Ληστείες στα Φαρμακεία

Αύξηση των κλοπών στα φαρμακεία: ένα επικίνδυνο φαινόμενο

Οι διαρρήξεις στις μέρες μας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι κι επιχειρήσεις που φαίνεται πως έχουν πληγεί και πλήττονται περισσότερο. Ένας από αυτούς τους κλάδους, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, είναι τα Φαρμακεία. Τα καταστήματα αυτά πέφτουν πολύ συχνά θύματα όχι μόνο ληστειών, αλλά και διαρρήξεων και διαφόρων μικροκλοπών, shoplifting δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι τα φαρμακεία είχαν πάντα προβλήματα με την εγκληματικότητα, μιας που οι πελάτες τους είναι συχνά τοξικομανείς, ενώ συχνά έχουν και στο στοκ τους φάρμακα που είναι πολύ δημοφιλή στους κύκλους των ναρκομανών, καθώς τα χρησιμοποιούν για υποκατάστατο για τη δόση τους. Τώρα όμως φαίνεται πως η κρίση έχει οξύνει πολύ το πρόβλημα. Επιπλέον, κατά τα φαινόμενα, πολλές κλοπές πλέον ΔΕΝ διαπράττονται από τοξικομανείς, Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την λεία πολλών διαρρήξεων και άλλων κλοπών.

 

 

Από τα ψυχοφάρμακα στα… Κολλαγόνα

Τα ψυχοφάρμακα και άλλες παρόμοιες ουσίες συνεχίζουν να φιγουράρουν ψηλά στις λίστες με τα κλοπιμαία στις διαρρήξεις και τις κλοπές φαρμακείων. Πλέον όμως, φαίνεται πως υπάρχει μία νέα κατηγορία φαρμάκων που προτιμούν οι κλέφτες. Σε πολλές διαρρήξεις λοιπόν, οι Αστυνομικοί παρατήρησαν ότι οι δράστες δεν προτίμησαν τα ψυχοφάρμακα, αλλά «σήκωσαν» όλα τα μπουκάλια κολλαγόνου και τις συσκευασίες χαπιών και άλλων προϊόντων αδυνατίσματος που βρήκαν στο κατάστημα. Αυτό φυσικά δεν γίνεται επειδή οι κλέφτες νοιάζονται για τη σιλουέτα ή τις ρυτίδες τους. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται μέσω παράνομων e-shops τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας κι έτσι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή γρήγορου κέρδους για τους επιτήδειους.

Το shoplifting δίνει και παίρνει

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι μικροκλοπές είναι άλλη μία μεγάλη μάστιγα για τα φαρμακεία, Συνήθως συμβαίνουν τις ώρες αιχμής ή από μικρές ομάδες επιτήδειων. Όσο ο φαρμακοποιός είναι απασχολημένος από κάποιους αληθινούς πελάτες ή κάποιους που υποδύονται τους πελάτες, ειδικοί ελαφροχέρηδες βάζουν στις τσέπες και γενικά στα ρούχα τους ό, τι μπορούν ν’ αρπάξουν διακριτικά. Συνήθως με αυτό τον τρόπο κλέβουν καλλυντικά, είδη περιποίησης και παραφάρμακα. Οι δράστες είναι συνήθως τοξικομανείς που ψάχνουν λεφτά για τη δόση τους.

Οι πιο σοβαρές κλοπές

Πέρα από τα εμπορεύματα, πολλές διαρρήξεις καταλήγουν και στη κλοπή υλικού που μπορεί να βάλει σε μπελάδες τον κάτοχο του καταστήματος. Πολύ δημοφιλείς στόχοι των κλεφτών είναι οι ταμειακές μηχανές, τα χρηματοκιβώτια τα οποία μπορεί να περιέχουν χρήματα ή και ναρκωτικές ουσίες και φάρμακα που δίνονται αποκλειστικά και μόνο με συνταγή και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι πιο έμπειροι και «δικτυωμένοι» κλέφτες όμως, προτιμούν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: τη σφραγίδα του φαρμακοποιού, με την οποία μπορούν να παραποιήσουν ή να πλαστογραφήσουν συνταγές. Εννοείται ότι η απώλεια αυτών των υλικών μπορεί να προκαλέσει και νομικά προβλήματα στον φαρμακοποιό.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση;

Η κατάσταση όπως είπαμε και παραπάνω είναι πάρα πολύ σοβαρή και οι διαρρήξεις σε φαρμακεία είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Για του λόγου το αληθές, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, έχει δημιουργήσει στη σελίδα του στο ίντερνετ ένα «δελτίο κλοπών», όπου ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί ν’ αναφέρει πότε έπεσε θύμα διάρρηξης και τι του έκλεψαν, έτσι ώστε πέρα από τις Αρχές, να είναι ενήμεροι και οι συνάδελφοι του και να μπορούν ν’ αντιδράσουν σε περίπτωση που υποπέσει κάτι στην αντίληψη τους.

Πως μπορείτε να προστατευθείτε

Μέτρα προστασίας για τις κλοπές υπάρχουν πολλά και διάφορα. Τα ρολά ασφαλείας είναι η καλύτερη λύση για την προστασία από τις διαρρήξεις, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν μάλιστα και τα λεγόμενα ρολά φαρμακείου, γνωστά και ως διάτρητα ρολά ασφαλείας, τα οποία είναι ιδανικά για χρήση σε φαρμακεία και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις. Για τη προστασία από τις ληστείες ή τις κλοπές τη νύχτα, καλό είναι οι συναλλαγές με τους πελάτες να μη γίνονται μέσα στο κατάστημα, εκτός και αν είναι μεγάλη ανάγκη, αλλά μέσω ειδικών οπών και σχισμών στις εισόδους του καταστήματος. Τέλος, καλό είναι ο φαρμακοποιός και οι υπάλληλοι του να προσέχουν ιδιαίτερα τους πελάτες τις ώρες αιχμής και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μπαίνουν ξαφνικά πολλοί πελάτες μαζεμένοι στο κατάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι ο φαρμακοποιός ν’ αναλάβει την εξυπηρέτηση των πελατών και ο βοηθός ή ο υπάλληλος του, αν υπάρχει, να προσέχει τους άλλους ανθρώπους που είναι μέσα στο μαγαζί.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.