πτυσσόμενα κάγκελα cancelletto

Πρέπει να επιλέξω σταθερά ή πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας;

Όταν θέλετε να επιλέξετε κάγκελα ασφαλείας για τον χώρο σας τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή για αγορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσετε και τα σταθερά κάγκελα ασφαλείας. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα παρακάτω θέματα:

 • Χαρακτηριστικά των σταθερών και πτυσσόμενων κάγκελων
 • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα  κάθε τύπου
 • Κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου τύπου κάγκελου
 • Συμβουλές και προτάσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας

Σταθερά κάγκελα ασφαλείας

Χαρακτηριστικά

Τα σταθερά κάγκελα ή αλλιώς κιγκλιδώματα ασφαλείας είναι μόνιμα τοποθετημένα και συνήθως κατασκευάζονται με την προοπτική για να αντέχουν στον χρόνο.

Είναι φτιαγμένα από χάλυβα και παρέχουν εξαιρετική αντοχή και σταθερότητα.

Πλεονεκτήματα

 • Ασφάλεια: Προσφέρουν υψηλή προστασία λόγω της σταθερής τους κατασκευής
 • Διάρκεια ζωής: Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχουν σε σκληρές ή απρόοπτες καιρικές συνθήκες λόγω της σταθερής, συμπαγής και αμετακίνητη τοποθέτηση τους. Χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση
 • Κόστος: Έχουν ίδια τιμή με τα πτυσσόμενα κάγκελα, η μόνη διαφορά τους είναι ότι δεν υπάρχει η κλειδαριά και τα ροδάκια στον πάνω οδηγό.

Μειονεκτήματα

 • Ευελιξία: Δεν είναι ευέλικτα αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να προσαρμοστούν εύκολα

Κατάλληλες χρήσεις

Τα σταθερά κάγκελα ασφαλείας είναι ιδανικά για σημεία που απαιτούν διαρκή μέτρα προστασίας, όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, σπίτια και περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Επίσης, είναι κατάλληλα για περιοχές που απαιτούν αυξημένη αντοχή όπως υπαίθριοι χώροι που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες.

Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει μπροστά από μπαλκονόπορτες και παράθυρα ή σε δωμάτια στα οποία δεν περνάτε πολύ ώρα και θέλετε να τα προστατέψετε με κάγκελα για παράθυρα, όπως η κουζίνα ή η τουαλέτα.

Πτυσσόμενα Κάγκελα

Χαρακτηριστικά

Τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι σχεδιασμένα για περισσότερη ευελιξία! Μπορούν να διπλωθούν ή να αναδιπλωθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται, εξοικονομώντας χώρο. Συνήθως είναι ελαφριά, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μετακίνησή τους.

Πλεονεκτήματα

Tα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι τα εξής:

 • Ευελιξία: Προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες διατάξεις, διαστάσεις και χρήσεις.
 • Εξοικονόμηση Χώρου: Οι διαστάσεις τους μειώνονται σημαντικά όταν διπλωθούν. Τα πτυσσόμενα κάγκελα δεν μπορούν να αφαιρεθούν και να αποθηκευτούν. Παραμένουν στο άνοιγμα όντας μαζεμένα.
 • Ευκολία στην τοποθέτηση πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας: Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για την εγκατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου τεχνικού

Στην επόμενη ενότητα, θα κάνουμε μια συγκριτική αξιολόγηση ανάμεσα στα δύο είδη κάγκελων.

Συγκριτική αξιολόγηση

Αν θέλετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή μεταξύ σταθερών και πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας θα πρέπει να εξετάσετε τα παρακάτω κριτήρια:

Τα πιο βασικά κριτήρια:

 • Χρήση: Σκεφτείτε πόσο συχνά και σε ποιες συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν τα κάγκελα.
 • Διάρκεια ζωής: Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα τον βαθμό ασφαλείας και την ποιότητα των υλικών.

Σύγκριση όλων των κριτηρίων με μια ματιά

  Σταθερά Κάγκελα Πτυσσόμενα Κάγκελα
Ευελιξία Χαμηλή Υψηλή
Εγκατάσταση Γρήγορη Γρήγορη
Διάρκεια Ζωής Υψηλή Υψηλή
Σταθερότητα Υψηλή Μεσαία
Χώρος Αποθήκευσης Απαιτεί περισσότερο χώρο Εξοικονομεί χώρο

Προτάσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας

Αν ψάχνετε για μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση, τα σταθερά κάγκελα είναι η καλύτερη επιλογή.

Αντίθετα, αν χρειάζεστε κάτι ευέλικτο που μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι πιο κατάλληλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και συνδυαστική χρήση των δύο ειδών κάγκελων.

Με έναν προσεκτικό και μελετημένο σχεδιασμό, μπορείτε να εγκαταστήσετε σταθερά κάγκελα  σε “τυφλά” δωμάτια και χώρους χαμηλής επισκεψιμότητας, ενώ σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που χρησιμοποιείτε καθημερινά, μπορείτε να εγκαταστήσετε πτυσσόμενες κάγκελα τα οποία ανοίγουν και διπλώνουν εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ σταθερών και πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας;

Τα σταθερά κάγκελα αποτελούν μόνιμες κατασκευές και δεν ανοιγοκλείνουν οι αφαιρούνται σε αντίθεση με τα πτυσσόμενα που μπορούν εύκολα να ανοίξουν και να κλείσουν επιτρέποντας την διέλευση.

Ποια είναι τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει μεταξύ σταθερών και πτυσσόμενων κάγκελων ασφαλείας;

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι προτιμήσεις του χρήστη, η αισθητική, η πρακτικότητα και φυσικά η ποιότητα ασφάλειας.

Ποιο είδος κάγκελων ασφαλείας είναι πιο δημοφιλές;

Τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι πιο δημοφιλή γιατί είναι πιο εξελιγμένα τεχνολογικά και πρακτικά κάτι που ανεβάζει την φήμη τους στην αγορά.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.