diariktes-spition

Τα πιο συχνά σημεία εισόδου στα σπίτια για τους κλέφτες

Η διάρρηξη είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί ποτέ, αλλά δυστυχώς μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και μπορεί να είναι μία πάρα πολύ τραυματική εμπειρία. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί κακοί άνθρωποι εκεί έξω που περιμένουν να επωφεληθούν απ’ όλους εκείνους τους νοικοκύρηδες που πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διάρρηξης. Μία άλλη πικρή αλήθεια, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ πιο απλό να παραβιαστεί ένα σπίτι από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν.

Μπορεί λοιπόν στις ταινίες να βλέπουμε διαρρήξεις και κλοπές να γίνονται μόνο μετά από πολύπλοκα και πολύ καλά μελετημένα σχέδια, αλλά στην πραγματικότητα, μία διάρρηξη σ’ ένα σπίτι είναι μία πάρα πολύ απλή υπόθεση, ειδικά για σχετικά έμπειρους κλέφτες. Ας δούμε λοιπόν από που και πως μπαίνουν οι περισσότεροι διαρρήκτες στα σπίτια…

 

 

 

 

Είσοδος από τη μπροστινή πόρτα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας διαρρήκτης δεν θα τολμούσε ποτέ να μπει σαν κύριος από την μπροστινή πόρτα του σπιτιού, ωστόσο η κύρια είσοδος του σπιτιού είναι ίσως το πιο κοινό σημείο εισόδου για τους κλέφτες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι έμπειροι διαρρήκτες γνωρίζουν ακριβώς πού να ψάξουν για το εφεδρικό κλειδί που πολλοί από εμάς κρύβουμε έξω από τα σπίτια μας. Επιπλέον, αν ένας κλέφτης ξέρει ότι δεν είστε στο σπίτι, δε θα διστάσει να σπάσει τη πόρτα ή ακόμη και να την αφαιρέσει, βγάζοντας την από τους μεντεσέδες. Τέλος, πολλές φορές ο κόσμος δεν κλειδώνει την πόρτα του ή αφήνει τα κλειδιά του κοντά στη κλειδαριά και σε σημείο που να μπορεί να τα φτάσει ο κλέφτης. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, περίπου το 40% των επιτυχημένων διαρρήξεων γίνονται μετά από “βίαιη” παραβίαση της πόρτας, ενώ το 32% γίνεται με την είσοδο του κλέφτη από μια ξεκλείδωτη πόρτα.

Παράθυρα

Τα παράθυρα είναι τα πιο εύθραυστα σημεία εισόδου στα περισσότερα σπίτια. Πολλοί νοικοκύρηδες μάλιστα πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα παράθυρα σπάνε εύκολα και μάλιστα με πολύ θόρυβο, τα καθιστά και μέτρα ασφαλείας. Πιστεύουν δηλαδή ότι αν κάποιος διαρρήκτης σπάσει ένα παράθυρο, τότε οι γείτονες θα το ακούσουν και θα καλέσουν την Αστυνομία. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό δεν ισχύει, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία αν ακούσουν μόνο ένα παράθυρο να σπάει, μιας που θεωρούν ότι έγινε κάποιο ατύχημα σε κάποιο σπίτι.

Πολλές φορές όμως ο κλέφτης δεν χρειάζεται καν να σπάσει το παράθυρο για να μπει. Οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε τα παράθυρα μας ξεκλείδωτα ή δεν τα ασφαλίζουμε με καλές και δυνατές κλειδαριές κι έτσι ένας κλέφτης μπορεί να τ’ ανοίξει πάρα πολύ εύκολα, χωρίς ν’ ασκήσει ιδιαίτερη βία.

Μερικές συμβουλές για ν’ ασφαλίσετε τα παράθυρα σας, είναι να μην έχετε αναρριχώμενα και άλλα φυτά κοντά τους, καθώς μπορεί να προσφέρουν “κάλυψη κι απόκρυψη” στις απόπειρες εισόδου του κλέφτη. Τέλος, μπορείτε να εγκαταστήσετε επώνυμα κάγκελα ασφαλείας, τα οποία θα κρατήσουν τους κλέφτες μακριά από τα παράθυρα σας και το σπίτι σας.

Σκαρφάλωμα από δέντρα, σκάλες, τραπέζια κλπ

Να ξέρετε ότι τα φυτά και τα δέντρα στις αυλές, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ασφάλεια του σπιτιού αν δεν προσέχετε. Όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να βοηθήσουν στην “κάλυψη – απόκρυψη” του κλέφτη, μπορούν όμως και να τον βοηθήσουν να μπει μέσα στο σπίτι σας. Οι περισσότεροι από εμάς, φροντίζουμε να κλειδώνουμε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του πρώτου ορόφου της κατοικίας μας, ενώ μόνο οι κάτοικοι των χαμηλών ορόφων πολυκατοικιών κλειδώνουν παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Οι κλέφτες το ξέρουν αυτό και συχνά προτιμούν να ξεκινήσουν την “μπούκα” τους από τους ψηλότερους ορόφους μίας πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας. Για να σκαρφαλώσουν λοιπόν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν δέντρα στην αυλή ή τον ακάλυπτο του κτιρίου, σκάλες που μπορεί να βρίσκονται στην αυλή ανασφάλιστες αλλά και τραπέζια και άλλα ψηλά έπιπλα. Να θυμάστε πως αρκεί ένα ξεκλείδωτο παράθυρο για να μπει ένας κλέφτης και να σας κάνει ζημιά. Να κλειδώνετε καλά ΟΛΑ τα παράθυρα σας, ακόμη και αν μένετε στον τρίτο ή τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Εννοείται πως αν έχετε παιδιά θα πρέπει να τα μάθετε να κλειδώνουν πάντα πόρτες και παράθυρα.

Είσοδος από βοηθητικές πόρτες

Μπορεί οι μπροστινές πόρτες είναι από τα πιο κοινά σημεία εισόδου για ένα διαρρήκτη, ένας επίδοξος κλέφτης μπορεί να δοκιμάσει κάθε πιθανή είσοδο για να βρει έναν τρόπο να μπει μέσα. Σε αυτές τις εισόδους περιλαμβάνονται οι βοηθητικές πόρτες ή οι πόρτες υπηρεσίας, οι γκαραζόπορτες και οι φεγγίτες. Μην αμελήσετε ν’ ασφαλίσετε μια είσοδο επειδή δεν τη χρησιμοποιείτε συχνά, γιατί ένας εγκληματίας θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε ξεκλείδωτη πόρτα ή παράθυρο.

Γιώργος Γεωργιάδης

O Γιώργος Γεωργιάδης είναι ο ιδιοκτήτης της Cancelletto.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω σε διάφορα θέματα που κατέχει τεχνογνωσία κι εμπειρία.