Aσφάλεια Επιχείρησης

Ασφαλίστε το Κατάστημα σας απο τους Διαρρήκτες

Ο όρος διάρρηξη, ορίζεται στο λεξικό ως η παράνομη είσοδος κάποιου, με ή χωρίς τη χρήση βίας, σε κάποιο μέρος, με σκοπό να διαπράξει κλοπή ή κάποιο άλλο κακούργημα. Η ασφάλεια επιχείρησης αποτελεί πλέον ανάγκη για τον κάθε επιχειρηματία. Οι διαρρήξεις κρατούν τη μερίδα του λέοντος στα εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα, ειδικά τώρα που ζούμε στα χρόνια της κρίσης. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι από τους πιο δημοφιλείς στόχους των διαρρηκτών και οι “επισκέψεις” τους, συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες χρημάτων κι εμπορευμάτων. μεγάλο μέρος της απώλειας είναι εμπόρευμα.

 

 

Το πρόβλημα με τους διαρρήκτες, είναι ότι αν καταφέρουν και “μπουκάρουν” σε κάποιο μαγαζί, το βάζουν στο μάτι και αργά ή γρήγορα θα ξαναδοκιμάσουν να εισβάλουν. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να τους αποθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να τους δείξετε ότι η επιχείρηση σας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι παίρνετε στα σοβαρά την ασφάλεια της. Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να το πετύχετε αυτό.

Κλειδώστε τους διαρρήκτες έξω από την επιχείρηση σας

Μία ανθεκτική κλειδαριά θα αποθαρρύνει έναν δειλό ή άπειρο διαρρήκτη και σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ ακόμη κι έναν που έχει και κάποια εμπειρία. Οι ειδικοί λένε ότι οι κλειδαριές με PIN-κύλινδρο προσφέρουν μεγάλη προστασία, μιας που για να παραβιαστούν χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλες ή ικανότητες από τη πλευρά του κλέφτη. Γι’ ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε ρολά ασφαλείας, τα οποία στην ουσία θα είναι ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και την είσοδο ή τη βιτρίνα του καταστήματος ή της επιχείρησης σας. Τα ρολά κλειστού τύπου για παράδειγμα, δημιουργούν έναν συμπαγή τοίχο από αλουμίνιο που θα πρέπει να διαπεράσει ο κλέφτης για να μπει μέσα στον χώρο της επιχείρησης ή για ν’ αποκτήσει πρόσβαση στη πόρτα ή τη βιτρίνα,

Να ξέρετε πάντα ποιος έχει κλειδιά για το κατάστημα σας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους κατόχους επιχειρήσεων να καταγράφουν σε ποιους υπαλλήλους και συνεργάτες διανέμουν κλειδιά της επιχείρησης. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να παραδίδουν τα κλειδιά τους πριν να φύγουν στο τέλος της βάρδιας τους. Αν κάποιος πρέπει να έχει μαζί του κλειδιά της επιχείρησης, για ν’ ανοίξει νωρίτερα την επόμενη μέρα ας πούμε, θα πρέπει να είναι άτομο που να χαίρει άκρας εμπιστοσύνης. Για τη μέγιστη ασφάλεια σας, είναι καλό να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά κλειδιά και κλειδαριές για κάθε χώρο της επιχείρησης και να μην ανοίγουν όλες οι πόρτες με ένα κλειδί πασπαρτού. Οι κλειδαριές πασπαρτού είναι οι αγαπημένες των κλεφτών γιατί αν παραβιάσουν μία ή κατασκευάσουν ένα αντικλείδι, αποκτούν άμεσα πρόσβαση σε όλους τους χώρους της επιχείρησης.

Ο συναγερμός είναι απαραίτητος

Τα συστήματα συναγερμού είναι ίσως το πλέον αποτελεσματικό και απαραίτητο μέσο προστασίας από τους διαρρήκτες. Ο σιωπηλός συναγερμός παρέχει την καλύτερη προστασία. Οι συναγερμοί αυτού του τύπου συνδέονται με κάποιο ιδιωτικό οργανισμό προστασίας (security) ή με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Δεν έχουν σειρήνα κι έτσι ο διαρρήκτης δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία τους και συνεχίζει τη “δουλειά” του, ενώ ο νόμος έρχεται για να τον πιάσει στα πράσα. Τα κλασικά συστήματα συναγερμού, αυτά που ξυπνάν τη γειτονιά και τρομάζουν τον διαρρήκτη, μπορεί να θεωρούνται λίγο παρωχημένα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να διώξουν τον κλέφτη πριν αυτός ολοκληρώσει τη “δουλειά” του. Στην αγορά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από συστήματα ανίχνευσης εισβολέων και συναγερμών. Οι πιο απλές συσκευές είναι οι ανιχνευτές κίνησης και τα ραντάρ ενώ τα πιο σύνθετα και σύγχρονα είναι τα συστήματα με αόρατες ακτίνες και οι αυτόματοι dialer τηλεφώνου που καλού τόσο την αστυνομία όσο και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης σε περίπτωση διάρρηξης.

Βάλτε τους διαρρήκτες στο προσκήνιο

Το δυνατό φως, τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου της επιχείρησης, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αποθάρρυνσης των διαρρηκτών. Καλό είναι λοιπόν να έχετε άπλετο φως σε κάθε σημείο εισόδου της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των παραθύρων. Οι κλέφτες θέλουν να είναι “καλυμμένοι” όταν εργάζονται και το φως τους κάνει να αισθάνονται εκτεθειμένοι, γι’ αυτό και δεν προτιμούν τις επιχειρήσεις με πολύ φως. Μια καλή συμβουλή είναι να οργανώσετε εσωτερικό φωτισμό, έτσι ώστε οι γείτονες σας αλλά και οι αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή, να μπορούν να δουν αν κάποιος είναι μέσα στο κατάστημα τη νύχτα ή τις ώρες που είστε κλειστά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φαρμακεία. Επίσης, οι βιτρίνες θα πρέπει να είναι οργανωμένες και στημένες με τρόπο έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα του εσωτερικού του μαγαζιού από το δρόμο.

Κάντε τα χρηματοκιβώτια σας ασφαλέστερα

Αν έχετε χρηματοκιβώτιο, καλό είναι να το εξοπλίσετε με συναγερμό, κατά προτίμηση σιωπηλό και να το στερεώσετε στο έδαφος, έτσι ώστε οι κλέφτες να μην μπορούν να το πάρουν στο λημέρι τους για να το παραβιάσουν με την ησυχία τους. Επίσης, είναι καλή ιδέα να μην αφήνετε πολλά χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα μέσα στο χρηματοκιβώτιο όταν δεν είστε στο μαγαζί, μετατρέποντας το έτσι σ’ έναν πρώτης τάξης αντιπερισπασμό για τους κλέφτες.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.