Τι είναι τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας

Τι είναι τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας και πως δουλεύουν

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή ακόμη και εξοχικών κατοικιών που θέλουν να αυξήσουν την ασφάλεια της ιδιοκτησίας τους από πιθανούς εισβολείς, επιλέγουν να κλείσουν τα σημεία εισόδου και εξόδου του χώρου τους με συρόμενα κάγκελα. Όπως δηλώνει το όνομα, τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας είναι αυτά που έχουν την δυνατότητα να ανοίγουν και να κλείνουν οριζόντια πάνω σε ένα συρόμενο μηχανισμό ή σε ράγες. Διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές, θα μάθετε ό,τι ακριβώς χρειάζεται για το συγκεκριμένο είδος κάγκελων.

Περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των συρόμενων κάγκελων

Τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας αποτελούν το δημοφιλέστερο είδος κάγκελων. Τα προτιμούν περισσότερο τα άτομα που έχουν ένα μικρό και στενό διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν χρειάζονται επιπλέον χώρο για να μπορέσουν να απελευθερώσουν την είσοδο ή να την κλείσουν αντίστοιχα. Απλά σύρονται στο πλάι είτε για να ασφαλίσουν ένα σημείο, είτε για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό.

Χαρακτηριστικά και λειτουργία

Για να αποτρέπουν την εισβολή διαρρηκτών αλλά των πιθανών ατυχημάτων από πτώσεις, τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν κλειδαριές ασφαλείας: Αυτές είναι ανθεκτικές και δεν μπορούν να διαρρηχθούν από ανεπιθύμητους επισκέπτες. Στα συρόμενα κάγκελα μπορούν να ενσωματωθούν και διάφορα συστήματα συναγερμού που ενεργοποιούνται όταν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλλει στον χώρο.

Κάποιες φορές, τα συρόμενα κάγκελα έχουν και ένα ενισχυμένο κρύσταλλο ασφαλείας που δεν είναι εύκολο να σπάσει από πιθανούς διαρρήκτες. Τα κάγκελα αυτού του είδους σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντισταθμίζουν τους κραδασμούς και ο κρύσταλλος να παραμένει ασφαλής κατά την διάρκεια των χτυπημάτων. Επίσης, κατασκευάζονται από πολύ ανθεκτικά υλικά για να αποφεύγονται οι προσπάθειες διάρρηξης.

Τα συρόμενα κάγκελα μπορούν να λειτουργήσουν με διάφορους τρόπους:

  • Χειροκίνητα, δηλαδή κάποιος να τα σύρει και να τα κλείσει ή να τα ανοίξει,
  • Πατώντας ο ιδιοκτήτης του χώρου έναν διακόπτη σε κοντινή απόσταση από τα κάγκελα ή
  • Αυτόματα με ένα σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου.

ti-einai-syromena-kagkela-asfaleias-02

Μηχανισμοί κίνησης και σύστημα λειτουργίας

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα συρόμενα κάγκελα ολισθαίνουν κατά μήκος για να ανοίξουν ή να κλείσουν. Για να επιτευχθεί η κίνηση προς τα αριστερά και προς τα δεξιά αντίστοιχα τοποθετούνται τουλάχιστον δύο ράγες στο κάτω και στο πάνω μέρος των συρόμενων κάγκελων ασφαλείας. Στο κάτω μέρος των κάγκελων υπάρχουν και ροδάκια που επιτρέπουν την ομαλή οριζόντια κίνησή τους.

Πλεονεκτήματα της συρόμενης κίνησης

Η συρόμενη κίνηση των κάγκελων ασφαλείας έχει αρκετά πλεονεκτήματα που καλό είναι να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε τι θα εγκαταστήσετε στο οίκημα σας. Πιο αναλυτικά:

  • Τα συρόμενα κάγκελα παρέχουν μία πρόσθετη ασφάλεια. Χάρη σε αυτά, δεν μπορούν εισχωρήσουν διαρρήκτες και κλέψουν την περιουσία σας, εάν τα τοποθετήσετε σε παράθυρα ή πόρτες. Αλλά προστατεύει και τα άτομα της οικογένειας σας ή και τους υπαλλήλους σας να μη εισέλθουν σε επικίνδυνες περιοχές του σπιτιού ή της επιχείρησης.
  • Ο τρόπος που κινούνται τα κάγκελα είναι ασφαλής. Δηλαδή, επειδή τα κάγκελα σύρονται προς τα πλάγια και δεν περιστρέφονται προς τα μέσα ή προς τα έξω, δεν μπορούν να χτυπήσουν τον χειριστή τους. Επιπλέον, μπορεί να τις χειριστεί εύκολα, χωρίς να ασκήσει μεγάλη πίεση, ακόμη και ένα μικρό παιδί ή ένας ηλικιωμένος.
  • Η συντήρηση των συρόμενων κάγκελων είναι πιο οικονομική. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κάγκελα είναι τοποθετημένα σε ράγες και δεν φθείρονται εύκολα λόγω της τριβής τους στο έδαφος. Ο καλός καθαρισμός τους είναι το μόνο που χρειάζονται προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές.

Υλικά κατασκευής

Τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • το αλουμίνιο, ένα υλικό που δεν διαβρώνεται, ούτε αλλοιώνεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, ο παγετός και
  • το ατσάλι ή αλλιώς χάλυβας που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εφαρμογές και χρήσεις

Τα κάγκελα με συρόμενη κίνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς χώρους. Έτσι, είναι απαραίτητα σε μέρη όπου πρέπει να ελέγχεται η πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Γι αυτό, συχνά θα δείτε συρόμενα κάγκελα σε αεροδρόμια, σε λιμάνια, σε εργοστάσια, σε στρατόπεδα, σε σχολεία, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα κλπ. Βέβαια, μπορούν να τοποθετηθούν και σε σπίτια, σε επαγγελματικά γραφεία και καταστήματα για αύξηση της ασφάλειας.

Σύγκριση με άλλα είδη κάγκελων

Τα συρόμενα κάγκελα διαφέρουν από τα σταθερά που τοποθετούνται στα παράθυρα ή στις πόρτες σε αρκετά σημεία. Η βασική τους διαφορά είναι πως τα συρόμενα κάγκελα ολισθαίνουν και μπορούν να βρεθούν στο πλάι του τοίχου, χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτά, εάν δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε. Όμως, τα σταθερά κάγκελα είναι μόνιμα τοποθετημένα στο τοίχο, χωρίς να μπορείτε να τα αφαιρέσετε.

Ολοκληρώνοντας, τα συρόμενα κάγκελα ασφαλείας αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή χάρη στα πολλά πλεονεκτήματα τους, όπως είναι η ευκολία χρήσης, η κομψή και η μοντέρνα εμφάνιση που προσθέτουν σε κάθε οίκημα, η εξοικονόμηση χώρου κ.α. Αν θέλετε να τα αποκτήσετε και εσείς, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς της cancelletto.