πυρίμαχες πορτες ασφαλειας

4 απλές συμβουλές για να αγοράσετε πυράντοχες πόρτες

Διαλέξτε τις πιο κατάλληλες πυρίμαχες πόρτες για σας με αυτές τις 4 απλές συμβουλές

Όλοι οι χώροι πλέον πρέπει και βάσει νόμου να έχουν πόρτες πυράντοχες για τη πλήρη προστασία τους από τις πυρκαγιές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί δεν ξέρουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πόρτες και τις τοποθετούν όπως να ναι, απλά και μόνο για να μην κινδυνεύουν να φάνε κάποιο πρόστιμο ή άλλη ποινή. Η σημασία των πορτών αυτών όμως είναι τεράστια καθώς καθυστερούν τη πορεία και εξάπλωση μίας φωτιάς και κατά συνέπεια μπορούν να σώσουν τόσο ζωές όσο και περιουσίες. Αν δεν τοποθετηθούν σωστά όμως, μπορεί να καταντήσουν άχρηστες ή ακόμη κι επικίνδυνες.

Αφού λοιπόν οι πόρτες αυτές πλέον εγκαθίστανται υποχρεωτικά, καλό είναι να τις αγοράζουμε αλλά και αν τις τοποθετούμε σωστά. Θα γίνει που θα γίνει το – απολύτως απαραίτητο – έξοδο, ας πιάσει τουλάχιστον τόπο. Που ξέρετε, μπορεί κάποτε οι πυράντοχες πόρτες σας να σώσουν τη ζωή σας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί απλά δεν ξέρουν τι να προσέξουν όταν αγοράζουν ή τοποθετούν πυρίμαχες πόρτες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά και να φροντίσετε ώστε ο χώρος σας να έχει τη πληρέστερη και πιο σωστή πυρασφάλεια.

1. Το μέγεθος μετράει

Μη πάει ο νους σας στο πονηρό, εννοώ το μέγεθος του ανοίγματος στο οποίο θα τοποθετηθεί η πόρτα… Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο καλύτερα. Οι πυράντοχες πόρτες είναι είτε μονόφυλλες, είτε δίφυλλες. Οι μονόφυλλες προορίζονται για μικρότερα ανοίγματα και οι δίφυλλες για μεγαλύτερα. Θα πρέπει λοιπόν να μετρήσετε το μέγεθος του ανοίγματος που σας ενδιαφέρει, ύψος και πλάτος και να το πείτε στην επιχείρηση από την οποία θα αγοράσετε τις πόρτες σας για να σας πουν τι χρειάζεστε. Μην αυτοσχεδιάσετε!

2. Περισσότερος χρόνος = περισσότερη ασφάλεια

Οι πόρτες πυρασφάλειας στην ουσία καθυστερούν την εξάπλωση του καπνού και της πυρκαγιάς. Με άλλα λόγια, σας βοηθούν να κερδίσετε χρόνο μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική. Κάθε “μοντέλο” πόρτας δοκιμάζεται σε ειδικά εργαστήρια και ορίζεται ο χρόνος αντοχής του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε πόρτα μπορεί να αντέξει ενάντια στις φλόγες τουλάχιστον για έναν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το διάστημα, τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η πόρτα. Επίσης, όσο πιο πολύ μπορεί να αντέξει μία πόρτα, τόσο πιο ακριβή θα είναι. Εννοείται πως για τη καλύτερη ασφάλεια σας θα πρέπει να επιλέγετε πόρτες με μεγάλο χρόνο αντοχής, αν όμως δε σηκώνει η τσέπη σας το να γεμίσετε το χώρο σας με πόρτες μεγάλης αντοχής, μπορείτε να τοποθετήσετε και μερικές μικρότερης σε κάποια σημεία. Τώρα το ποια σημεία είναι σημαντικά και ποια λιγότερο, είναι κάτι που καλό είναι να το αποφασίσει κάποιος ειδικός, όπως θα δούμε και στην επόμενη συμβουλή μας.

3. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό

Η πυρασφάλεια ενός χώρου είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να σώσει ζωές αλλά και περιουσίες. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι μας είμαστε τελείως άσχετοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε καλό θα ήταν να μην παίρνουμε πρωτοβουλίες για κάτι τόσο σημαντικό. Πριν λοιπόν αγοράσετε τις πόρτες σας, φροντίστε να φέρετε κάποιον ειδικό να επιθεωρήσει τον χώρο σας και να σας πει τι είδους πόρτες χρειάζεστε και που πρέπει να τοποθετηθούν. Ο περισσότερες επιχειρήσεις που πουλάνε και εγκαθιστούν τέτοιες πόρτες συνήθως αναλαμβάνουν και την επιθεώρηση του χώρου δωρεάν.

4. Η εμφάνιση μετράει

Οι πόρτες πυρασφάλειας πρέπει να παραμένουν κλειστές, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να ταιριάζουν με την αισθητική του χώρου σας. Καλό θα είναι λοιπόν να απευθυνθείτε σε μία επιχείρηση με μεγάλη ποικιλία σε σχέδια για πόρτες, έτσι ώστε να βρείτε αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα σε σας και τον χώρο σας. Όσο πιο μεγάλη η ποικιλία της επιχείρησης, τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να βρείτε ένα σχέδιο που να σας “ταιριάζει γάντι”.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.