Συστηματα Ασφαλειας

Τα 10 καλύτερα συστήματα ασφαλείας

Η ασφάλεια ήταν πάντα από τα πρώτα μελήματα του ανθρώπου, καθώς κανείς δεν θέλει να βρει μια μέρα το σπίτι του, τον προσωπικό του χώρο και το καταφύγιο του δηλαδή, παραβιασμένο και άδειο από τη περιούσια του την οποία και «μάζεψε» με πόνο δάκρυα και ιδρώτα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται σήμερα και μερικά που θα χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον, για να πάρετε ιδέες για την θωράκιση και του δικού σας χώρου.

1. Οι κλειδαριές ασφαλείας

Οι κλειδαριές είναι ίσως το πρώτο σύστημα ασφαλείας που εφηύρε ο άνθρωπος και είναι τόσο αποτελεσματικό που χρησιμοποιείται και σήμερα σχεδόν παντού. Μια καλή κλειδαριά πρέπει να είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά υλικά για να μην μπορεί κανείς να την σπάσει και να έχει ένα και μοναδικό κλειδί, το οποίο και να αντιγράφεται και πολύ δύσκολα. Σήμερα υπάρχουν κλειδαριές που δεν έχουν καν κλειδιά, αλλά ανοίγουν με κωδικούς ή ακόμη και με βιομετρικά στοιχεία (θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτά) κάνοντας τη παραβίαση τους σχεδόν αδύνατη.

2. Οι πόρτες ασφαλείας

Η πόρτα είναι η πρώτη και ίσως και η σημαντικότερη γραμμή άμυνας ενός σπιτιού απέναντι στους πιθανούς εισβολείς του, γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική και χοντρή. Σήμερα οι περισσότερες πόρτες μπορεί να μοιάζουν ξύλινες, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένες από πολύ ανθεκτικά μέταλλα, ακόμη και από ατσάλι, ενώ χρησιμοποιούν και υψηλής τεχνολογίας κλειδαριές και άλλα συστήματα κλειδώματος που κάνουν δύσκολο το άνοιγμα τους χωρίς το κλειδί.

3. Τα συστήματα συναγερμού

Τα συστήματα συναγερμού υπάρχουν από πολύ παλιά, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι σκοποί στα στρατόπεδα και τα τείχη των πόλεων στην αρχαιότητα ήταν στην ουσία συστήματα συναγερμού και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Μπορεί να μην σταματούν τους κλέφτες από το ν’ ανοίξουν μια πόρτα ή παράθυρο, αλλά θα ειδοποιήσουν την γειτονιά και την Αστυνομία όταν ο χώρος που προστατεύουν θα παραβιαστεί. Αυτό από μόνο του αποτρέπει τους κλέφτες ενώ μπορεί και να κάνει την «επίσκεψη» τους πολύ σύντομη.

4. Οι κάμερες

Κανείς κακοποιός δεν θέλει να τον βλέπουν όταν «κάνει τη δουλειά του». Οι κάμερες λοιπόν στην ουσία είναι άγρυπνα μάτια που δεν ξεχνούν ποτέ αυτό που βλέπουν. Μπορεί να μην είναι «φυσικά εμπόδια» για τους κλέφτες, αλλά έχουν αποδειχθεί πολύτιμες για την σύλληψη ή τη καταδίκη πολλών κακοποιών!

5. Τα κάγκελα ασφαλείας

κάγκελα ασφαλείας για παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες είναι τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας, καθώς αποτελούν «φυσικά εμπόδια» για τους υποψήφιους κλέφτες. Είναι από τα λίγα μέτρα ασφαλείας που δεν δρουν απλά αποτρεπτικά με την παρουσία τους, όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί, αλλά κρατούν τους κλέφτες έξω από το σπίτι. Αν συνδυαστούν με μία καλή και δυνατή πόρτα ασφαλείας, θα κάνουν το σπίτι σχεδόν απόρθητο.

6. Οι σεκιουριτάδες

Πολλές φορές η καλύτερη λύση για την προστασία ενός σπιτιού είναι η ανθρώπινη παρουσία. Οι εταιρίες σεκιούριτι μπορούν να επέμβουν πιο γρήγορα από την Αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις διάρρηξης, ενώ μπορούν να παρέχουν και «φρουρούς» για την 24ώρη φύλαξη σπιτιών και άλλων χώρων.

7. Οι σκύλοι

Τα σκυλιά μπορεί να μην  είναι συστήματα ασφαλείας με τη στενή έννοια του όρου, αλλά η παρουσία τους είναι αρκετή για να προσφέρει πολύ μεγάλη ασφάλεια. Αρκεί να φυσικά να είναι μεγάλα και απειλητικά, κανείς κλέφτης δεν θα φοβηθεί ένα Τσιουάουα!

8. Τα συστήματα παγίδευσης

Πρόκειται για πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μουσεία και άλλα παρόμοια ιδρύματα. Σκοπός τους δεν είναι να κρατήσουν τον κλέφτη έξω από τον χώρο, αλλά να τον κρατήσουν ΜΕΣΑ σε αυτόν! Όταν ενεργοποιηθούν αυτά τα συστήματα στην ουσία σφραγίζουν τον χώρο και παγιδεύουν τον κλέφτη μέσα σε αυτόν, αναγκάζοντας τον να περιμένει την Αστυνομία!

9. Βιομετρικά συστήματα ασφαλείας

Είπαμε ότι το πιο σημαντικό για μία κλειδαριά είναι να έχει ένα και μοναδικό κλειδί. Δεν υπάρχει λοιπόν πιο μοναδικό κλειδί από τα βιομετρικά στοιχεία μας, δηλαδή τα δαχτυλικά αποτυπώματα, το ύψος, το σχήμα της ίριδας του ματιού, τη φωνή μας και άλλα. Τα συστήματα ασφαλείας του μέλλοντος λοιπόν, θα μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση σε κάποιους χώρους μόνο σε ορισμένους ανθρώπους με βάση τα βιομετρικά στοιχεία τους, καταργώντας έτσι στην ουσία τα κλειδιά.

10. Παρακολούθηση εξ αποστάσεως

Πλέον με τις σωστές κάμερες, μπορεί κανείς να παρακολουθεί το σπίτι του σε πραγματικό χρόνο μέσω Wi-Fi και να ελέγχει και το σύστημα ασφαλείας του. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία εφαρμογή για το κινητό ή tablet και συμβατό σύστημα ασφαλείας.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.