pyrasfaleia tips

Σωστή πυρασφάλεια για κάθε σπίτι και επιχείρηση

Τα βασικά της σωστής πυρασφάλειας

Μία πυρκαγιά είναι κάτι που πολλοί φανταζόμαστε ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ στο σπίτι ή την επιχείρηση μας. Η αλήθεια όμως είναι πάρα πολύ διαφορετική. Η φωτιά είναι πολύ ύπουλο πράγμα και μία πολύ καταστροφική ή και θανατηφόρα πυρκαγιά, μπορεί ξεκινήσει κυριολεκτικά από το τίποτα. Αρκεί ένα αναμμένο τσιγάρο ή ένα βραχυκύκλωμα  για να ξεκινήσει μία φωτιά που θα καταστρέψει ολοσχερώς ένα σπίτι ή μία επιχείρηση και που ενδεχομένως μπορεί να κοστίσει και ζωές.

Αν θέλουμε λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι κάτι δε θα συμβεί σ’ εμάς, είναι καλό να σταματήσουμε να ζούμε σε ψευδαισθήσεις και  να οργανωθούμε όσο μπορούμε. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να προλάβουμε το κακό πριν να γίνει, τρόποι απλοί αλλά και οικονομικοί. Σε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για τους κανόνες της πυρασφάλειας που θα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε σε κλειστούς χώρους. Κακά τα ψέματα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν ή να υπάρχουν, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε σπίτια. Ποια είναι αυτά; Ας ρίξουμε μία ματιά στα πιο βασικά.

Ανιχνευτές καπνού

Στην Αμερική κάθε σπίτι πρέπει να έχει τέτοιους ανιχνευτές σε κάθε δωμάτιο και το ίδιο ισχύει και σε πολλές χώρες και πόλεις της Ευρώπης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι πολλές μεγάλες πυρκαγιές ξεκινούν από μικρές εστίες, τις οποίες μπορεί και να μην αντιληφθούμε άμεσα και να μην μπορούμε να δράσουμε εγκαίρως και αναλόγως. Επιπλέον, ο θόρυβος που κάνει η σειρήνα των ανιχνευτών, μπορεί να μας ξυπνήσει και να μην αφήσει τη φωτιά και τον καπνό να μας πιάσουν στον ύπνο. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να συνδεθούν με dialer που περιέχει κάποιο σύστημα συναγερμού, έτσι ώστε να γίνεται κλήση στο κινητό μας ή να μας έρχεται μήνυμα όταν συμβεί κάτι.

Πυράντοχες πόρτες

Πρόκειται για άλλο ένα μέσο προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, το οποίο είναι πλέον αναγκαστικό να υπάρχει σε όλα τα κτίρια, βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής ένωσης. Οι πόρτες πυροπροστασίας (πυράντοχες) αυτές είναι κατασκευασμένες από ειδικά πυρίμαχα υλικά, τα οποία τους επιτρέπουν ν’ αντέχουν απέναντι στις φλόγες για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, προσφέρουν προστασία από τον καπνό και τις άλλες αναθυμιάσεις. Με άλλα λόγια, σταματούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και δημιουργούν «ασφαλείς ζώνες», στις οποίες μπορεί κάποιος να παραμείνει με ασφάλεια περιμένοντας την Πυροσβεστική.

 Πυροσβεστήρες

Συνήθως χαρακτηρίζαμε γραφικό ή υπερβολικό όποιον είχε πυροσβεστήρες στο σπίτι του, αλλά μάλλον κάναμε πολύ μεγάλο λάθος. Οι πυροσβεστήρες σε συνδυασμό με τους ανιχνευτές καπνού, μπορούν να σταματήσουν μία πυρκαγιά στο ξεκίνημα της, πριν δηλαδή να προλάβει να πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αν στην επιχείρηση σας υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, πρέπει να υπάρχουν πολλοί πυροσβεστήρες, ένας σε κάθε πιθανή εστία πυρκαγιάς. Επιπλέον, ένας πυροσβεστήρας πρέπει να υπάρχει σε κάθε κουζίνα, μιας που το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι αυτό από το οποίο ξεκινούν και οι περισσότερες πυρκαγιές. Μπορεί ένας πυροσβεστήρας σ’ εμφανές σημείο της κουζίνας να προκαλέσει μερικά αστεία για την μαγειρική σας, αλλά μπορεί και να σας σώσει τη ζωή ή τη περιουσία σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Όλοι θυμόμαστε τις ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό ή πυρκαγιά που κάναμε στο σχολείο, άσχετα αν σχεδόν όλοι μας, ευτυχώς, δε χρειάστηκε ποτέ να «χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις» μας. Η αλήθεια είναι ότι σε μια κατάσταση που επιφέρει άμεσα μεγάλο τρόμο και πανικό, όπως είναι μία πυρκαγιά, η σωστή προετοιμασία μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας κι εν τέλει να σώσει τις ζωές μας. Μαζέψτε λοιπόν τα μέλη της οικογένειας σας ή τους υπαλλήλους σας και συζητήστε μαζί τους για το τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όλοι θα πρέπει να ξέρουν που είναι οι έξοδοι κινδύνου και πώς να φθάσουν εκεί από κάθε χώρο ή δωμάτιο του κτιρίου ή του σπιτιού. Επιπλέον, μετά τη συζήτηση σας, φροντίστε να κάνετε και μία «πρόβα τζενεράλε». Γενικά, αυτές οι συζητήσεις και οι ασκήσεις ετοιμότητας, είναι καλό να γίνονται αρκετά συχνά. Μην επαναπαύεστε.

Όπως βλέπετε, η προστασία από τις πυρκαγιές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε «θερμά» το θέμα και να μην νομίζουμε ότι για κάποιον μαγικό λόγο εμείς και το σπίτι, η οικογένεια ή η επιχείρηση μας, είμαστε de facto ασφαλείς από τη φωτιά. Πυρκαγιές μπορούν να συμβούν παντού και πάντα και συνήθως όταν τις αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ αργά για να κάνουμε κάτι ή να σώσουμε οτιδήποτε. Ας προλάβουμε το κακό λοιπόν πριν συμβεί, για να μην συμβεί. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, άλλωστε.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.