Προστασία Παραθύρων με Σταθερά Κάγκελα Ασφαλείας

Σταθερά Κάγκελα για Παράθυρα

Τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα εγκληματικότητας σάς έχουν τρομοκρατήσει; Ζείτε σε μία όχι και τόσο ασφαλή γειτονιά, όπου καθημερινά γίνονται διαρρήξεις;

Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε στα παράθυρα κάγκελα ασφαλείας προκειμένου να προστατέψετε την περιουσία σας από τους εισβολείς.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο γι’ αυτά, απλά συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου.

Τύποι σταθερών κάγκελων για παράθυρα

Τα κάγκελα ασφαλείας που τοποθετούνται σε όλες τις διόδους μίας κατοικίας για να την προστατέψουν από τους εισβολείς μπορεί να είναι είτε πτυσσόμενα, είτε ανοιγόμενα, είτε σταθερά.

Τα σταθερά κάγκελα είναι ιδανική επιλογή για τα παράθυρα. Όπως πιθανότατα, έγινε αντιληπτό και από το όνομά τους, τα σταθερά κάγκελα τοποθετούνται μόνιμα στο τοίχο.

Υπάρχουν δύο τύποι σταθερών κάγκελων, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Τα εξωτερικά κάγκελα εγκαθίστανται στο εξωτερικό τοίχο του παραθύρου, ενώ τα εσωτερικά στο εσωτερικό.

Οι περισσότεροι προτιμούν τα εξωτερικά κάγκελα ασφαλείας γιατί μία πιθανή προσπάθεια παραβίασης τους γίνεται πιο άμεσα αντιληπτή από τους γείτονες ή από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Άλλοι, ωστόσο, επιλέγουν τα εσωτερικά κάγκελα ασφαλείας, ώστε να μην έχουν μία μόνιμη κατασκευή στους εξωτερικούς τοίχους.

Τοποθετούνται πιο εύκολα από ό,τι τα εξωτερικά κάγκελα. Ένας εισβολέας εάν επιχειρήσει να περάσει από τα συγκεκριμένα κάγκελα, πρέπει πρώτα να σπάσει το τζάμι του παράθυρου.

Υλικά κατασκευής

Ο χάλυβας είναι το πιο δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των σταθερών κάγκελων.

stathera-kagkela-asfaleias-parathyra-02

Τρόποι στερέωσης και σημεία πάκτωσης

Για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια και να παραμένουν σταθερά τα κάγκελα στα παράθυρα του σπιτιού είναι αναγκαίο να στερεώνονται σωστά.

Ο τρόπος που στερεώνονται διαφέρει ανάλογα με το είδος των κάγκελων και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σπιτιού. Συνήθως, τα κάγκελα στερεώνονται:

  • Στον τοίχο με βάσεις,
  • Απευθείας στο παράθυρο ή στο πλαίσιο του παραθύρου,
  • Σε ειδικούς στύλους που μετά τοποθετούνται στο παράθυρο αλλά και στο πάτωμα. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν τα παράθυρα του σπιτιού ανοίγουν προς τα έξω, είναι πιθανόν τα κάγκελα να στερεωθούν στο πάτωμα προκειμένου να υπάρξει μία μεγαλύτερη σταθερότητα. Τα σημεία πάκτωσης είναι τα σημεία στα οποία τα κάγκελα ασφαλίζουν και κλειδώνουν. Η επιλογή αυτών των σημείων εξαρτάται από τον σκοπό της χρήσης αλλά και τον τύπο των κάγκελων.

Πλεονεκτήματα σταθερών κάγκελων έναντι άλλων λύσεων (π.χ. πτυσσόμενα)

Τα σταθερά κάγκελα ασφαλείας έχουν αρκετά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλες κατηγορίες κάγκελων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν περιλαμβάνουν κλειδαριά
  • Μόλις εγκατασταθούν, δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα ή συντήρηση
  • Μπορούν να αντέξουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες χάρη στην συμπαγή τοποθέτησή τους

Συμβουλές για εγκατάσταση και συντήρηση

Εάν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για την εγκατάσταση των κάγκελων, είναι προτιμότερο να προσλάβετε έναν επαγγελματία. Διαφορετικά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Μετρήστε τις διαστάσεις του παραθύρου που θα τοποθετηθούν τα κάγκελα
  • Σιγουρευτείτε πως ο τοίχος που θα τοποθετηθούν τα κάγκελα είναι σταθερός και επίπεδος
  • Σημαδέψτε τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι βάσεις των κάγκελων, βιδώστε τις σε αυτά τα σημεία και μετά τοποθετήστε πάνω τα κάγκελα

Ανακεφαλαιώνοντας, τα σταθερά κάγκελα στα παράθυρα είναι μία εξαιρετική λύση για να αποτραπεί η εισβολή διαρρηκτών, να ενισχυθεί περισσότερο η ασφάλεια και να προσθέσουν ένα διαφορετικό ύφος στην εμφάνιση της οικίας.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.