synagermoi-spition

Οι συναγερμοί σπιτιών αρκούν για την ασφάλεια σας; Η απάντηση θα σας σοκάρει!

Στις μέρες μας η ασφάλεια είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ενός σπιτιού και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα βίαια εγκλήματα αυξάνονται συνεχώς. Σε αυτό φυσικά έχει βοηθήσει και η διαβόητη Οικονομική Κρίση, η οποία έχει φέρει πολλούς Έλληνες στα όρια της φτώχιας και της απελπισίας. Η «θωράκιση» των σπιτιών λοιπόν κρίνεται πλέον απαραίτητη, καθώς μπορεί να προσφέρει ένα κλίμα προστασίας για τους κατόχους σπιτιών και καταστημάτων.

Το πρώτο βήμα για την δημιουργία αυτού του αισθήματος ασφαλείας, είναι η τοποθέτηση ενός συναγερμού, ο οποίος και είναι το πιο διαδεδομένο σύστημα ή μέσο ασφαλείας. Συναγερμούς θα συναντήσουμε τόσο σε σπίτια, όσο και σε καταστήματα. Πολλοί ιδιοκτήτες όμως επιλέγουν να μην επενδύσουν σε κάποια μέτρα πέρα από το συναγερμό για την ασφάλεια σπιτιού από κλέφτες, πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο λάθος.

Ο συναγερμός μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας, αλλά από μόνος του δεν αρκεί για να προσφέρει σωστή και επαρκή θωράκιση. Με άλλα λόγια, το αίσθημα ασφάλειας που παρέχουν οι συναγερμοί σπιτιών ή και καταστημάτων, στην ουσία είναι ψεύτικο και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Ο συναγερμός μπορεί μεν να κάνει φασαρία και να «σηκώσει τη γειτονιά στο πόδι» σε περίπτωση διάρρηξης ή άλλης εισβολής στο σπίτι, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τους κλέφτες έξω από το σπίτι. Η παρουσία του δρα μεν αποθαρρυντικά, αλλά μόνο για τους λεγόμενους «ερασιτέχνες εγκληματίες», οι οποίοι είναι και οι λιγότερο επικίνδυνοι καθώς κλέβουν από ανάγκη και απελπισία και όχι συστηματικά.

Ο ήχος της σειρήνας του συναγερμού μπορεί λοιπόν να ειδοποιήσει τη γειτονιά και ίσως και την Αστυνομία, αλλά ο κλέφτης θα έχει ήδη μπει μέσα στο σπίτι. Ακόμη και ο λίγος χρόνος που θα μείνει ένας εγκληματίας σε έναν χώρο, μπορεί να είναι αρκετός για την πρόκληση υλικών ζημιών ή ακόμη και για την πρόκληση βλαβών και την άσκηση βίας στους ενοίκους του σπιτιού. Άλλωστε οι λεγόμενοι «επαγγελματίες κλέφτες» συνήθως γνωρίζουν που να ψάξουν για να βρουν τα τιμαλφή του σπιτιού και ξέρουν και τον χρόνο που χρειάζεται η Αστυνομία σε κάθε περιοχή για να ανταποκριθεί σε κάποιον συναγερμό.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι συναγερμοί δεν είναι απαραίτητοι για την προστασία του σπιτιού από κλέφτες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να είναι ΤΟ ΜΟΝΟ μέσο ασφαλείας ενός σπιτιού. Θα πρέπει πάντα να συνδυάζονται με κάποιο άλλο μέσο, το οποίο θα εμποδίζει την είσοδο του κλέφτη στο χώρο. Ένα τέτοιο μέσο είναι τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας για πόρτες και παράθυρα, καθώς στην ουσία δημιουργούν ένα «φυσικό εμπόδιο» ανάμεσα στον κλέφτη και τις διόδους του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι ο κλέφτης δεν θα πρέπει να παραβιάσει μόνο την πόρτα για να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο, αλλά θα πρέπει να παραβιάσει ή να «ξεφορτωθεί» με άλλον τρόπο τα κάγκελα. Όπως και να έχει, η «μπούκα» του θα γίνει πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Το πιο σημαντικό πράγμα για την ασφάλεια ενός σπιτιού είναι να μείνει ο κλέφτης για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω από αυτό, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να τον δει κάποιος, ενώ η δυσκολία της «μπούκας» σίγουρα θα κάνει και αρκετούς εγκληματίες με «μικρή επαγγελματική εμπειρία» να τα παρατήσουν.

Το αίσθημα ασφάλεια στο σπίτι μας είναι πολύ σημαντικό και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της γαλήνης στο σπίτι και την οικογένεια. Με απλά λόγια, είναι αυτό που μας κάνει να κοιμόμαστε άνετα και ήσυχα τα βράδια. Αυτό το αίσθημα όμως θα πρέπει να έχει και κάποιο «αντίκρισμα» στη πραγματικότητα, πράγμα που, δυστυχώς, η παρουσία του συναγερμού δεν μπορεί να το προσφέρει από μόνη της. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, ο συνδυασμός ενός καλού συστήματος συναγερμού με πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, είναι απολύτως απαραίτητος και επιβεβλημένος για την πλήρη και αποτελεσματική «θωράκιση» του σπιτιού από τους κλέφτες.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.