Κριτήρια Διαρρηκτών

Τι ψάχνουν οι κλέφτες όταν επιλέγουν τους στόχους τους

Ποια είναι τα κριτήρια των διαρρηκτών όταν «σταμπάρουν» σπίτια

Ένας φόβος που όλοι λίγο πολύ έχουμε, είναι να γυρίσουμε από τις διακοπές, ένα ταξίδι ή ακόμη και μία νυχτερινή έξοδο και να δούμε ότι το σπίτι μας έχει γίνει στόχος διαρρηκτών. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δεις την πόρτα του σπιτιού σου σπασμένη ή παραβιασμένη και να σκεφτείς για πιό λόγο αγνόησες να τοποθετήσεις συστήματα ασφαλείας. Όλοι λοιπόν, ψάχνουμε τρόπους όχι μόνο για να προφυλαχθούμε από τις κλοπές αλλά και για ν’ αποτρέψουμε τους κλέφτες από το να βάλουν το σπίτι μας στο μάτι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να προσέχουμε για διάφορα σημάδια που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να μαρκάρουν τους στόχους τους. Παρόλο που κυκλοφορούν πολλές λίστες και ανακοινώσεις στο internet με υποτιθέμενα σημάδια διαρρηκτών, δεν έχει αποδειχθεί αν και κατά πόσο αυτά είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Σύμφωνα με τους Αστυνομικούς, αλλά και πρώην διαρρήκτες, η χρήση σημαδιών από τους κλέφτες είναι απίθανη, μιας που με αυτό τον τρόπο θα τραβούσαν τη προσοχή τόσο του κατόχου του σπιτιού (ένα μάτσο από παράξενα σύμβολα σε μία πόρτα ή έναν τοίχο, σίγουρα τραβάει τη προσοχή) αλλά και της Αστυνομίας.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι οι κλέφτες «ζυγίζουν» ένα σπίτι πριν να μπουν μέσα, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για «ευκαιριακούς». Ας δούμε λοιπόν τι «ψάχνουν» οι κλέφτες όταν «ζυγίζουν» τα σπίτια και επιλέγουν τους στόχους τους.

1. Ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Εννοείται πως το νούμερο 1 πράγμα που ψάχνουν κι «εκτιμούν» οι διαρρήκτες, είναι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας σ’ ένα σπίτι. Ένας συναγερμός, ένας σκύλος και φυσικά τα δυνατά κάγκελα ασφαλείας σε πόρτες και παράθυρα, είναι αρκετά για να κάνουν ακόμη κι επαγγελματίες κλέφτες να θέλουν να μη πλησιάσουν σε κάποιο σπίτι. Αντιθέτως, ένα σπίτι χωρίς κάποια στοιχειώδη μορφή ασφάλειας και αντικλεπτικών μέσων, στην ουσία προσκαλεί τους κλέφτες.

2. Ενδείξεις απουσίας

Αν και υπάρχουν κλέφτες οι οποίοι δεν διστάζουν να «μπουκάρουν» σε σπίτια ακόμη και όταν είναι μέσα οι ιδιοκτήτες, αυτοί ωστόσο είναι ευτυχώς η μειοψηφία. Οι περισσότεροι κλέφτες δεν πρόκειται να πλησιάσουν ένα σπίτι αν δεν είναι σχεδόν σίγουροι ότι δεν είναι κανένας μέσα σε αυτό. Ποιες είναι εκείνες οι ενδείξεις όμως που δίνουν το πράσινο φως στους κλέφτες; Πρώτα απ’ όλα βλέπουν αν κάποια αυτοκίνητα λείπουν για μέρες από γκαράζ, πιλοτές και παρκινγκ οικοδομών. Μία άλλη καλή ένδειξη, είναι τα γεμάτα γραμματοκιβώτια, τόσο με γράμματα και λογαριασμούς, όσο και με διαφημιστικά φυλλάδια. Επιπλέον, κάποιοι μπορεί να φθάσουν στο σημείο να ψάξουν τους λογαριασμούς στο Facebook και άλλα socialmedia κάποιων ιδιοκτητών, για να δουν αν κάνουν postsαπό τις διακοπές ή κάποιο ταξίδι τους. Τέλος, τα κατεβασμένα παντζούρια, ή οι κλειστές κουρτίνες για πολλές μέρες, είναι άλλη μία σαφής ένδειξη απουσίας του ιδιοκτήτη για τους κλέφτες.

3. Εμφανής λεία

Κακά τα ψέματα, κάθε «μπούκα» ενέχει και κάποιο ρίσκο, οπότε είναι λογικό το γεγονός ότι ένας κλέφτης θέλει το ρίσκο του να αξίζει τον κόπο. Με άλλα λόγια, θα προσπαθήσει να καταλάβει αν αξίζει τον κόπο η παραβίαση ενός σπιτιού πριν να την κάνει. Γι’ αυτό και προσπαθεί να «εκτιμήσει» το τα θα βρει στο εσωτερικό του. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Αν πρόκειται για περιοχή με μονοκατοικίες, τότε θα κάνουν βόλτες κοιτώντας ή και ψάχνοντας τα σκουπίδια. Τι ψάχνουν; Συσκευασίες και κουτιά από καινούργιες τηλεοράσεις, laptops, iPhones, κονσόλες κλπ. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να κοιτάξουν από τα παράθυρα για να δουν «τι παίζει» μέσα στο σπίτι ή και να χτυπήσουν τη πόρτα με κάποιο πρόσχημα για να ρίξουν μία ματιά στο εσωτερικό, έστω και φευγαλέα. Εννοείται πως αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε μονοκατοικίες, όσο και σε διαμερίσματα.