Κατηγορίες Διαρρηκτών

Οι 4 κατηγορίες διαρρηκτών και πώς να προφυλαχθείτε από αυτές

Οι περισσότεροι από τους διαρρήκτες που λυμαίνονται σπίτια σήμερα, τόσο στη χώρα μας όσο και στον κόσμο γενικότερα, μπορούν να χωριστούν σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες. Κάποιοι από αυτούς, για παράδειγμα, δρουν ευκαιριακά και δεν μπαίνουν στον κόπο να κρύψουν την ταυτότητά τους, ενώ άλλοι καταστρώνουν πολύπλοκα σχέδια για να μπουν σε κάποιο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες διαρρηκτών αλλά και μερικές συμβουλές για να προστατέψετε το σπίτι σας από αυτούς.

 

 

* Οι ευκαιριακοί κλέφτες

Για κλέφτες οι οποίοι δρουν ευκαιριακά και χωρίς σχέδιο και γι’ αυτό μάλιστα συνήθως δεν κρύβουν καν την ταυτότητά τους. Οι διαρρήκτες αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως νεαρά άτομα που απλά πετυχαίνουν αφύλακτα σπίτια και άλλους χώρους μ’ εύκολη πρόσβαση.

Αν κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα σας ή αν εγκαταστήσετε κάγκελα ασφαλείας σε αυτά, τότε σε γενικές γραμμές θα είστε προφυλαγμένοι από τους κλέφτες αυτού του τύπου. Επίσης, φροντίστε να μην αφήνετε τιμαλφή σε κοινή θέα και κοντά σε παράθυρα και πόρτες, ιδιαίτερα αν αυτά είναι ανοιχτά ή ξεκλείδωτα, ακόμη και αν είστε στο σπίτι. Τέλος, αν έχετε αυλή, καλό είναι να μην αφήνετε ακριβά αντικείμενα εκεί, ακόμη και αν πρόκειται για τα ποδήλατα των παιδιών σας ή κάποια ακριβά παιχνίδια.

* Οι “Ανιχνευτές”

Αυτοί οι διαρρήκτες αφιερώνουν λίγο περισσότερο χρόνο στο στάδιο του σχεδιασμού μίας μπούκας και κλοπής και συνήθως δρουν σε μικρές ομάδες, τις οποίες απαρτίζουν συνήθως είτε έφηβοι που ψάχνουν παραπάνω χρήματα είτε τοξικομανείς ή αλκοολικοί που ψάχνουν χρήματα για την επόμενη δόση τους.

Πριν να μπουκάρουν σ’ ένα σπίτι ή διαμέρισμα ή να το σταμπάρουν, θα δοκιμάσουν να δουν αν υπάρχει κάποια ανοικτή πόρτα ή παράθυρο. Αν δεν βρουν κάτι τέτοιο, τότε θα προσπαθήσουν να σπάσουν κάποια κλειδαριά με ένα κατσαβίδι, μία πέτρα, ή ακόμη και με κλωτσιές και μπουνιές. Μόλις καταφέρουν να μπουν στο εσωτερικό ενός χώρου όμως, δεν θ’ αφιερώσουν πολύ χρόνο στο ψάξιμο για πράγματα μεγάλης αξίας. Θα προσπαθήσουν να αρπάξουν ό, τι πιστεύουν ότι μπορεί να τους αποφέρει χρήματα γρήγορα και να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται.

Οι “Ανιχνευτές” δεν έχουν τους πόρους αλλά και την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν μέτρα ασφαλείας όπως συναγερμούς και κάγκελα ασφαλείας, οπότε ακόμη κι αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας είναι αρκετά για να τους κρατήσουν μακριά από κάποιο σπίτι.

* Τα αρπακτικά

Αυτοί οι διαρρήκτες είναι από τους πιο επικίνδυνους. Μπορεί να προσπαθήσουν να μπουκάρουν στο σπίτι σας όσο λείπετε, αλλά και να μεταμφιεστούν σε πωλητές ή υπαλλήλους του ΟΤΕ, της ΔΕΠΑ ή της ΔΕΗ για να σας ξεγελάσουν και να τους βάλετε μόνοι σας μέσα στο σπίτι σας, χωρίς να φαντάζεστε τις προθέσεις τους ή τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχετε.

Αυτές οι διαρρήκτες αφιερώνουν πολύ χρόνο στη μελέτη του συστήματος ασφαλείας που χρησιμοποιείται σ’ έναν χώρο, έτσι ώστε να μπορέσουν να το παρακάμψουν χωρίς να το ενεργοποιήσουν και χωρίς να κινήσουν υποψίες. Επίσης, θα φροντίσουν να ετοιμάσουν ένα καλό σχέδιο διαφυγής. Αν καταφέρουν να μπουν σε κάποιο σπίτι μεταμφιεσμένοι ή με κάποια άλλη πρόφαση, τότε θα τα “χαρτογραφήσουν” στο μυαλό τους, δίνοντας βάση στα δωμάτια και τα σημεία που περιέχουν τα περισσότερα και ακριβότερα τιμαλφή, έτσι ώστε να ξέρουν πως να κινηθούν όταν θα μπουν στο σπίτι.

Αν δεν αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο σπίτι από το οποίο δεν φεύγουν οι ιδιοκτήτες μέσω της εξαπάτησης, τότε θα παραβιάσουν με ειδικά εργαλεία τις κλειδαριές, όταν οι ιδιοκτήτες τους θα κοιμούνται. Οι κλέφτες αυτού του τύπου ξέρουν τους χρόνους αντίδρασης της Αστυνομίας σε κάθε περιοχή και πάντα προσαρμόζουν τα σχέδια τους αναλόγως.

Πολλοί από αυτούς τους διαρρήκτες μπορεί να είναι και βίαιοι. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δείρουν, να βασανίζουν ή ακόμη και να βιάσουν κόσμο αν μπουκάρουν σ’ ένα σπίτι όταν οι ιδιοκτήτες είναι μέσα ή αν αυτοί επιστρέψουν απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της διάρρηξης τους. Σκοπός αυτής της βίας, είναι η απόσπαση πληροφοριών σχετικά με τα τιμαλφή του σπιτιού και το που αυτά βρίσκονται.

Καλό είναι λοιπόν να προσέχετε ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας και ΠΑΝΤΑ να ζητάτε να σας δείξουν την ειδική ταυτότητα τους όσοι σας ζητούν να τους ανοίξετε την πόρτα, ακόμη και αν σας λένε ότι είναι υπάλληλοι ΔΕΚΟ ή και Αστυνομικοί. Μη διστάσετε να καλέσετε την Αστυνομία αν ποτέ έχετε κάποιος “παράξενους επισκέπτες”, ειδικά αν δεν τους έχετε καλέσει εσείς και δεν τους περιμένετε.

* Οι Επαγγελματίες

Αυτές οι διαρρήκτες είναι οι πιο προετοιμασμένοι. Έχουν τα καλύτερα εργαλεία με τα οποία μπορούν να παραβιάσουν θησαυροφυλάκια και υψηλής τεχνολογίας συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται για κλέφτες που σπάνια ανοίγουν σπίτια, καθώς προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό και τις ικανότητες τους για να να κλέψουν τράπεζες, καταστήματα ή επαύλεις.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.