Κλέφτες στο Σπίτι

Διαρρήκτες σπιτιών: 5 απλές συμβουλές για να τους κρατήσετε μακριά από την οικία σας

Το σπίτι σας είναι το κάστρο σας και είναι λογικό να θέλετε να κρατήσετε τα υπάρχοντα σας ασφαλή, είτε βρίσκεστε μέσα σε αυτό είτε μακριά του. Η ασφάλεια του σπιτιού μας είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς δεν αφορά μόνο τη περιουσία μας, αλλά και τις ζωές μας.Εκτος απο την κλοπή σε φαρμακείο που αναλύσαμε σε άλλο άρθρο υπάρχουν και οι κλοπές σε σπίτια και για αυτές θα μιλήσουμε παρακάτω. Κακά τα ψέματα, όσο και αν νομίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί, υπάρχουν και οι κακοί ανάμεσα μας. Υπάρχουν αυτοί που αν δεν έχουν ή επιθυμούν κάτι, δε θα διστάσουν ν’ απλώσουν το χέρι τους και να το πάρουν. Υπάρχουν λοιπόν σε γενικές γραμμές δύο είδη κλεφτών, αυτοί που αυθόρμητα αποφασίζουν να κλέψουν ένα σπίτι, επειδή πιστεύουν ότι μέσα έχει χρήματα ή κάποια πολύτιμα αντικείμενα κι εκείνοι που απλά βγάζουν τα προς το ζην κλέβοντας. Εννοείται πως και οι δύο κατηγορίες κλεφτών, προτιμούν τα σπίτια που δεν φυλάσσονται καλά.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορεί να είναι ένα σπίτι πλήρως και απόλυτα ασφαλές από κλοπές και διαρρήξεις. Υπάρχουν όμως τρόποι να κάνετε το σπίτι σας “λιγότερο ελκυστικό” για τους κλέφτες. Υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε μια ληστεία πριν καν να συμβεί. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό.

 

 

 

Συμβουλή # 1: Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρά σας !

Μπορεί η παραπάνω συμβουλή να σας φαίνεται αυτονόητη, ωστόσο, αν ρωτήσετε κάποιο αστυνομικό για το πως μπαίνουν οι διαρρήκτες στα σπίτια, θα σας απαντήσει ότι συνήθως μπουκάρουν από μία ξεκλείδωτη πόρτα ή παράθυρο. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα το 34% των διαρρηκτών στις ΗΠΑ εισέρχονται στα σπίτια από ξεκλείδωτες μπροστινές πόρτες, ενώ το 23% μπαίνουν από ξεκλείδωτα παράθυρα.

Δεν έχει σημασία πόσο ασφαλής πιστεύετε ότι είναι περιοχή ή η γειτονιά σας, θα πρέπει πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες και τα παράθυρα σας, ακόμα και όταν είστε μέσα στο σπίτι. Αφήνοντας το σπίτι σας ξεκλείδωτο, στην ουσία καλείτε τους διαρρήκτες και τους άλλους εισβολείς σε “επίσκεψη”.

Συμβουλή # 2: Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας

Το κλείδωμα πορτών και παραθύρων μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσετε τους “ευκαιριακούς” κλέφτες μακριά από το σπίτι σας, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για τους πιο έμπειρους ή “επαγγελματίες”, μιας που ξέρουν να παραβιάζουν τις κλειδαριές και μάλιστα γρήγορα κι εύκολα. Για την μεγαλύτερη και καλύτερη ασφάλεια σας, είναι καλό να εγκαταστήσετε κλειδαριές ασφαλείας στις πόρτες και τα παράθυρα σας.

Γι’ ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε και πτυσσόμενα κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Έτσι όχι μόνο εμποδίζετε τη πρόσβαση των διαρρηκτών σε αυτά, αλλά δεν τους επιτρέπετε και απλά να σπάσουν τη πόρτα κάποιο παράθυρο και να μπουκάρουν στο σπίτι για μία γρήγορη “επίσκεψη” κατά την οποία θα αρπάξουν τα πιο πολύτιμα πράγματα που θα βρουν μπροστά τους (συνήθως πρόκειται για πορτοφόλια, κινητά και laptops).

