ρολα ασφαλειας καταστηματων cancelletto

Χειροκίνητα ή αυτόματα ρολά ασφαλείας;

Χειροκίνητα ή αυτόματα ρολά ασφαλείας; Απαντάμε σε όλες σας τις απορίες

Μπορεί να καταλήξατε σε ποια ρολά ασφαλείας θέλετε για το σπίτι ή την επιχείρηση σας, αλλά η αγορά σας δεν τελείωσε ακόμη! Υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να αποφασίσετε: ποιος θα είναι ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν τα ρολά σας θα είναι αυτόματα ή χειροκίνητα. Μία επιλογή η οποία είναι ίσως αρκετά πιο σημαντική απ’ ότι φαντάζεστε!

Τι εννοούμε με τον όρο χειροκίνητα και αυτόματα ρολά

Με τον όρο αυτόματα, εννοούμε τα ρολά που ανοίγουν και κλείνουν μόνα τους. Εντάξει, όχι τελείως μόνα τους, δεν έχει προχωρήσει τόσο η τεχνολογία! Λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα χειροκίνητα από την άλλη, ανοίγουν και κλείνουν με ένα δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα.

Πώς δουλεύει το κάθε είδος;

Τα αυτόματα ρολά ανεβαίνουν και κατεβαίνουν με τη βοήθεια ενός ειδικού μοτέρ. Όσο πιο ισχυρό είναι το μοτέρ, τόσο πιο γρήγορα γίνεται και το άνοιγμα και το κλείσιμο. Τα χειροκίνητα από την άλλη, έχουν κάποιους ειδικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στα ρολά να ανοιγοκλείνουν, χωρίς να χρειάζεται να τους ασκείται ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη. Εντάξει, δεν ανοιγοκλείνουν με ένα άγγιγμα, αλλά δε χρειάζεται να είστε και ο Σβαρτζενέγκερ ή ο Πύρρος Δήμας για να καταφέρετε να τα λειτουργήσετε! Όσοι είστε κοντούληδες, ίσως να έχετε ψιλοπροβληματάκια όμως…

Τα αυτόματα λειτουργούν μόνο με τηλεχειρισμό;

Όχι απαραίτητα. Εξαρτάται από το μοντέλο και φυσικά από τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Η λειτουργία τους μπορεί να γίνει είτε με κάποιο τηλεκοντρόλ, παρόμοιο με αυτό των γκαραζόπορτων, είτε με κάποιο πάνελ ελέγχου. Τα πάνελ συνήθως χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν τα ρολά από μέσα. Τα πάνελ είναι επίσης καλή και ασφαλής λύση για ρολά οικίας. Τα τηλεκοντρόλ είναι καλή λύση για καταστήματα, μιας που βοηθούν να μειωθεί ο χρόνος για το άνοιγμα και το κλείσιμο του μαγαζιού.

Τι γίνεται αν κοπεί το ρεύμα;

Εννοείται πως αν έχετε αυτόματα ρολά ασφαλείας καταστημάτων ή σπιτιών και κοπεί το ρεύμα, δε θα παγιδευτείτε μέσα ή έξω από το χώρο σας. Κάθε επιχείρηση του χώρου που σέβεται τον εαυτό της, θα φροντίσει να σας εφοδιάσει με κάποια εναλλακτική μέθοδο λειτουργίας. Είτε θα πρόκειται για δυνατότητα απομόνωσης του μοτέρ και χειροκίνητης λειτουργίας των ρολών, είτε για κάποιο UPS. Σαν αυτό που έχετε και στον υπολογιστή σας.

Έχω χειροκίνητα ρολά, μπορώ να τα μετατρέψω σε αυτόματα;

Τα περισσότερα χειροκίνητα ρολά μπορούν να μετατραπούν σε αυτόματα. Απλά θα χρειαστείτε έναν καλό τεχνίτη και το κατάλληλο μοτέρ και σύστημα χειρισμού. Καλό είναι να ρωτήσετε τη γνώμη και τη βοήθεια ενός ειδικού πριν να δοκιμάσετε να κάνετε αυτόματα τα ρολά σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει σωστή δουλειά αλλά και για να μάθετε αν τα ρολά σας, όντως γίνονται αυτόματα

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.