύει με άλλους χώρους και σε όλες τις πλευρές του. Τα διπλανά παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπορεί να λειτουργούν ως προπέτασμα για τους έμπειρους κλέφτες, επιτρέποντας τους να “δουλέψουν” με την ησυχία τους, μιας που θ’ αρκεί να σκύψουν για να μην μπορούν να τους δουν οι περαστικοί ενώ παραβιάζουν το αυτοκίνητο ή κλέβουν πράγματα από μέσα. Το παρκάρισμα σ’ έναν ευρύχωρο χώρο στάθμευσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου που διατρέχουν οι πόρτες από χτυπήματα από το άνοιγμα πορτών αυτοκινήτων που παρκάρουν δίπλα στο δικό σας.

Αποφύγετε να παρκάρετε δίπλα στους χώρους με τα καροτσάκια στα πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ όποτε είναι δυνατόν. Οι άνθρωποι συχνά δεν είναι προσεκτικοί με καροτσάκια και απλά τα σπρώχνουν στη κατεύθυνση των χώρων συγκέντρωσης τους. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σας θα βρίσκεται σε μια ευάλωτη θέση στην οποία θα μπορούσε άνετα να χτυπηθεί από ένα καρότσι που έσπρωξε και παράτησε κάποιος ασυνείδητος.

Παρκάρισμα σε κλειστό πάρκινγκ

Δοκιμάστε να παρκάρετε δίπλα σε ένα πυλώνα όποτε μπορείτε, γιατί ο πυλώνας θα παρέχει προστασία σε εκείνη την πλευρά του οχήματος από χτυπήματα που ένα άλλο αυτοκίνητο που θα στάθμευε στη διπλανή θέση θα μπορούσε να προκαλέσει μ’ ένα απρόσεκτο άνοιγμα της πόρτας του. Προσπαθήστε να μην παρκάρετε δίπλα ή κοντά στις εξόδους κινδύνου, τις σκάλες ή τις εξόδους του πάρκινγκ, καθώς το παρκάρισμα σε αυτές τις θέσεις κάνει το αυτοκίνητό σας έναν πολύ ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες. Το κλιμακοστάσιο τους δίνει μια εύκολη οδό διαφυγής, ώστε να μπορούν να κλέψουν κάτι από το αυτοκίνητό σας και να φύγουν πριν κάποιος ν’ αντιληφθεί τι συνέβη. Αποφύγετε τη στάθμευση σε άδειο ή σχεδόν άδειο επίπεδο του γκαράζ. Παρκάρετε εκεί μόνο αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Μπορεί το παρκάρισμα σε άδειους ορόφους να μειώνει ‘η και να εκμηδενίζει τον κίνδυνο ένα άλλο αυτοκίνητο να χτυπήσει τη δική σας, αλλά μειώνει και τον αριθμό των πιθανών μαρτύρων σε κοντινή απόσταση, σε περίπτωση που κάποιος κλέφτης ή βάνδαλος δοκιμάσει να πειράξει το αυτοκίνητο σας.

Φώτα

Φροντίστε να παρκάρετε όποτε μπορείτε κοντά σε φώτα και λάμπες και γενικά σε θέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Όσο περισσότερο και δυνατότερο το φως γύρω από το αυτοκίνητό σας, τόσο λιγότερο ελκυστικό θα είναι για τους κλέφτες. Να ξέρετε πάντως πως παραβιάσεις και κλοπές συμβαίνουν και μέρα μεσημέρι κατά καιρούς, οπότε το φως δεν αποτελεί εγγυημένη προστασία για το αυτοκίνητό σας. Ωστόσο, το φως μπορεί να κάνει τη διαφορά το βράδυ, ειδικά όταν άλλα αυτοκίνητα γύρω από το δικό σας θα είναι τυλιγμένα στο σκοτάδι. Εννοείται πως αυτά θα είναι υψηλότερα στη “λίστα προτιμήσεων” του κλέφτη.

Κόψτε μερικές κακές συνήθειες σας

Ποτέ μην καταλαμβάνετε περισσότερες από μία θέσεις στάθμευσης για το όχημά σας, ακόμα και σε ένα πάρκινγκ που δεν έχει και τόσο πολύ κόσμο. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό χάριν της προστασίας των οχημάτων τους, με το σκεπτικό ότι παρκάροντας πέρα ή πάνω στη γραμμή του χώρου στάθμευσης τους εμποδίζουν άλλα αυτοκίνητα να έρθουν πολύ κοντά στο αυτοκίνητο τους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική εκνευρίζει τους άλλους οδηγούς και μία πιθανή τους αντίδραση μπορεί να είναι μέχρι και βανδαλισμοί στο αυτοκίνητο σας.

Αποφεύγετε να παρκάρετε ένα μεγάλο όχημα ή φορτηγάκι σε ένα χώρο στάθμευσης που προορίζεται για μικρά αυτοκίνητα, εκτός και αν δεν έχετε άλλες επιλογές. Αυτοί οι χώροι είναι μικρότεροι από τους συνηθισμένους, οπότε είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν βαθουλώματα και γρατσουνιές στις ένας απρόσεκτος οδηγός μπορεί να μη δώσει τη δέουσα προσοχή στο γεγονός ότι το όχημά σας περισσεύει από χώρος στάθμευσης και να πέσει πάνω του καθώς προσπαθεί να παρκάρει ή να βρει από το πάρκινγκ.

Είναι εύκολο ν’ “αρπάξετε” την πρώτη θέση στάθμευσης που βλέπετε κατά την είσοδο σας στο πάρκινγκ, αλλά λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω έρευνας μπορεί να σας γλυτώσουν χιλιάδες Ευρώ και πολύ άγχος. Υπάρχουν φορές που δεν έχετε πολλές επιλογές όταν ψάχνετε για πάρκινγκ, πάντα θα πρέπει να φροντίσετε να επιλέξετε μία η οποία δεν θα σας κάνει ν’ ανησυχείτε μήπως βρείτε το αυτοκίνητο σας τρακαρισμένο ή χτυπημένο όταν γυρίσετε. Μπορεί να μη βρείτε τη τέλεια θέση, αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποια που να πληροί αρκετά από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε σε όλο το άρθρο!

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.