Συμβουλή # 3: Αφήστε τα φώτα σας ανοιχτά

Άλλη μία πολύ σημαντική συμβουλή πρόληψης διαρρήξεων που είναι σχεδόν αυτονόητη. Γιατί θα πρέπει πάντα το σπίτι σας να φωτίζεται με κάποιον τρόπο; Μα επειδή οι κλέφτες μισούν το φως. Γιατί το λέμε αυτό; Βάλτε για λίγοι τον εαυτό σας στη θέση του διαρρήκτη. Εάν επρόκειτο να ληστέψετε ένα σπίτι, θα προτιμούσατε ένα που φωτίζεται καλά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους περαστικούς να δουν τις προσπάθειες διάρρηξης σας, ή ένα σκοτεινό στο οποίο οι προσπάθειες εισόδου σας θα καλύπτονται από το σκοτάδι και τις σκιές;

Για την καλύτερη ασφάλεια σας, μπορείτε να επενδύσετε και σε φώτα που λειτουργούν με ανιχνευτές κίνησης. Έτσι όχι μόνο θα πιάσετε τους κλέφτες εξ απήνης, αλλά αν κάποιοι γείτονες σας ξέρουν ότι λείπετε, τότε βλέποντας το φως θα καταλάβουν αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι σας.

Συμβουλή # 4: Πάρτε έναν σκύλο

Τα σκυλιά, ανεξαρτήτου μεγέθους και ράτσας, δρουν αποτρεπτικά για τους κλέφτες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι τα σκυλιά γαβγίζουν και γενικά κάνουν πολύ φασαρία όταν κάποιος που δεν γνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται προσπαθεί να μπει στον χώρο τους.

Οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι δειλοί. Είναι απλά απελπισμένοι άνθρωποι και θέλουν να μπουν και να βγουν από ένα σπίτι εύκολα και γρήγορα, παίρνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη φυλακή. Ως εκ τούτου, το γάβγισμα ενός σκύλου, είναι συνήθως αρκετό για να τους κάνει να θέλουν να μείνουν μακριά από ένα σπίτι, ειδικά αν ξέρουν ότι ο σκύλος που γαβγίζει είναι μεγάλος και άγριος.

Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλο, τότε είναι καλό να “διαφημίσετε” τη παρουσία του με ταμπέλες που θα λένε “προσοχή σκύλος”. Έτσι όχι μόνο θα ξέρουν οι κλέφτες ότι στο σπίτι σας υπάρχει ένας σκύλος που μπορεί να τους επιτεθεί αν προσπαθήσουν να μπουν, αλλά θα είστε και νομικά καλυμμένοι σε περίπτωση που κάποιος δοκιμάσει να μπει και ο σκύλος σας τον δαγκώσει ή τον τραυματίσει.

Συμβουλή # 5: Βάλτε έναν συναγερμό

Οι συναγερμοί είναι πολύ σημαντικοί, αν όχι απολύτως απαραίτητοι για τη πρόληψη διαρρήξεων τόσο σε σπίτια, όσο και σε επιχειρήσεις. Η σειρήνα του συναγερμού μπορεί όχι μόνο να τρομάξει κάποιον κλέφτη που προσπαθεί να μπει στο σπίτι, αλλά θα ειδοποιήσει και τους γείτονες για τη πιθανή διάρρηξη σας. Επιπλέον, δεν επιτρέπει στους κλέφτες να σας πιάσουν κυριολεκτικά στον ύπνο, μιας που ειδικά το καλοκαίρι, οι κλέφτες κάνουν γρήγορες “μπούκες”, όταν οι ιδιοκτήτες είναι μέσα στο σπίτι, αλλά κοιμούνται του καλού καιρού.

Εννοείται πως ο συναγερμός σας θα πρέπει να φαίνεται και πως θα πρέπει να κολλήσετε σε εμφανή σημεία έξω από το σπίτι σας ταμπέλες που θα λέτε ότι ο χώρος φυλάσσεται από συναγερμό. Πολλές φορές, η παρουσία ενός συστήματος συναγερμού είναι αρκετή για να κρατηθούν μακριά οι λεγόμενοι “ευκαιριακοί” κλέφτες.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.