Πώς να προστατέψετε το μπαλκόνι σας από διαρρήκτες

Προστασία του μπαλκονιού σας από διαρρήκτες

Η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά σε κάθε γειτονιά της χώρας. Οι κλέφτες εισβάλλουν στις ξένες ιδιοκτησίες από σημεία που δεν ασφαλίζονται αρκετά ή και καθόλου, όπως είναι τα μπαλκόνια. Για να μη συμβεί και σε σας κάτι αντίστοιχο, είναι αναγκαίο να κάνετε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να εμποδίσετε τους εισβολείς να εισέλθουν στο χώρο σας.

Μέτρα ασφαλείας για το μπαλκόνι μου

Πολύ συχνά οι διαρρήκτες που αποφασίζουν να εισέλθουν σε ένα διαμέρισμα, δεν παραβιάζουν την εξώπορτα του, αλλά μία μπαλκονόπορτα. Αυτό συμβαίνει γιατί για να φτάσει ο εισβολέας μέχρι την κεντρική πόρτα του διαμερίσματος, θα πρέπει πρωτίστως να παραβιάσει την είσοδο της πολυκατοικίας ή να του ανοίξει κάποιος ένοικος.

 Μα αν σπάσει το τζάμι μιας μπαλκονόπορτας θα αποκτήσει ευκολότερα και γρηγορότερα πρόσβαση στο εσωτερικό χώρο. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης θα καταφέρετε να ασφαλίσετε αποτελεσματικά τα μπαλκόνια του διαμερίσματός σας.

Κίνδυνοι που συνδέονται με την διάρρηξη από το μπαλκόνι

Σε μία διάρρηξη, είναι πιθανόν να κινδυνέψει η δική σας σωματική ασφάλεια ή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, όταν δείτε τους εισβολείς να εισέρχονται από το μπαλκόνι. Ενδέχεται να σας τραυματίσουν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, χωρίς να συλληφθούν από την αστυνομία.

Εξίσου πιθανόν είναι να διαταραχθεί η ψυχική υγεία σας, ύστερα από μία διάρρηξη. Αν δεν γίνουν αντιληπτοί οι διαρρήκτες θα κλέψουν διάφορα αντικείμενα μεγάλης χρηματικής ή συναισθηματικής αξίας, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κλπ. Ακόμη, οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες που εισέρχονται από το μπαλκόνι είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάφορες ζημιές στις μπαλκονόπορτες, στις κλειδαριές και σε άλλα σημεία εσωτερικά της οικίας.

Συμβουλές για την προστασία του μπαλκονιού

prostasia-mpalkoniou-apo-diarriktes-02

Για να αποφευχθούν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατέψετε το μπαλκόνι σας από οποιονδήποτε εισβολέα. Έτσι, προσθέστε κλειδαριές ασφαλείας τόσο στα παράθυρα όσο στις μπαλκονόπορτες και φροντίστε να τις κλειδώνετε κάθε φορά που φεύγετε από το διαμέρισμα.

Έπειτα, μπορείτε να μιλήσετε με τους γείτονες, να εκφράσετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την ασφάλεια της γειτονιάς και όλοι μαζί να αποφασίζετε με βάρδιες να ελέγχει κάποιος τα σπίτια για να μη παραβιαστούν, όσο οι ένοικοι λείπουν από αυτά.

Επιπλέον, αν έχετε στο μπαλκόνι έπιπλα ή διάφορα άλλα αντικείμενα, σιγουρευτείτε πως δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι εισβολείς ως εργαλεία για να διευκολυνθεί η διάρρηξη του σπιτιού. Θα μπορούσατε, ακόμη, να τοποθετήσετε κάμερες ασφαλείας στο εξωτερικό χώρο του μπαλκονιού για να καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση και να εντοπιστούν ευκολότερα οι πιθανοί διαρρήκτες.

Χρήση πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας

Μία οικονομική λύση για να προστατέψετε το οίκημα σας είναι να τοποθετήσετε πτυσσόμενα κάγκελα στις μπαλκονόπορτες. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές που τοποθετούνται είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά της μπαλκονόπορτας για να εμποδίσουν την είσοδο ανεπιθύμητων ατόμων.

Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται υλικά ανθεκτικά στα χτυπήματα κάποιου εισβολέα, όπως χάλυβα ή σίδηρο. Τα πτυσσόμενα κάγκελα διαθέτουν ένα ειδικό μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορούν να αναδιπλωθούν και να μετακινηθούν τις στιγμές που δεν τα χρειάζεστε.

Προτροπή για την τοποθέτησή τους στο έξω μέρος του μπαλκονιού για ασφάλεια των αντικειμένων

Αν μαζί με εσάς στο διαμέρισμα, μένουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς/συγγενείς ή κατοικίδια, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας εξωτερικά και όχι εσωτερικά. Με αυτό το τρόπο, τα κάγκελα δεν θα σας προστατέψουν μόνο από τους διαρρήκτες αλλά θα προφυλάσσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από ατυχήματα που πιθανότατα θα προκληθούν από πτώσεις. Επίσης, θα αποτρέψουν και τις πιθανές πτώσεις διάφορων αντικειμένων από το μπαλκόνι.

Προφύλαξη από διάφορα ανοίγματα ως δυνητικά σημεία εισόδου

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τα μπαλκόνια σας και να ελέγξετε αν υπάρχουν κάποια ανοίγματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δυνητικά ως σημεία εισόδου διαρρηκτών. Αν εντοπίσετε κάποια, προσπαθήστε να τα κλείσετε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να προσθέσετε φυτά σε αυτά τα σημεία για να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά εμπόδια και να κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση στο εσωτερικό.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα μπαλκόνια αποτελούν τα αδύναμα σημεία ενός διαμερίσματος από τα οποία μπορούν να εισβάλλουν κλέφτες. Όμως, τα πτυσσόμενα κάγκελα αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την προστασία κάθε οικίας. Αν θέλετε να προστατευτείτε από τις διαρρήξεις, συνεργαστείτε με επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τα κατάλληλα, για τις δικές σας ανάγκες, κάγκελα ασφαλείας.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.