πυράντοχες πόρτες ασφαλείας

Γιατί κάθε κτίριο πρέπει να έχει πυράντοχες πόρτες

Γνωρίζατε ότι όλα τα κτίρια πρέπει να έχουν πυράντοχες πόρτες; Ας δούμε το γιατί

Όταν κάποιος ακούει τη λέξη “ασφάλεια”, αυτό που του έρχεται στο μυαλό είναι η προστασία από τους κλέφτες και τους διαρρήκτες. Μπορεί οι εγκληματίες να είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο τα σπίτια όσο και οι επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Δεν είναι καν οι μεγαλύτεροι! Οι περιουσίες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τα στοιχεία της φύσης και τις καταστροφές.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε “στοιχεία της φύσης και καταστροφές”; Μιλάμε φυσικά για ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές. Μπορεί λοιπόν οι σεισμοί και τα έντονα καιρικά φαινόμενα να φαντάζουν μακρινά και σπάνια, αλλά οι πυρκαγιές είναι ένας συνεχής κίνδυνος, ο οποίος μάλιστα μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές είναι ότι μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά εύκολα και να εξαπλωθούν γρήγορα, πράγμα που μπορεί να κάνει τον έλεγχο τους εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός ενός αναμμένου τσιγάρου ή της σπίθας από ένα βραχυκύκλωμα και λίγων εύφλεκτων υλικών, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά που θα κάψει γρήγορα και ολοσχερώς έναν χώρο και μπορεί να κοστίσει και ζωές. Γι’ αυτό το λόγο η ύπαρξη πυρασφάλειας σε όλα τα κτίρια είναι πια όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και υποχρεωτική διά νόμου.

Οι πόρτες πυρασφάλειας

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η πυρασφάλεια είναι πλέον τόσο σημαντική που υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα για να την εξασφαλίσουν. Συσκευές όπως ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες αλλά και πλήρη συστήματα πυρόσβεσης υπάρχουν πλέον σχεδόν παντού. Το μόνο μέτρο πυροπροστασίας όμως που θα συναντήσετε σίγουρα παντού, είναι οι πυράντοχες πόρτες ή πόρτες πυρασφαλείας. Είναι τόσο απαραίτητες και σημαντικές για τη προστασία από τη φωτιά, που η παρουσία τους σε όλα τα κτίρια είναι υποχρεωτική βάσει νόμων αλλά και επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, αυτές οι πόρτες υπάρχουν παντού, σε όλη την Ευρώπη.

Πως λειτουργούν οι πυράντοχες πόρτες

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, οι πόρτες αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες και σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται όταν παρουσιάζεται μία πυρκαγιά. Στην ουσία πρόκειται για “τείχη” τα οποία κρατούν τη φωτιά μακριά από ορισμένα και καθυστερούν τη πορεία της. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία “καταφυγίων” για τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια φωτιά ή και για τη προστασία δωματίων που περιέχουν πολύτιμα, ακριβά ή εύφλεκτα πράγματα ή εμπορεύματα. Η αντοχή μίας πόρτας είναι ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη, γι’ αυτό και κάθε πόρτα μπορεί να αντέξει για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με άλλα λόγια, οι πυρίμαχες πόρτες στην ουσία βοηθούν στην “αγορά χρόνου” σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η σωστή τοποθέτηση και χρήση των πορτών αυτών, μπορεί να σώσει ζωές ή και τη περιουσία σας σε περίπτωση φωτιάς, καθώς θα κρατήσουν τις φλόγες μακριά από συγκεκριμένα μέρη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία εκτός σπάνιων περιπτώσεων θα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να επιτρέψουν την έλευση της Πυροσβεστικής.

Συμπέρασμα

Όταν σχεδιάζουμε την ασφάλεια ενός χώρου, δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε μόνο υπόψη τη προστασία από ανθρώπινους παράγοντες, θα πρέπει να σκεφτούμε και τη προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Η φωτιά είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν τόσο τα σπίτια όσο και οι επιχειρήσεις και γι’ αυτό πρέπει να δίνεται πάντα να δίνεται μεγάλη σημασία στην πυρασφάλεια του κάθε χώρου. Οι πόρτες πυρασφάλειας είναι πλέον απολύτως απαραίτητες για τη πλήρη ασφάλεια και προστασία ενός χώρου και η εγκατάσταση τους είναι υποχρεωτική βάσει νόμου. Μπορούν να προστατεύσουν συγκεκριμένες περιοχές ενός χώρου και να κρατήσουν μακριά της φλόγες μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική. Με άλλα λόγια, μπορούν να σώσουν ζωές και περιουσίες.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.